NRK Meny
Normal

Blitt far og satser hardere enn noen gang: – Jeg blir aldri fornøyd

Lavrans Solli (23) flyttet til Bærum, ble pappa og har aldri satset hardere på svømming. Det skal gjøre han best i verden.

Lavrans Solli

RYGGSVØMMER: Lavrans Solli satser alt for å bli best i verden.

Foto: Gow, Jessica / NTB scanpix

For to år siden svømte Lavrans Solli i Bergen. Men da utviklingen stoppet tok Solli grep. Nå har han flyttet til Bærum, fått barn og trener med Alexander Dale Oens gamle trener, Sondre Solberg.

Og nettopp de store endringene 23-åringen har gjort, håper han at skal føre han helt til verdenstoppen.

– Det har gjort meg mer strukturert som person. Nå må jeg planlegge litt mer. Sånn helhetlig har det å bli pappa gjort meg til en bedre utøver. Jeg er alltid på jobb, sier Solli.

Soll2

TRENER HARDT: Lavrans Solli skal på toppen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Jubler ikke etter gode løp

Solli er ryggsvømmer og står med norsk rekord på alle ryggøvelsene. I fjor vant han kongepokalen, i år tapte han den med kun noen hundredelers margin på NMs siste dag. Han har svømt internasjonale finaler, men blir likevel aldri fornøyd med egen prestasjon.

– Jeg har en tendens til ikke å være så fornøyd, uansett hva jeg gjør. Jeg er svært sjeldent fornøyd med det jeg presterer, selv om det er optimalt. Alt er helt gjennomsnittlig. Jeg er ikke fornøyd før jeg er på toppen. Og da er det ikke bra nok da heller, garantert, sier Solli.

Og legger til:

Lavrans Solli

Lavrans Solli under VM i Doha, Qatar i desember 2014.

Foto: JESSICA GOW / NTB scanpix

– Jeg tror aldri jeg kommer til å bli fornøyd. Jeg blir nok nødt til å gi meg ufordøyd, sier Solli med et smil.

Solli håper på VM-finale i år og OL-finale neste år. Og skulle han klare å komme seg på toppen av OL-pallen neste år, så tror han at han ikke er helt fornøyd da heller.

– Jeg kommer helt sikkert til å være glad, men jeg kommer til å sitte igjen med en følelse av at jeg kunne gjort ting bedre. Den følelsen har jeg etter alle løp, det er derfor jeg ikke jubler etter gode løp. Det er vanskelig for meg å være så fornøyd at jeg ikke ser at det kan bli bedre, sier 23-åringen som fikk sin OL-debut i London i 2012.

– Skulle ønske de fikk være med

I fjor våres ble Solli pappa for første gang. Den 14. april kom datteren Frøya til verden. Da flyttet Solli sammen med samboer Anja Johansen til Bærum for å slå seg ned der. Siden det har ikke livet vært helt det samme for det norske svømmeesset.

– Det gir meg utrolig mye energi å komme hjem til Anja og Frøya. Jeg vet at Anja ønsker like sterkt som meg at jeg skal stå på pallen. Og Frøya er jo bare fornøyd også. Det er bare gode sider med å være far, sier Solli.

Med samboer og barn hjemme blir det naturlig nok vanskelig med de mange reisedøgnene i løpet av et år. I løpet av juli var Solli omtrent ikke hjemme i Bærum. Men dårlig samvittighet tar han seg ikke tid til å ha.

– Det er ikke alltid like lett å være på en måned på leir. Men det er bare sånn livet er akkurat nå. Det kommer ikke til å være sånn resten av livet, det er nå det er intensivt. Vi får ta feriere på et senere tidspunkt, sier Solli.

Har du mye dårlig samvittighet?

– Nei. Hvis jeg hadde hatt det kunne jeg ikke klart å dra fra Frøya og Anja. Jeg vet at det er dette jeg må gjøre og det vet Anja også. Det er tøft å dra fra til tider, og det kan være tøft hjemme. Dårlig samvittighet har jeg ikke, men jeg skulle ønske at de hadde mulighet til å være med.

Lavrans Solli med Frøya

PAPPA: Lavrans Solli med datteren Frøya.

Foto: Privat

– Får bare de positive sidene med å være far

Samtidig er Solli klar på at samboer og barn ikke kan være med på alt. Det kunne fort blitt forstyrrende.

– Det må være optimalt for meg, så det er ikke alltid de kan være med heller, sier han.

Solli mener støtten hjemmefra er vesentlig for hans egen svømmesatsing. Han forteller at ettersom han skal på trening klokken halv seks, er det samboeren som må ta nattskiftet.

– Det å være far er helt fantastisk og jeg får bare alle de gode sidene av det å være far. Det er ikke jeg som må stå opp midt på natta. Det er utrolig fint, jeg er utrolig takknemlig for at vi har fått en så vakker datter. Det er det beste som kunne skjedd.

Droppet modellkarrieren

Lavrans Solli

MODELL: Lavrans Solli har flere talent. Men velger nå å satse alt på svømmingen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Men det er ikke bare at han har blitt pappa som har endret seg for Bærumssvømmeren. Da han flyttet fikk han også en trener som vet hva det vil si å komme seg til verdenstoppen.

Sondre Solberg var Alexander Dale Oens trener før den norske verdensmesteren døde i 2012. Med Solberg på bassengkanten har Solli økt sin treningsmengde betraktelig. Tidligere var ryggsvømmeren best på 50 meter, en øvelse som ikke finnes på OL-programmet. Dermed har han nå trent mer for 200 meter.

– Nå i 2015 har jeg svømt åtte 200 meter. I perioden 2011–2014 har jeg også svømt åtte 200 meter. Så det har blitt et større fokus på 200, sier Solli og legger til:

– Jeg skal bli 100-meters svømmer, men du må trene på 200 istedenfor 50 for å bli god på 100.

I tillegg har han kuttet ned på andre utenomsportslige ting. Solli har tidligere vært modell, men har nå valgt å kun fokusere på svømmingen.

– Jeg vil bare finne ut hvor fort jeg kan svømme

Søndag skal de norske svømmerne i gang med VM i Kazan. Solli skal svømme 50 meter rygg, 100 meter rygg og 200 meter rygg. Selv om han håper på en finale, så er det ikke det som er hovedfokuset.

– Jeg er mest interessert i å finne ut av hvor god jeg har blitt nå det siste året. Og hvor god jeg kan bli det neste året, smiler Solli.

I troppen til Kazan er det også to andre norske deltakere. Henrik Christiansen (18) og Cecilie Waage Johannesen skal også delta.

Christiansen skal svømme de fire lengste crawløvelsene (200 meter, 400 meter, 800 meter og 1500 meter), samt 400 meter medley.

Waage Johannesen skal svømme de tre korteste crawløvelsene. Henholdsvis 200 meter, 100 meter og 50 meter.

NRK sender VM i svømming på TV og på nrk.no.

Se video med de norske svømmerne som ska delta i VM her:

Lavrans Solli, Henrik Christiansen og Cecilie Waage Johannesen skal delta i svømme-VM som starter i morgen. Møt profilene her. Reporter: Halvor Ekeland, foto: Frode Finnland redigering: Halvor Ekeland.

Siste nytt

 • Byåsen får hviterussisk motstand

  Byåsens håndballkvinner møter HC Gomel fra Hviterussland i tredje runde av EHF-cupen. Det ble klart i en trekning i Wien i Østerrike tirsdag.

  Byåsen tok seg sist helg videre med seier over rumenske Dunarea Braila.

  Byåsen - H. C. Dunarea Braila
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Unsworth tar over i Everton

  Den mangeårige Everton-forsvareren David Unsworth tar over som manager i klubben på midlertidig basis. Det ble klart dagen etter at Liverpool-klubben sparket Ronald Koeman.

  Portsmouth's Unsworth celebrates scoring a penalty during their Premier League match against Manchester United at Fratton Park
  Foto: Kieran Doherty / Reuters
 • UEFA åpner sak mot Danmark

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har formelt åpnet sak mot Danmark på grunn av den avlyste VM-kvalifiseringskampen mot Sverige sist uke. UEFA opplyser tirsdag at forbundet har åpnet sak mot Danmark, og at den skal behandles 16. november.

  Pernille Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge