Hopp til innhold

Spanias tikkende dopingbombe – får verden noen gang vite hva som egentlig foregikk?

Operasjon Puerto har hengt over Spania i over ti år. Saken kan sammenlignes med skandalen i Russland, mener ekspert.

Spania

VIL SPANIA FÅ ET DOPINGSJOKK? WADA jobber hardt med å få ut informasjonen de sitter på.

Foto: Albert Gea / Reuters Creative

Russland opplever tunge dager for tiden. Mange utøvere har blitt tatt etter den avslørte statsdopingen som foregikk rundt forrige vinter-OL i Sotsji.

Kan Spania bli nestemann ut?

Operasjon Puerto har du kanskje hørt om. Den spanske legen Eufemiano Fuentes hjalp idrettsutøvere med å dope seg systematisk over flere år på 2000-tallet. Noen syklister ble tatt, men fortsatt finnes det 211 blodposer som kan ramme Spania stort.

TV 2-kommentator Mads Kaggestad er tidligere proffsyklist, og har fulgt saken tett helt fra starten. Han mener den kan sammenlignes med alt styret Russland går gjennom for tiden.

– Både Russlands og Spanias saker handler om et system som er beskyttet. Mange påstår at spanske myndigheter har lagt lokk på Puerto-saken. Det er heller ingen av sakene som handler om positive dopingtester.

Har navnene klare

De 211 blodposene som politiet fant hos Eufemiano ble analysert i fjor, og WADA har navnene klare. Problemet er at de stanger mot loven. Det at saken har tatt så lang tid kan få store konsekvenser.

I verste fall kan utøvere som har dopet seg gå inn i fremtiden som frie mennesker. De som konkurrerte i ulike idretter på 2000-tallet vil aldri få vite om deres argeste rivaler jukset seg til trofeer.

– Det har mest sannsynlig med foreldelsesfristen å gjøre. Det har gått så lang tid siden bevisene ble samlet inn at de ikke er juridisk gyldige lengre, sier Kaggestad.

Foreldelsesfristen er på 10 år. Det vil si at WADA er to år på overtid, siden blodposene ble funnet i 2006.

Eufemiano Fuentes

DOPINGLEGEN: Eufemiano Fuentes måtte i fengsel etter rettssaken i 2013.

Foto: Sergio Perez / Reuters

WADA: – Vi jobber med saken

Verdens antidopingorganisasjon (WADA) bedyrer at de fortsatt jobber med saken.

– Vi fortsetter å forfølge alle rettslige, og andre muligheter i Operasjon Puerto saken, med mål om å skape rettferdighet for alle uskyldige utøvere, sier Maggie Durand i WADA til NRK.

De er usikre på når vi eventuelt kan få sett navnene på dem som er analysert.

Kaggestad mener det har skjedd mye rart i saken hittil.

– Spørsmålet er hvorfor man ikke har fått tilgang til disse blodposene før. Det er et mysterium. Og hvorfor er det ikke flere særforbund enn syklistene som har vist interesse?

Han er skuffet over hvor lite som har kommet frem de siste årene. Han, og de han trente med på den tiden håpet lenge på en revolusjon.

– Det var en blanding av sjokk og glede over at dette ble avslørt. Vi trodde dette virkelig skulle bidra, men det gjorde det ikke.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

    1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal