Hopp til innhold

Søsteren kalte stjernen en «psykopat» – Rubljov mener konkurranse får frem galskapen

TORINO (NRK): Andrej Rubljov (24) mener han er født til å konkurrere, men «forsov» seg før sitt livs kamp. Casper Ruuds neste motstander kaller hodet for sin største svakhet.

Italy Tennis ATP Finals

ROCK'N'ROLL-ELSKER: Andrej Rubljov feiret som besatt etter seieren mot Stefanos Tsitsipas mandag. Russeren liker alt fra heavy metal og sovjetrockeren Viktor Tsoj til Avicii og bergensartisten Alan Walker.

Foto: Luca Bruno / AP

Siden Marina Marenko ga sønnen en racket som treåring, har tennis vært livet til Andrej Rubljov. Vinnerinstinktet var til stede fra dag én.

Han hylte, gråt og kastet racketen rundt seg i sinne hvis ting ikke gikk veien. Søsteren spøkte med at lillebroren var en «psykopat» til venner. Moren etterlignet ham for å få stopp på galskapen.

Det var alltid Rubljov og en annen, jevnaldrende moskovitt som utagerte da de tapte.

24-åringen har kalt sitt eget hodet for sin største svakhet.

Spiste samme måltid i én uke

Han har avslørt at han sliter med overtroiskhet og tvangstanker. Alt fra at han må sitte rundt samme bord hver gang han bor på et hotell, til at følge hans må gå inn døren til frokost i samme rekkefølge.

Da han var i Moskva for noen år siden endte han opp med å spise det samme til middag på samme restaurant en hel uke. Pizza og sjasjlik. For det var det han bestilte første kvelden. Nike hadde gitt ham fire nye drakter til turneringen. Han spilte kun i én av dem.

Slet med depresjon

De siste årene har bydd på mange oppturer, men også nedturer. Rubljov har etablert seg i sjiktet like bak de aller beste spillerne i verden – og er den høyest rangerte spilleren (5) som aldri har spilt en Grand Slam-semifinale.

Når anledningen blir virkelig stor, har han slitt med å få det til. Han har tapt samtlige fem av sine Masters-finaler, to i single og tre i double. Men den største smellen kom for tre år siden. Da pådro Rubljov seg et stressrelatert brudd i ryggen.

– Jeg husker utrolig godt at ingenting gjorde meg glad. Det var utvilsomt et av de tøffeste øyeblikkene i karrieren. Jeg ble født til å konkurrere. Nå kunne jeg ikke det lenger og det førte til stunder med depresjon, skrev Rubljov i et innlegg på Behind the Racquet.

Andrej Rubljov
Foto: behindtheracquet / Instagram

Det tok ikke lang tid før neste nedtur.

Den utagerende oppførselen som han hadde blitt advart mot hele livet, endte med et brukket håndledd. Han smalt døren litt for hardt igjen etter et tap, sa han i en minidokumentar med Sports.ru.

– I livet er det vanskelig å gjøre meg sint. Jeg er energisk, men rolig på innsiden. På banen er jeg en helt annen og kan bli sint eller skuffet. Når jeg konkurrerer, viser jeg en annen galskap, en negativ side, sa Rubljov til ATP mot slutten av 2019 etter å ha returnert fra skadeavbrekk nummer to.

Siden da har han klatret mer enn 100 plasser til en 5. plass på verdensrankingen. Og det ser ut som han har lært av feilene sin.

Kjærlighetserklæring til Ruud

Han fremstår langt mer behersket når han misser på trening, side om side med Casper Ruud, dagen før skjebnekampen i ATP-sluttspillet.

Den tilbakelente russeren, ofte ikledd hullete bukser og hettegenser, er på sitt beste i stand til å slå hvem som helst. Selv om det ikke så slik ut mot Novak Djokovic onsdag.

Men mot Casper Ruud har han nok av gode minner å lene seg. Rubljov har seiret i samtlige fire oppgjør hittil. Sist i semifinalen av Masters-turneringen i Monte Carlo i vår.

C3505903-3254-4555-ABC5-B56F7A59B901

ETTERTRAKTET: Casper Ruud jaktes av ivrige fans utenfor spillerhotellet i Torino.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Problemet er bare at nordmannen er «dobbelt så god som sist», ifølge Rubljov.

De er jevnaldrende og kjenner hverandre godt fra tidligere møter, treninger og lagkonkurransen Laver Cup.

– Jeg er definitivt mer avslappet, sa Rubljov til NRK før turneringen.

«Forsov» seg til kamp

Russeren er stort sett alltid å se med et smil om munnen når han ikke er på banen. Enten ler han av andres vitser eller så ler han av seg selv. Stort sett er det noen som ler litt av ham også.

Som da han sovnet mandag ettermiddag og våknet forfjamset kun tre timer før kveldskampen mot Stefanos Tsitsipas.

– Jeg hadde så mye tid på dagen at jeg bestemte meg for å sove.

– Jeg satte alarmen til klokken seks, men var helt ødelagt da jeg våknet og det var mørkt ute. Det var som å våkne syv på morgenen. Så jeg tenkte «nei, jeg skal ikke stå opp nå».

Snaut tre timer senere presterte han karrierens beste kamp, ifølge eget utsagn.

Kjærlighetserklæring til Ruud

Da NRK spurte Rubljov om hvordan han skulle ta knekken på Ruud, ga han en utelukkende positiv omtale:

– Casper har en fantastisk utdannelse. Jeg snakker ikke om skole eller noe slik, men i livet. Han er veldig snill, ærlig og superhyggelig. Han har en veldig flott oppdragelse.

– Han sier de riktige ordene. Jeg sier en del dumme ting og sier noe dumt i annenhver setning, flirte rødtoppen før turneringen startet.

Han tror det blir en fysisk kamp med lange ballvekslinger. Casper Ruud er forberedt på at 24-åringen vil ønske å diktere kampen. Nordmannen sa etter seieren mot Cameron Norrie at han er klar til å «bekjempe ild med ild».

– Det blir en morsom utfordring. Han er en hyggelig fyr og vi kjenner hverandre godt. Han spiller med veldig høy intensitet, så jeg vil prøve å gjøre det samme.

Vinneren møter Medvedev

Fredagens kveldskamp mellom Novak Djokovic og Norrie er betydningsløs. Serberen har allerede stukket av med gruppeseieren. Han møter Alexander Zverev i den ene semifinalen.

Vinneren av kampen mellom Ruud og Rubljov får beintøff motstand i den andre. Der venter den den russiske US Open-vinneren Daniil Medvedev, den andre moskovitten som fyrte seg opp, skjelte ut trenere og forbipasserende fra ung alder.

Det er også mannen Djokovic har utpekt som den neste verdenseneren.

  • Casper Ruuds kamp mot Andrej Rubljov kan du høre på NRK Sport fra klokken 14.00. Den vises på Discovery+.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal