Hopp til innhold
Brisbane OL-søknad
Foto: Patrick Hamilton / AFP

Sommer-OL 2032

Oppsummert

OC har som venta tildelt OL 2032 til Brisbane som er den tredje største byen i Australia, og ligg heilt aust i landet. Begge dei to største byane har arrangert OL tidlegare, Melbourne i 1956 og Sydney i 2000.

 • OL til (minst) 31 milliardar

  Ein priskalkyle for sommar-OL i australske Brisbane i 2032 viser at leikane vil koste 5 milliardar australske dollar, eller drygt 31 milliardar norske kroner, opplyser sportsminister Richard Colbeck.

  – Men på grunn av infrastrukturen som må byggjast ut, kan nok prislappen bli noko meir enn det, kommenterte Colbeck.

  Arrangørane har planlagt å oppgradere eksisterande anlegg i staden for å byggje nytt.

  Men allereie no har delstaten Queensland bestemt seg for å bruke over seks milliardar kroner på oppgradering av Gabba Cricket Gound, som blir hovudstadion.

  – Det kom litt overraskande på oss, seier sportsministeren.

  Så spørst det om budsjettet vil sprekke endå meir i dei 11 åra som gjenstår. Det var i juli i år at Brisbane blei tildelt sommar-OL 2032.

  Først er det OL i Paris i 2024 og i Los Angeles i 2028.

  Sommer-OL i Brisbane 2032
  Foto: Toru Hanai / AFP
 • OL 2032 til Brisbane

  IOC har som venta tildelt OL 2032 til Brisbane i Australia.

  Brisbane var tilrådd av IOCs utveljingskomité som skulle vurdere ulike kandidatar. IOC-kongressen tok den formelle avgjerda i dag.

  Brisbane er den tredje største byen i Australia, og ligg heilt aust i landet. Begge dei to største byane har arrangert OL tidlegare, Melbourne i 1956 og Sydney i 2000.

  Mumbai (India), Jakarta (Indonesia), Doha (Qatar), Madrid (Spania) og det tyske Ruhr-distriktet hadde alle gitt interesse for å arrangere OL i 2032.

  Ifølgje komiteleiar Kristin Kloster Aasen ligg dei fleste av desse i potten også når IOC skal bestemme arrangør av leikane i 2036 og 2040, og kanskje også endå lenger fram i tid.

  Sommar-OL i 2024 skal gå i Paris, og i Los Angeles i 2028.

  Laster Twitter-innhold
 • Vil ha Brisbane som OL-vert i 2032

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har valgt å innstille den australske byen Brisbane som OL-vert om elleve år.

  IOCs utvalgskomité valgte allerede i februar Brisbane som foretrukket OL-arrangør for lekene i 2032, og nå er byen formelt også innstilt som det etter en kunngjøring av IOC-president Thomas Bach.

  Om Australia skal arrangere OL igjen for første gang siden Sydney-OL i 2000, blir avgjort 21. juli når IOC-medlemmene skal stemme, to dager før Tokyo-OL går av stabelen.

  Mumbai (India), Jakarta (Indonesia), Doha (Qatar), Madrid (Spania) og det tyske Ruhr-distriktet er blant de andre kandidatene som har ønsket å være vertskap for OL i 2032. (NTB)

  FILE PHOTO: Interview with IOC President Bach
  Foto: Denis Balibouse / Reuters
 • Qatar vil ha OL i 2032

  Qatar opplyste i dag at landet vil søkje om sommar-OL i 2032.

  – Vi har opparbeidd oss eit rykte som ein toppklasse-arrangør av store internasjonale idrettsarrangement, seier sjeik Joaan, som er bro til emiren av Qatar.

  Qatar søkte også om OL i 2016 og 2020. Landet skal arrangere fotball-VM i 2022 og var arangør av VM i friidrett i fjor.

  India, Queensland i Australia og Shanghai i Kina blir etter alt å dømme blant Qatars konkurrentar om OL om 12 år.

  Khalifa Stadium, Qatar
  Foto: Handout / Reuters
 • Australsk delstat vil søke om OL

  Den australske delstaten Queensland avgjorde mandag at den vil søke om å bli tildelt de olympiske sommerlekene for 2032. Delstatsregjeringen signerte planen om å søke mandag. Nå må statsminister Annastacia Palaszczuk avvente om Queensland får den føderale regjeringens støtte til planene.

  – Først av alt dreier dette seg om stolthet for vår delstat og vil plassere oss tydelig på kartet. Men det er også de fordelene dette vil kunne gi til de kommende generasjonene, sa Palaszczuk i en uttalelse gjengitt av den nasjonale kringkasteren ABC News.

  Tidligere i år lovet Australias statsminister Tony Morrison sin støtte dersom delstaten skulle søke. (NTB)

  The London 2012 Olympic Games
  Foto: Kimmo Mäntylä / NTB scanpix

Siste nytt

 • Serbias Juventus-stjerne mister Norge-oppgjør

  Den serbiske angrepsprofilen Dusan Vlahovic sliter med en skade og har trukket seg fra landslagstroppen som skal møte Norge i nasjonsligaen i juni, ifølge VG.

  Vlahovic startet sesongen for Fiorentina, men etter en strålende høstsesong meldte han overgang til Juventus i januar. Totalt står han med 29 mål på 45 kamper i alle turneringer i sesongen som nettopp kom til en slutt. (NTB)

  Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Øygarden FK er konkurs

  Fotballklubben Øygarden FK ble fredag slått konkurs etter flere måneder med usikkerhet, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge avisen skal Øygarden, som spiller på nivå tre i norsk fotball, mangle om lag tre millioner kroner for å klare seg ut sesongen. Fredag ble det holdt samtaler med lokalt næringsliv om pengestøtte, uten at det har ført fram.

  – Det er ufattelig trist. Nå er det 18 mann som står uten klubb. Vi er blitt fristilt, sier en av spillerne, Andreas Fantoft til BT.

  Øygarden skulle opprinnelig spilt mot Ørn-Horten lørdag, men den kampen strykes sammen med resten av klubbens kampprogram i serien. Det ventet også en NM-kamp mot Sotra, men det er uklart hva som vil skje med den, skriver avisen. (NTB)

  Førstedivisjon i fotball 2020: Øygarden-Sandnes Ulf (2-1)
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Hovland avanserer i Texas med bogeyfri runde

  Det norske golfesset Viktor Hovland fant fram storspillet på den andre runden av PGA-turneringen i Texas fredag. Han gikk en bogeyfri runde fem slag under par.

  Etter en litt treg start torsdag med ett slag under par, har nordmannen spilt seg godt opp fredag. Med fem birdier kunne han bokføre en 65-runde. Det plasserer ham på en foreløpig delt 5.-plass på seks slag under par. Det skiller tre slag opp til lederen Scott Stallings (USA), men det er flere bakfra som kan senke lederscoren ytterligere utover dagen. (NTB)

  Colonial Golf
  Foto: Tony Gutierrez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste