Lorentzen fire hundredeler unna nytt OL-gull: – Det er litt surt

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Håvard Holmefjord Lorentzen (25) sikret sølvet på 1000 meter, og var kun fire hundredeler fra å bli den første norske olympiske mesteren på denne distansen.

OLYMPICS-2018-SKAT-M-1000/

Laster innhold, vennligst vent..

Nordmannen var fornøyd etter løpet, men innrømmer at det er litt surt når det er så små marginer som er avgjørende.

– Det var en god åpning, opp mot det raskeste jeg har levert. Det var en ok første runde. Jeg kunne kanskje gått litt fortere, og vært litt mer aktiv på langsidene. Men det går fort, og jeg har den raskeste runden her i dag. Så jeg kan ikke klage, sier Lorentzen til NRK.

– Det er litt surt, det er klart det. Men jeg vant 500 meter med ett hundredel. Det er sånn det er i sprint. Målet mitt var å ta en medalje. Nå står jeg igjen med to, så jeg er storfornøyd, fortsetter han.

Lorentzen tok den første norske sølvmedaljen på 34 år på denne distansen. Nederlenderen og storfavoritt Kjeld Nuis sikret gullet på tiden 1:07.95.

– Det er det beste løpet Håvard har gjort på en lavlandsbane. Han er den beste norske sprinteren gjennom tidene. Du kan ikke forvente mer enn at han presterer bedre enn noensinne i OL, sier NRK-ekspert Even Wetten.

Uheldig med paret?

Skarli

LANDSLAGSTRENER: Sondre Skarli

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var åpningstiden til Nuis som avgjorde. Han åpnet på imponerende 16,31, mot Lorentzens 16,48. De leverte en nærmest lik sisterunde, Lorentzen med 26,61 og Nuis på 26.60.

Lorentzen gikk inn på tiden 1.07.99. Han gikk mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par.

– Hva er forskjellen med tanke på parmakker?

– Du kan si at i et ideelt scenario, så kunne jo «Lorry» fått en makker som er mer jevngod og kunne gitt han draft på vekslingssiden. Det kunne jo vært med å vippet pinnen andre veien, men samtidig når du er så god som «Lorry» og Kjeld er, så går de ofte foran, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Even Wetten tror det å ha en god makker på sprint kan ha mye å si, spesielt på en 1000 meter.

– Når det her stod om et halvt tiendedel så er det klart at det kunne avgjort. Nå ble det heldigvis slik at nederlenderen heller ikke fikk noe hjelp, fordi Mika Poutala gikk ikke fort nok, sier Wetten og fortsetter:

– Men de gikk jo ved siden av hverandre nedover store deler av vekslingssiden, så jeg mistenker at det var en fordel. Poutala hadde stor fart der, og det vet vi hjelper. Men vi skal ikke skylde på det for den beste løperen vant i dag.

– Det kunne vært bedre

Sprinttrener Jeremy Wotherspoon var fornøyd med innsats til Lorentzen, selv om det er ting han kunne ha gjort enda bedre.

– Det er bra, men jeg tror Håvard og jeg vet det kunne vært bedre. Når du først har vunnet ett løp, så er det vanskelig å føle seg fornøyd med andreplassen. Nå vet han hvordan koreaneren følte seg på 500 meteren på mandag, sier Wotherspoon til NRK.

– Hva kunne han gjort bedre?

Håvard Holmefjord Lorentzen og trener Jeremy Lee Wotherspoon

SPRINTTRENER: Jeremy Wotherspoon

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg har ikke fått sett på videoen. Men jeg tror at i inngangen til den tredje svingen så kunne han hatt en bedre inngang, og han mistet litt fart der, og det kan utgjøre forskjellen på å komme en plass høyere, sier Wotherspoon.

Landslagstrener Skarli er utrolig fornøyd med det Lorentzen har fått til under OL.

– Han har levert over all forventning, så vi kunne ikke håpe på mer. Det er helt ekstremt det han gjør. Vi er superfornøyd. I kveld skal vi ferie med skolebrød til hele gjengen.

Nær ved å kopiere Heiden

Lorentzen var nær ved å kopiere skøytelegenden Eric Heiden. Men Heiden er fortsatt den eneste i OL-historien til å vinne de to korteste distansene i samme vinterleker.

Lorentzen reiser rett til sprint-VM i Kina på mandag.

– Nå har jeg levert to kanontider her i OL, så hvis jeg leverer sånn som det neste helg skal jeg bli vanskelig å slå, sier Lorentzen.

håvard

SØLV: Håvard Holmefjord Lorentzen tok sølvet på 1000 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Siste nytt

 • Ruud videre etter ett sett

  Casper Ruud slo sørafrikanske Lloyd Harris tirsdag og er klar for 3. runde i ATP-turneringen i tennis i North Carolina. Oppgjøret i Winston-Salem ble stoppet etter at Ruud hadde vunnet åpningssettet 6-1. Harris ga seg da med skade.

  ATP 250-turnering Kitzbühel
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • Toppjockey tatt i doping

  Jockeyen Rafael Schistl red inn til seier i to av Norges største galoppløp i fjor. Nå har han avlagt positiv dopingprøve.

  Han testet positivt etter løpene på Øvrevoll 29. juni,melder Norsk Rikstoto.

  Schistl skulle vært en av nøkkelaktørene på Norsk Derby førstkommende søndag.

  Rafael Schistl
  Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
 • Billetthysteri før Elverum - PSG

  Elverum håper å selge ut hele Haakons Hall til mesterligakampen mot Paris Saint-Germain i september.

  Klubben vurderer å be om at det settes opp ytterligere tribuner til kampen. Da kan det komme inn 13.500 personer.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal