Sølvvinneren rennes ned av meldinger – Rodal måtte felle en tåre

TOKYO/OSLO (NRK): Sleggekaster Eivind Henriksens OL-sølv rørte mange. Én av dem var friidrettslegenden Vebjørn Rodal.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SØLVGUTT: Eivind Henriksen overrasket og tok OL-sølv i sleggekast.

For Henriksen fikk NRKs friidrettekspert til å felle en tåre da han sjokkerte med sølv i sleggekasting. At han har rørt Rodal og mange andre, gjør ham glad.

– Hehe, det er bra. Det har vært sinnssykt fine meldinger fra både kjente og ukjente. Jeg har fått meldinger fra folk jeg ikke kjenner som sier de har grått. De sier de aldri har hørt om slegge, men så sitter de og gråter, sier Eivind Henriksen om at han rørte Rodal.

– Hvorfor tror du dette rører folk som ikke har hørt om slegge før?

– Jeg tror det er litt sånn med idrett i Norge. Det samler folk. Hele Norge er med, sier sølvmedaljøren.

Tilbakemeldingene har vært mange, forteller den ferske sølvmedaljøren. Han tok et overraskende sølv i sleggekasting tirsdag, og det kan virke som at han har nærmest rørt en hel nasjon.

– Det var litt emosjonelt

Rodal, som er friidrettsekspert i NRK og tidligere friidrettsutøver, merket i hvert fall at det ble emosjonelt. Og det er ikke hver dag mannen med OL-gull tørker tårer.

– Jeg tørket bare én. Det var bare én, flirer Rodal.

– Jeg vet ikke om jeg blir gammel og «soft», eller hva det er. Det var litt emosjonelt i går, det var det. Det handler om å komme som outsider og jobbe så hardt over så lang tid, sier han videre.

Vebjørn Rodal under OL i Tokyo

RØRT: Tidligere olympisk mester Vebjørn Rodal klarte ikke å holde tårene tilbake da han så Eivind Henriksen ta OL-sølv.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

For outsider var han. Sølvmedaljen kom først etter at han satte ny norsk rekord hele fire ganger i løpet av finalen. To av kastene hans var over 80 meter, der det lengste var på 81,53. Blant dem som havnet bak ham, var tidligere verdensmester Paweł Fajdek fra Polen.

– Sleggekastere er jo ikke lengst frem i køen hos arrangører og sponsorer. Likevel viser så stor dedikasjon og får betalt for det. Det er stort, sier Rodal.

Det mangler ikke på superlativene fra Rodal, i hvert fall. Det å holde hodet på plass i en så nervepirrende konkurranse er også noe han trekker frem.

– Jeg blir veldig glad når underdogs overpresterer når det gjelder som mest. Det var et stort øyeblikk da medaljen ble sikret, sier NRKs friidrettsekspert.

Henriksen selv forteller at han fortsatt må la medaljen synke inn.

– Det var helt sinnssykt. Det har ikke gått opp for meg ennå. Det var null søvn, med mye meldinger på telefonen, sier Henriksen.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SENSASJON: Sleggekaster Eivind Henriksen slo den norske rekorden fire ganger i samme finale.

Foto: Lise Åserud / NTB

Familien fikk besøk av media

Han forteller at det har vært stor interesse rundt både ham og familien hans. Han har blant annet en samboer og en sønn som er 11 måneder gammel hjemme i Norge.

– Jeg ringte dem på vei hjem fra stadion. Det var full fest, med media på besøk allerede, forteller sleggekasteren, som forteller at de naturligvis var stolte av ham.

– Er du stolt selv?

– Ja, jeg er det. Absolutt.

Nå venter pappaperm og et par uker med ferie. Så skal han ut i hverdagsjobben, der han jobber som sjåfør ved siden av idretten. Han har et håp om å kunne leve av sleggekasting.

– Det hadde vært flott å sluppet (den andre jobben) for å kunne satse i et par år. Samtidig trives jeg veldig godt i jobben og jeg trives godt med folkene der, innrømmer han.

Det er mye spennende i vente for Henriksen. Først skal han fullføre 2021 med diverse stevner og NM i september. Neste år venter to store mesterskap igjen.

– Det er mange store mesterskap de neste årene, så det er bare å lade opp og kjøre på med en god treningsvinter, sier Henriksen.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal