Hopp til innhold

Kysseskandalen: Elleve personer rundt landslaget sier opp i protest

Fifa har valgt å suspendere den spanske fotballpresidenten Luis Rubiales etter kysseskandalen i VM, samtidig tok sagaen en ny vending lørdag kveld.

Samtlige i støtteapparatet til det spanske kvinnelandslaget sier lørdag kveld opp i protest. Det bekreftes i en pressemelding fra de i alt elleve personene. Kun landslagssjef Jorge Vilda er igjen. TV 2 omtalte nyheten først.

Oppsigelsen kommer i kjølvannet av at fotballpresidenten Luis Rubiales kysset landslagsspiller Hermoso etter VM-finalen.

– Jeg følte meg sårbar og et offer for en impulsdrevet, sexistisk og ugrei handling uten noen form for samtykke fra min side, skriver Hermoso fredag kveld i et lengre innlegg på X/Twitter.

Det kommer kort tid etter at nyhetsbyrået Reuters meldte at Spanias kvinnelandslag nekter å spille før fotballpresidenten går av.

Hermoso, som ble utsatt for kysset av fotballpresident Luis Rubiales etter VM-finalen, skriver også i innlegget.

– Jeg ønsker å presisere, som jeg tidligere har gjort, at jeg ikke likte denne hendelsen, skriver Hermoso videre.

Kritikken har haglet mot fotballpresidenten som kysset Hermoso etter VM-finalen. Flere har krevd Luis Rubiales avgang, men senest fredag stod spanjolen på sitt.

– Kysset var spontant, gjensidig og med samtykke, sa presidenten ifølge Marca.

FIFA Women's World Cup Australia and New Zealand 2023 - Spain's Prime Minister Pedro Sanchez receive the World Cup champions

SUSPENDERT: Rubiales må holde seg unna fotballrelaterkt aktivitet de neste 90 dagene.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Suspendert

I en uttalelse lørdag formiddag insisterer RFEF på at Rubiales ikke løy da han for noen dager siden fortalte forbundet om episoden hvor han sa at kysset var med samtykke.

I uttalelsen har RFEF inkludert fire bilder som skal vise dette, og at Hermoso hadde løftet ham opp under hendelsen, skriver NTB.

RFEF skriver i uttalelsene at «løgner har blitt spredt», og at forbundet vil gå videre rettslig i saken.

Lørdag ettermiddag sendte Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) ut en pressemelding om at disiplinærkomiteen har besluttet å midlertidig suspendere fotballpresident Luis Rubiales fra all fotballrelatert aktivitet både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Suspensjonen vil tre i kraft umiddelbart og gjelde for 90 dager mens disiplinærprosedyren som ble åpnet torsdag pågår.

– Fifa gjentar sin absolutte forpliktelse til å respektere integriteten til alle personer og fordømmer derfor med den ytterste kraft enhver oppførsel om det motsatte, skriver forbundet.

Fifa opplyser at Rubiales ikke får kontakte Jennifer Hermoso eller folk rundt henne.

– Bare løgn

Fredag freste også flere av Norges landslagsstjerner mot presidenten.

– Hvis du ikke ser problemet, så er du en del av det. Tankene mine går til spillerne som skulle ha feiret, og til de som valgte å bli hjemme. Det er nok, skriver hun på X/Twitter.

Les også: Spanias fotballpresident kysset spiller på munnen etter VM-gullet: – Jeg likte det ikke

Rubiales
Rubiales

– Med deg! Dette er bare løgn. Vi ser alle hva som egentlig skjedde, tvitrer Caroline Graham Hansen og tagger Hermoso.

De to var lagvenninner i Barcelona inntil i fjor sommer.

Skjermdump fra Twitter/X-kontoen til Caroline Graham Hansen.
Foto: Skjermdump fra Twitter/X-kontoen til Caroline Graham Hansen.

Tweeten kommer bare timer etter at fotballpresident Luis Rubiales stod på talerstolen og nektet for at han kommer til å si opp jobben som president. I tillegg nektet han på lang vei for at det var noe galt med kysset.

– Jeg gjorde en feil, og det var ikke passende å gjøre det jeg gjorde. Er det alvorlig nok til at jeg går av? Jeg kommer ikke til å si opp, sa presidenten fra talerstolen ifølge Marca.

– Det var mer et nuss enn et kyss. Alle som ser videoen vil se at kysset er det samme som med en av døtrene mine. Det er ingen lyst eller dominans der, skal han ha sagt videre.

Det er ikke klart om det er dette Graham Hansen sikter til som løgn.

– Jeg kommer ikke til å gå av

Også Norges andre Barcelona-stjerne, Ingrid Syrstad Engen, kommer med en støttemelding.

Jeg er med deg Jenni, og med alle lagkameratene mine som har hevet stemmen i mange måneder, skriver hun på X/Twitter.

Rubiales har blitt kraftig kritisert av ministere, fotballspillere og stjernetrenere. Men fra talerstolen fredag kom Luis Rubiales med en klinkende klar beskjed:

– Jeg kommer ikke til å gå av, jeg kommer ikke til å gå av, jeg kommer ikke til å gå av, ropte Rubiales fra talerstolen, ifølge AFP.

Fredag hadde det spanske fotballforbundet en ekstraordinær generalforsamling, der Rubiales holdt en tale på godt over en halvtime.

Spanish Soccer Federation Meeting

TALTE TIL FORSAMLINGEN: Rubiales talte i over en halvtime til generalforsamlingen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Flere spanske medier, blant annet Marca og Cadena Ser, meldte torsdag at Rubiales kom til å trekke seg. Det ble fort klart fra talerstolen at det ikke var et alternativ for hovedpersonen selv.

Les også: Det store tronskiftet 

England møter Spania i VM-finalen
England møter Spania i VM-finalen

– Noen som tar det på alvor

I tillegg til den massive kritikken fra flere hold, melder både AP og AFP at Fifa har opprettet disiplinærsak mot Rubiales. Det vil si at de skal undersøke saken rundt det omstridte VM-kysset nærmere.

Skulle de finne han skylding kan han bli straffet for hendelsen.

Fifas disiplinærkomité vil vurdere om Rubiales brøt forbundets «grunnleggende regler for anstendig oppførsel» og «oppførte seg på en måte som bringer fotballen og/eller Fifa i vanry», skriver NTB.

Fredag ettermiddag skriver samme nyhetsbyrå at Spanias idrettsminister Victor Francos sier at regjeringen ønsker å frata Luis Rubiales vervet som fotballpresident etter kysset han ga Jennifer Hermoso.

På en pressekonferanse skal idrettsministeren ha uttalt at regjeringen ønsker å suspendere Rubiales, og at det er idrettsdomstolen som skal ta den avgjørelsen.

Dette er saken om VM-kysset

Siste nytt

 • Verdenslaget vant Laver Cup

  Verdenslaget fullførte utklassingen av Europa i Laver Cup i tennis med seier i doublekampen som innledet søndagen.

  Ben Shelton og Frances Tiafoe slo Hubert Kurkacz og Andrej Rublev 7-6 (74), 7-6 (7-5). Dermed kan ikke de tre gjenstående singlekampene berge Europa-laget fra tap.

  USA har vunnet åtte av de ni første oppgjørene i prestisjeduellen. Casper Ruuds seier over Tommy Paul lørdag er eneste lyspunkt for de europeiske tennisspillerne.

  Det gis ett poeng for seier første dag, to annen dag og tre tredje dag. Med 13-2 til Verdenslaget etter søndagens doublekamp vil tre europeiske seirer bare gi ni poeng til.

  Casper Ruud er satt opp mot Taylor Fritz i den første singlekampen søndag. (NTB)

  Z1smcaGNZ0o
  Foto: AP
 • Real Madrid tapte byderbyet – ned fra tabelltoppen

  Real Madrid gikk på sitt første poengtap i La Liga i høst da Atlético vant byderbyet i den spanske hovedstaden 3-1.

  Alvaro Morata og Antoine Griezmann ga hjemmelaget to måls ledelse med hver sin scoring før det var spilt 20 minutter.

  Toni Kroos skapte ny spenning med sitt reduseringsmål. Real Madrid jublet et øyeblikk for utligning rett før pause, men Antonio Rüdiger var offside i forspillet før Eduardo Camavinga satte ballen i mål.

  Morata økte ledelsen rett etter sidebytte, med sitt annet hodemål i kampen.

  Tapet gjør at Real Madrid falt til 3.-plass, ett poeng bak Barcelona og sensasjonslaget Girona. De har begge 16 poeng på seks kamper. (NTB)

  jPJnz7bo2oE
  Foto: AP
 • Østigård holdt nullen med Napoli

  Leo Skiri Østigård spilte hele kampen da Napoli spilte 0-0 mot Bologna i Serie A søndag. Målgarantisten Victor Osimhen bommet på straffe.

  Straffemuligheten kom etter 72 minutter, men den ellers så sikre nigerianeren skjøt utenfor. Straffen kom etter at Riccardo Calafori handset inne i 16-meteren.

  Før det hadde både Osimhen og den georgiske vingstjernen Khvicha Kvaratskhelia skapt muligheter for Napoli uten å score.

  Den norske midtstopperen har til vanlig måttet ta til takke med benkeplass for den regjerende seriemesteren, men skader i forsvaret har gitt ham sjansen. (NTB)

  zw8ekksJibs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste