NRK Meny
Normal

Solheim Cup-konflikten kan endre idrettens pengesekk

Kulturministeren fikk krass kritikk av Golfforbundet da arbeidet med Solheim Cup strandet, etter avslag til pengestøtte. Konflikten gjør at Thorhild Widvey nå åpner for en ny støtteordning.

GOLF-WOMEN/SOLHEIM Suzann Pettersen of Team Europe reacts after sinking her putt on the 16th Hole during her Four Balls match in Dunsany

PRESTISJETURNERING: Suzann Pettersen jubler etter en put under Solheim Cup i 2011. Det er dette arrangementet ,der Europa møter USA, golfforbundet ønsket til Norge.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Golfpresident Finn H. Andreassen var tidligere i år provosert over kulturministeren etter at Golfforbundet ikke fikk pengestøtte til at kvinnegolfens kanskje største arrangement, Solheim Cup, kunne arrangeres i Oslo.

I slutten av august skyldte de på hverandre for hvorfor søknaden ikke hadde ført frem. Forbundet mente de hadde søkt på riktig måte etter instruks fra kulturministeren.

Thorhild Widvey slo på sin side slo fast at de ikke kan gi midler til arrangementer gjennom dagens regelverk.

Vil ha diskusjon

Etter kritikken åpner nå kulturministeren for å se på om at de såkalte tippemidlene, som er støtte til idretten, også kan gå til arrangementer. Tippemidlene utgjør 2,2 milliarder kroner årlig og denne potten er sentral i en slik debatt.

Pettersen, Widvey og Tvedt

MAKTMØTE: Idrettspresident Tom Tvedt sammen med kulturminister Thorhild Widvey og Suzann Pettersen på Aker Brygge i slutten av august.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Jeg vil ha en grundig diskusjon med idretten om hvordan vi kan gjøre dette bedre i fremtiden, sier Thorhild Widvey.

Hun forklarer at siden det ikke har vært noe fast søknadssystem, så har hvert arrangement blitt vurdert enkeltvis.

– Jeg tror det er grunnlag for å ha en diskusjon om hvilke typer midler som skal brukes og hvilke kriterier som skal legges til grunn for å få store arrangementer til Norge, sier Widvey, som nå ønsker tilbakemelding fra Idrettsforbundet på hvordan de ønsker at en ordning kan fungere.

– Sent, men godt

Tidligere har arrangementer fått statsstøtte, men da gjennom direkte støtte over statsbudsjettet.

Golfpresident Finn H. Andreassen mener ordningen har vært å regne som et lotteri og etterlyser en fast idrettspolitikk for dette.

Nå er han likevel glad over nye toner.

– Det kommer sent, men det kommer godt. Jeg syns det er bra de tar dette initiativet, men de annonserte for to år siden at de ville gi støtte til store internasjonale sportsarrangementer i Norge. Da vi søkte til Solheim Cup for et halvt år siden, var det ikke en krone i kassen, sier Andreassen.

Positiv til møte

Idrettspresident Tom Tvedt er positiv til et møte med kulturministeren om saken.

– I utgangspunktet så har Idrettstinget vært krystallklare på at vi skal bruke mest mulig på aktivitet og minst mulig på administrasjon. Så da må vi ta en diskusjon internt på hvordan vi skal håndtere dette, sier Tvedt.

Les også: Etterlyser dansk mesterskapsmodell i Norge

Inviterer idrettsorganisasjonene til møte i departementet. Reporter: Patrick Sten Rowlands

Siste nytt

 • CAS opnar dopingsak mot russar

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS seier at dei vil opne dopingsak mot den rusisske curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij.

  Krusjelnitskij spela på miks-double-laget som tok bronse. Blir laget diska, kan det gi bronse til Norge.

  Alexander Krusjelnitskij
  Foto: Aaron Favila / AP
 • Watson tok sin tiende PGA-tittel

  Golferen Bubba Watson (39) har slitt med helseproblemer og elendig spill. I helgen gikk Watson til topps i PGA-turneringen i Pacific Palisades, California. Watson har vært så langt nede de siste årene at han har vurdert å legge opp.

  SPO-GLF-USP-GENESIS-OPEN---FINAL-ROUND
  Foto: Dylan Buell / AFP
 • Ny verdensrekord på 60 meter

  Den amerikanske sprinteren Christian Coleman (21) har satt ny innendørs verdensrekord på 60 meter med tiden 6,34 sekunder. Den tidligere rekorden på 6,39 sekunder har amerikaneren Maurice Green hatt i 20 år, altså siden 1998.

  ATHLETICS-WORLD/M100-SEMIS
  Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang