Hopp til innhold

Solskjærs «umulige» oppgave: Tapt én hjemmekamp i mesterligaen de siste ti årene

BARCELONA/OSLO (NRK): Ole Gunnar Solskjær har vært mannen bak en rekke store Manchester United-comeback. Nå står han kanskje overfor sin største utfordring.

Solskjær

Ole Gunnar Solskjær trenger seier i tirsdagens mesterligakamp mot Barcelona. Det blir ingen enkel oppgave.

Foto: Paul Ellis / AFP

– Vi har trent på avslutninger denne uken, var en av de aller første tingene Ole Gunnar Solskjær sa på mandagens pressekonferanse ført returoppgjøret i kvartfinalen i mesterligaen.

På motsatt side står Barcelona. Et lag nordmannen omtalte som kanskje verdens best de siste ti årene. Med 1-0-tap forrige uke, må Solskjærs menn være dyktige og kanskje også ha en god porsjon flaks.

Barcelona har nemlig kun tapt én gang på hjemmebane i mesterligaen siden gruppespillskampen mot Rubin Kazan i 2009. Det ene tapet var mot Bayern München i mai 2013.

Før det hadde ikke klubben tapt en sluttspillkamp siden åttedelsfinalen mot Liverpool 21. februar 2007. Da scoret John Arne Riise vinnermålet for Liverpool.

Riise

Sist Barcelona tapte en hjemmekamp i sluttspillet i mesterligaen var tilbake i 2007. Da scoret John Arne Riise det avgjørende målet for den engelske klubben.

Foto: Paul Ellis / AFP

– Det er veldig viktig at de offensive spillerne våre leverer, fordi vi må score mål. Vi må forsvare oss godt, men vi trenger noe ekstra for å score mot et lag som dette, sier Solskjær.

– Vi kan komme tilbake

Solskjær har gjort det «umulige» med United i mesterligaen tidligere i år. I februar tapte United 2–0 hjemme mot PSG i turneringen.

Aldri før hadde noen lag i sluttspillet i mesterligaen kommet tilbake fra å ligge under med to mål fra hjemmekampen. Men da United fikk straffe på overtid i Paris et par uker senere, Og Rashford var iskald fra elleve meter, vant de røde djevlene 3–1 og gikk videre.

Denne gangen tapte Solskjærs menn 1–0 hjemme mot Barcelona. Det engelske laget var ikke helt underlegne i den første kampen, men endte altså med å tape. Og nettopp spørsmål om et mulig comeback var det første Solskjær fikk på mandagens pressekonferanse.

– Selvsagt hjelper det for laget at vi vet at vi kan snu ting etter å ha tapt første kamp. Det er en vanskelig oppgave, men minnet fra den kvelden vil spillerne huske. Det er ikke så lenge siden, sa Solskjær.

Vil spille offensivt

Og la oss bare minne om det også: Banen United spiller på tirsdag er den samme som Solskjær avgjorde mesterligafinalen i 1999. Også da var Solskjær med på et utrolig comeback. United lå under 1-0, men snudde kampen på overtid og vant hele mesterligaen det året.

– Det er et fantastisk minne for meg. Det var siste gang jeg var på banen her. Jeg har vært her på tribunene med sønnen min en gang i 2016. Jeg ser ikke tilbake til den kvelden veldig ofte. Vi har en jobb vi må gjøre i morgen kveld. Det er det jeg har fokus på nå, sier Solskjær.

Og da må laget forbedre seg fra sist kamp. Og da er spesielt én ting viktig for Solskjær:

– Jeg vet at spillerne kommer til å løpe til krampene tar dem.

United har generelt hatt bra statistikk på bortebane etter at Solskjær overtok. Den statistikken må fortsette dersom Solskjær skal gå til semifinale i årets mesterliga.

– Kanskje folk spiller litt mer åpent mot oss, at de føler at de må få mål. Kanskje det er tilfeldig, mener Solskjær om statistikken.

Siste nytt

  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 2. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.

Sendeplan

Kl. Program Kanal