Hopp til innhold

Spanias tikkende dopingbombe – får verden noen gang vite hva som egentlig foregikk?

Operasjon Puerto har hengt over Spania i over ti år. Saken kan sammenlignes med skandalen i Russland, mener ekspert.

Spania

VIL SPANIA FÅ ET DOPINGSJOKK? WADA jobber hardt med å få ut informasjonen de sitter på.

Foto: Albert Gea / Reuters Creative

Russland opplever tunge dager for tiden. Mange utøvere har blitt tatt etter den avslørte statsdopingen som foregikk rundt forrige vinter-OL i Sotsji.

Kan Spania bli nestemann ut?

Operasjon Puerto har du kanskje hørt om. Den spanske legen Eufemiano Fuentes hjalp idrettsutøvere med å dope seg systematisk over flere år på 2000-tallet. Noen syklister ble tatt, men fortsatt finnes det 211 blodposer som kan ramme Spania stort.

TV 2-kommentator Mads Kaggestad er tidligere proffsyklist, og har fulgt saken tett helt fra starten. Han mener den kan sammenlignes med alt styret Russland går gjennom for tiden.

– Både Russlands og Spanias saker handler om et system som er beskyttet. Mange påstår at spanske myndigheter har lagt lokk på Puerto-saken. Det er heller ingen av sakene som handler om positive dopingtester.

Eufemiano Fuentes

DOPINGLEGEN: Eufemiano Fuentes måtte i fengsel etter rettssaken i 2013.

Foto: Sergio Perez / Reuters

Har navnene klare

De 211 blodposene som politiet fant hos Eufemiano ble analysert i fjor, og WADA har navnene klare. Problemet er at de stanger mot loven. Det at saken har tatt så lang tid kan få store konsekvenser.

I verste fall kan utøvere som har dopet seg gå inn i fremtiden som frie mennesker. De som konkurrerte i ulike idretter på 2000-tallet vil aldri få vite om deres argeste rivaler jukset seg til trofeer.

– Det har mest sannsynlig med foreldelsesfristen å gjøre. Det har gått så lang tid siden bevisene ble samlet inn at de ikke er juridisk gyldige lengre, sier Kaggestad.

Foreldelsesfristen er på 10 år. Det vil si at WADA er to år på overtid, siden blodposene ble funnet i 2006.

Mads Kaggestad

HÅPER NAVNENE KOMMER UT: Mads Kaggestad håper vi får et endelig punktum i saken.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

WADA: – Vi jobber med saken

Verdens antidopingorganisasjon (WADA) bedyrer at de fortsatt jobber med saken.

– Vi fortsetter å forfølge alle rettslige, og andre muligheter i Operasjon Puerto saken, med mål om å skape rettferdighet for alle uskyldige utøvere, sier Maggie Durand i WADA til NRK.

De er usikre på når vi eventuelt kan få sett navnene på dem som er analysert.

Kaggestad mener det har skjedd mye rart i saken hittil.

– Spørsmålet er hvorfor man ikke har fått tilgang til disse blodposene før. Det er et mysterium. Og hvorfor er det ikke flere særforbund enn syklistene som har vist interesse?

Han er skuffet over hvor lite som har kommet frem de siste årene. Han, og de han trente med på den tiden håpet lenge på en revolusjon.

– Det var en blanding av sjokk og glede over at dette ble avslørt. Vi trodde dette virkelig skulle bidra, men det gjorde det ikke.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal