Hopp til innhold

Solheim Cup-konflikten kan endre idrettens pengesekk

Kulturministeren fikk krass kritikk av Golfforbundet da arbeidet med Solheim Cup strandet, etter avslag til pengestøtte. Konflikten gjør at Thorhild Widvey nå åpner for en ny støtteordning.

GOLF-WOMEN/SOLHEIM Suzann Pettersen of Team Europe reacts after sinking her putt on the 16th Hole during her Four Balls match in Dunsany

PRESTISJETURNERING: Suzann Pettersen jubler etter en put under Solheim Cup i 2011. Det er dette arrangementet ,der Europa møter USA, golfforbundet ønsket til Norge.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Golfpresident Finn H. Andreassen var tidligere i år provosert over kulturministeren etter at Golfforbundet ikke fikk pengestøtte til at kvinnegolfens kanskje største arrangement, Solheim Cup, kunne arrangeres i Oslo.

I slutten av august skyldte de på hverandre for hvorfor søknaden ikke hadde ført frem. Forbundet mente de hadde søkt på riktig måte etter instruks fra kulturministeren.

Thorhild Widvey slo på sin side slo fast at de ikke kan gi midler til arrangementer gjennom dagens regelverk.

Vil ha diskusjon

Etter kritikken åpner nå kulturministeren for å se på om at de såkalte tippemidlene, som er støtte til idretten, også kan gå til arrangementer. Tippemidlene utgjør 2,2 milliarder kroner årlig og denne potten er sentral i en slik debatt.

Pettersen, Widvey og Tvedt

MAKTMØTE: Idrettspresident Tom Tvedt sammen med kulturminister Thorhild Widvey og Suzann Pettersen på Aker Brygge i slutten av august.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Jeg vil ha en grundig diskusjon med idretten om hvordan vi kan gjøre dette bedre i fremtiden, sier Thorhild Widvey.

Hun forklarer at siden det ikke har vært noe fast søknadssystem, så har hvert arrangement blitt vurdert enkeltvis.

– Jeg tror det er grunnlag for å ha en diskusjon om hvilke typer midler som skal brukes og hvilke kriterier som skal legges til grunn for å få store arrangementer til Norge, sier Widvey, som nå ønsker tilbakemelding fra Idrettsforbundet på hvordan de ønsker at en ordning kan fungere.

– Sent, men godt

Tidligere har arrangementer fått statsstøtte, men da gjennom direkte støtte over statsbudsjettet.

Golfpresident Finn H. Andreassen mener ordningen har vært å regne som et lotteri og etterlyser en fast idrettspolitikk for dette.

Nå er han likevel glad over nye toner.

– Det kommer sent, men det kommer godt. Jeg syns det er bra de tar dette initiativet, men de annonserte for to år siden at de ville gi støtte til store internasjonale sportsarrangementer i Norge. Da vi søkte til Solheim Cup for et halvt år siden, var det ikke en krone i kassen, sier Andreassen.

Positiv til møte

Idrettspresident Tom Tvedt er positiv til et møte med kulturministeren om saken.

– I utgangspunktet så har Idrettstinget vært krystallklare på at vi skal bruke mest mulig på aktivitet og minst mulig på administrasjon. Så da må vi ta en diskusjon internt på hvordan vi skal håndtere dette, sier Tvedt.

Les også: Etterlyser dansk mesterskapsmodell i Norge

Inviterer idrettsorganisasjonene til møte i departementet. Reporter: Patrick Sten Rowlands

Siste nytt

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP
  • Zuccarellos Wild med viktig seier

    Minnesota Wild vant 3-1 på hjemmebane over San Jose Sharks og sikret seg dermed viktige poeng i kampen om en sluttspillplass.

    Det tok 16 minutter før Joel Eriksson Ek punkterte nullen og sørget for den første scoringen for vertskapet i Minnesota. Midtveis i den andre perioden utlignet Mikael Granlund for Sharks.

    Den tredje perioden var så vidt i gang da Matt Brody sørget for at Wild igjen tok ledelsen. 2-1-målet kom etter bare 18 sekunder.

    På slutten av kampen tok gjestene fra San Jose ut målvakt Mackenzie Blackwood for å øke presset framover å forsøke å kjempe seg til forlenging. I stedet ble det Ryan Hartman som utnyttet muligheten da han snappet opp pucken inne ved vantet på egen banehalvdel og sendte et langskudd inn i det tomme Sharks-målet.

    Dermed kunne Minnesota gå av banen med to nye poeng. Det kommer godt med for laget fra Midtvesten, som før torsdagens oppgjør lå ni poeng unna en sluttspillplass med elleve kamper igjen å spille.

    Mats Zuccarello fikk 17 minutter på isen hjemme i St. Paul, men det ble ingen scoring eller assist på nordmannen denne gangen.

    (NTB)

    mWN7igN52F8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal