Sort mysterium for Carlsen: – Det er helt absurd

Selv om han i stor grad overbeviste på siste dag av nett-turneringen Steinitz Memorial, var ikke Magnus Carlsen veldig fornøyd etter sammenlagtseieren. Spesielt på grunn av spillet med sorte brikker.

xwfAub1oEzc

LETTET: Magnus Carlsen vant Steinitz Memorial, men mente spillet ikke var godt nok. Her fra en tidligere anledning.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Sjakkstjernen vant til slutt ganske overlegent, med 12 poeng – foran russiske Daniil Dubovs 10. Men det gjorde ikke akkurat at Carlsen smilte fra øre til øre på nasjonaldagen.

– Jeg er lettet over at jeg vant turneringen, men det er veldig, veldig mye å gå på med spillet. Så den biten er jeg ikke fornøyd med. Jeg tar med meg resultatet, sier han til TV 2.

I intervjuet på Chess24 fikk han en rekke kommentarer på hvorfor han var så misfornøyd.

Svak med sort

En av tingene han peker på er spillet med sorte brikker. Heller ikke da han vant Magnus Invitational nylig satt det bra. TV 2s ekspert, Jon Ludvig Hammer, spurte hvorfor det er sånn i turneringene som spilles på nett.

– Jeg vet ikke jeg. Jeg klarer tydeligvis ikke å forsvare meg. Jeg får litt negative tanker når jeg begynner å stå dårlig, mens i de fleste hvite partiene har jeg stått bra fra start til mål. Det er frustrerende, for hvis jeg hadde bare spilt OK med svart her, så hadde det blitt ganske bra, mener Carlsen.

Totalt vant han sju av de ni lynsjakkpartiene med hvite brikker. Med sort ble det bare to seire.

– Det er en rimelig stor forskjell. Det er jo helt absurd. Hvit og sort skal ikke ha så mye å si i lynsjakkpartier, så det henger ikke på greip, sier 29-åringen til TV 2.

Magnus Carlsen

STJERNE: Smilet manglet hos Magnus Carlsen i intervjuene hos TV 2 og chess24.

Foto: Skjermdump TV 2

God hjelp

Carlsen vant stødig i hvitt mot ukraineren Anton Korobov i første parti for dagen, mens Dubov tok seg av spanjolen David Anton. Deretter snudde det meste i nordmannens favør.

Carlsen fikk god hjelp av sisteplasserte Aleksander Gristsjuk som regelrett utspilte Dubov i det 14. partiet. Selv måtte han tåle remis med svarte brikker mot David Anton, og dermed var Dubov og Carlsen likt med fire kamper igjen å spille for dem begge.

Det som skjedde i de 14. partiene var et omen. For Dubov tapte også sitt neste parti mot Kinas Bu Xiangzhi, og Magnus Carlsen vant igjen mot russeren Aleksander Gristsjuk. Deretter tapte Dubov på nytt mot USAs Jefferey Xiong, mens Carlsen tok en ny seier i svart mot Bu Xiangzhi og ledet med to poeng på Dubov før de to møttes i parti nummer 17.

– Ikke en stor 17. mai-fan

I duellen mellom de to beste endte det med remis, og Carlsen hadde tatt seieren med ett parti igjen.

– Det var greit at jeg slapp å være i en må-vinne-situasjon mot Dubov der, det meste var jo avgjort, sier Carlsen.

Den siste kampen mot Xiong var betydningsløs, og da ble det dagens tredje remis.

Hos chess24 fikk nordmannen spørsmål om hvordan han hadde feiret dagen, og om han likte 17. mai.

– Jeg er ikke den største fanen, men jeg er ikke den største «grinchen» heller, svarte han.

 • Til uken starter den første av fire turneringer i hurtigsjakk i nyskapningen Magnus Carlsen Tour. Den spilles også online med finale i august.

Siste nytt

 • Utestengt for brudd på meldeplikten

  Den sørafrikanske VM-vinneren og OL-sølvmedaljøren i lengde, Luvo Manyonga, er idømt fire års utestengelse for brudd på dopingreglementet.

  Ved to tilfeller var han ikke til stede der han hadde sagt at han var da dopingjegerne dukket opp.

  Det er utøvernes integritetskomité (AIU) som melder dette.

  Manyonga tok VM-tittelen i 2017 og sølvet i Rio-OL i 2016. Nå går han glipp av blant annet OL i Tokyo.

  South Africa's Luvo Manyonga
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Leddbåndskade for Dønnum

  Aron Dønnum har fått påvist leddbåndskade i kneet, det opplyser Vålerenga. Dønnum måtte forlate banen under kampen mot Odd onsdag kveld etter en takling. Skaden vil kreve noen uker med alternativ trening, men han er allerede godt i gang sammen med det medisinske apparatet, opplyser klubben.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Duplantis til Bislett Games

  Til NRK kan stevnedirektør for Bislet Games, Steinar Hoen, stadfeste at verdsrekordhaldaren på stavsprang innandørs, Mondo Duplantis, er ein av utøvarane som kjem til Bislet Games i år.

  – Alle dei beste norske vil vere på plass, og svenske Mondo Duplantis, verdsrekordhaldaren i stavhopp, han er klar. Og vi jobbar no med nokre av verdas beste sprintarar på kvinnesida, seier Hoen.

  – Vi skal sjølvsagt skaffe god konkurranse til dei norske løparane tvers gjennom.

  OiucpNqt_MQ
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal