Hopp til innhold

Sølvvinneren rennes ned av meldinger – Rodal måtte felle en tåre

TOKYO/OSLO (NRK): Sleggekaster Eivind Henriksens OL-sølv rørte mange. Én av dem var friidrettslegenden Vebjørn Rodal.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SØLVGUTT: Eivind Henriksen overrasket og tok OL-sølv i sleggekast.

For Henriksen fikk NRKs friidrettekspert til å felle en tåre da han sjokkerte med sølv i sleggekasting. At han har rørt Rodal og mange andre, gjør ham glad.

– Hehe, det er bra. Det har vært sinnssykt fine meldinger fra både kjente og ukjente. Jeg har fått meldinger fra folk jeg ikke kjenner som sier de har grått. De sier de aldri har hørt om slegge, men så sitter de og gråter, sier Eivind Henriksen om at han rørte Rodal.

– Hvorfor tror du dette rører folk som ikke har hørt om slegge før?

– Jeg tror det er litt sånn med idrett i Norge. Det samler folk. Hele Norge er med, sier sølvmedaljøren.

Tilbakemeldingene har vært mange, forteller den ferske sølvmedaljøren. Han tok et overraskende sølv i sleggekasting tirsdag, og det kan virke som at han har nærmest rørt en hel nasjon.

– Det var litt emosjonelt

Rodal, som er friidrettsekspert i NRK og tidligere friidrettsutøver, merket i hvert fall at det ble emosjonelt. Og det er ikke hver dag mannen med OL-gull tørker tårer.

– Jeg tørket bare én. Det var bare én, flirer Rodal.

– Jeg vet ikke om jeg blir gammel og «soft», eller hva det er. Det var litt emosjonelt i går, det var det. Det handler om å komme som outsider og jobbe så hardt over så lang tid, sier han videre.

Vebjørn Rodal under OL i Tokyo

RØRT: Tidligere olympisk mester Vebjørn Rodal klarte ikke å holde tårene tilbake da han så Eivind Henriksen ta OL-sølv.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

For outsider var han. Sølvmedaljen kom først etter at han satte ny norsk rekord hele fire ganger i løpet av finalen. To av kastene hans var over 80 meter, der det lengste var på 81,53. Blant dem som havnet bak ham, var tidligere verdensmester Paweł Fajdek fra Polen.

– Sleggekastere er jo ikke lengst frem i køen hos arrangører og sponsorer. Likevel viser så stor dedikasjon og får betalt for det. Det er stort, sier Rodal.

Det mangler ikke på superlativene fra Rodal, i hvert fall. Det å holde hodet på plass i en så nervepirrende konkurranse er også noe han trekker frem.

– Jeg blir veldig glad når underdogs overpresterer når det gjelder som mest. Det var et stort øyeblikk da medaljen ble sikret, sier NRKs friidrettsekspert.

Henriksen selv forteller at han fortsatt må la medaljen synke inn.

– Det var helt sinnssykt. Det har ikke gått opp for meg ennå. Det var null søvn, med mye meldinger på telefonen, sier Henriksen.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SENSASJON: Sleggekaster Eivind Henriksen slo den norske rekorden fire ganger i samme finale.

Foto: Lise Åserud / NTB

Familien fikk besøk av media

Han forteller at det har vært stor interesse rundt både ham og familien hans. Han har blant annet en samboer og en sønn som er 11 måneder gammel hjemme i Norge.

– Jeg ringte dem på vei hjem fra stadion. Det var full fest, med media på besøk allerede, forteller sleggekasteren, som forteller at de naturligvis var stolte av ham.

– Er du stolt selv?

– Ja, jeg er det. Absolutt.

Nå venter pappaperm og et par uker med ferie. Så skal han ut i hverdagsjobben, der han jobber som sjåfør ved siden av idretten. Han har et håp om å kunne leve av sleggekasting.

– Det hadde vært flott å sluppet (den andre jobben) for å kunne satse i et par år. Samtidig trives jeg veldig godt i jobben og jeg trives godt med folkene der, innrømmer han.

Det er mye spennende i vente for Henriksen. Først skal han fullføre 2021 med diverse stevner og NM i september. Neste år venter to store mesterskap igjen.

– Det er mange store mesterskap de neste årene, så det er bare å lade opp og kjøre på med en god treningsvinter, sier Henriksen.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal