Chile tuppet Spania ut av VM

Regjerende verdensmester Spania er slått ut i gruppespillet etter å ha blitt til tider rundspilt og fraløpt av Chile.

Chile øker ledelsen

Chiles fans feiret inn i natten i Brasil etter den overbevisende seieren som sendte laget til åttendelsfinalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Iniesta og Casillas

Iniesta og Casillas skuffet etter å ha tapt to kamper av to mulige i VM i Brasil 2014.

Foto: Christophe Ena / Ap

– Det er en trist dag for oss alle.

Slik oppsummerte Spanias trener Vicente del Bosque kampen. Til AFP sa han at tapet var fortjent og at Chile og Nederland var bedre enn Spania.

– Vi har ikke vært gode nok foran mål og det har vært forskjellen. I dag viste vi karakter, men var uheldige foran mål, sa den spanske treneren til Marca etter kampen.

På samme dag som den spanske kongen abdiserte, abdiserte også den regjerende verdensmesteren i fotball.

Aldri før har regjerende verdensmester tapt de to første kampene i et VM. Chiles seier over Spania er historisk og de søramerikanske «La Rioja» er allerede klare for åttendedelsfinalen.

– Unnskyld!

To mål i første omgang var nok til å sende Spania ut av mesterskapet. 1–0 kom fra Eduardo Vargas etter en stygg feil fra Xabi Alonso på midtbanen.

2–0 kom etter en retur fra Casillas som Aranguiz tuppet i mål, og med det målet ble også Spania tuppet ut av VM.

Den siste kampen mot Australia vil bli betydningsløs for Spania.

– Når man taper de to første kampene, er det vanskelig å forklare hva som skjer. Jeg ber om unnskyldning til folket. Vi spillerne er de første som ber om unnskyldning og vi er de første som blir forbannet over dette, sier Casillas.

Mange tror nå at dette er det siste mesterskapet for Spanias gylne generasjon. Casillas synes det er trist at det skulle ende slik.

– Vi har en del spillere som er over 30. Det er synd at denne generasjonen ble nødt til å gå ut på denne måten, sier Casillas, som forteller at han ikke vet om dette var hans siste kamp for Spania.

– Virket uforberedt

I Spanias tre foregående mesterskap slapp de inn totalt seks mål. I løpet av de to første kampene i dette mesterskapet har laget sluppet inn sju. Fem mot Nederland og to mot Chile.

– Spania virket uforberedt på det Nederland hadde å komme med i første kampen og uforberedt på det Chile hadde å komme med her, sa Lars Tjærnås til NRK etter kampen.

På tross av å ligge under med to mål til pause kom aldri Spania med noen skikkelig sluttspurt. Chile kunne kontrollere seieren inn med et solid forsvarsspill og oppofrende innsats.

– Jeg er mektig imponert over den taktiske fysiske og tekniske prestasjonen til Chile, konkluderte NRKs Tom Nordlie.

Spania blir med dette den tredje regjerende VM-vinner fra Europa som blir slått ut i gruppespillet i det påfølgende VM. Det samme skjedde med Frankrike i 2002 og Italia i 2010.

Adios Spana

Dette var beskjeden fra publikum i Brasil like etter kampslutt. På samme dag som den spanske kongen abdiserte, abdiserte også den regjerende verdensmesteren.

Chile sjokkerte Spania fra start

Chile var best ut av startblokkene, og før minuttet var spilt holdt Jorge Sampaolis menn på å ta ledelsen. Arturo Vidal utfordret det spanske forsvaret og ballen havnet etter hvert hos Eduardo Vargas. Skuddet ble blokkert og Chile fikk hjørnespark.

De første ti minuttene gikk Chile rett i strupen på Spania med høyt press og offensiv innstilling.

20 minutter ut i kampen mister den rutinerte midtbanespilleren Xabi Alonso ballen på midten. Chile kjører en meget god overgang som ender med at Vargas finter bort Iker Casillas og sender den store Chile-delegasjonen på Maracanã til himmels.

– Casillas bare seiler forbi og bestiller pølse i lompe, sa NRKs Tom Nordlie idet keeperen ble fintet ut av bildet av målscorer Vargas.

Chile tar ledelsen

Like etter skulle vondt bli til verre for den regjerende verdensmesteren.

Et frispark fra 20 meter skal Casillas ha kontroll på, men bokser ballen til Charles Aránguiz som står på elleve meter og regelrett tupper ballen i mål.

– Casillas bokser ballen i det farligst mulige området og sensasjonen er et faktum – Chile leder 2-0, sa Lise Klaveness i pausestudioet.

Chile øker ledelsen

Med det målet hadde Spania sluppet inn sju baklengsmål på 125 minutter, før mesterskapet hadde de ett baklengs på de siste 630 minuttene.

Beskrivende Busquets-bom

I andre omgang fortsatte Spania å dominere banespillet etter å ha hatt 57 prosent ballinnehav i første omgang.

Etter 53 minutter bommer midtbanespiller Sergio Busquets på en enorm mulighet som beskrev håpløsheten til de regjerende verdens- og europamesterne.

Stor sjanse til Spania

På åpent mål fra tre meter setter han ballen utenfor mål. Mannen som til vanlig har en pasningssikkerhet på over 93 % var bare en kortpasning fra å gi Spania en redusering og et fornyet håp.

Men det er ikke bare midtbanespilleren fra Barcelona som bommet på enorme muligheter. 67 minutter ut i kampen kunne Mauricio Isla sende Chile opp i 3-0, men skliende inn fra høyrekanten på åpent mål presterte han å sende ballen over målet til Casillas.

Laster innhold, vennligst vent..
Chile vant 2-0 over Spania i fotball-VM.

Siste nytt

 • Arsenal våknet etter pause

  Det gikk mot nok en tam hjemmekamp for Arsenal, men etter pause våknet Pierre-Emerick Aubameyang og scoret to ganger i 3-0-seieren over Newcastle. Bukayo Saka satte inn 2-0-målet.

  Etter 19 kamper ligger Arsenal på 10.-plass med 27 poeng. Laget er ubeseiret på sine fem siste kamper. Newcastle sliter tungt og stuper videre nedover tabellen.

  Arsenal
  Foto: Shaun Botterill / AFP
 • Zlatan fortsetter å score for Milan

  Zlatan Ibrahimovic bidro med to nye scoringer da Milan møtte Cagliari mandag. Svensken er dermed oppe i 12 mål på åtte serie A-kamper denne sesongen. Dette var hans første kamp fra start på sju uker.

  Jens Petter Hauge startet sin tredje strake kamp, og mandag startet han sammen med Ibrahimovic for første gang. Nordmannen ble byttet ut etter 67 minutter, uten å ha markert seg nevneverdig denne gangen.

   Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alberto Pizzoli / AFP
 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal