«Mystisk sykdom» var dårlig pusteteknikk

Pustevansker har holdt henne utenfor de to siste verdenscuprennene i sesongen, men nå har skiskytter Synnøve Solemdal fått svaret fra legene: Hun puster rett og slett feil.

Synnøve Solemdal i Holmenkollen

Synnøve Solemdal er glad problemene ikke skyldes noe mer alvorlig enn dårlig pusteteknikk.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg er rett og slett ikke god nok til å puste, sier Synnøve Solemdal til NRK og ler.

– Det høres veldig dumt ut, men det er veldig vesentlig å få inn luft når du går alt du har.

Etter målgang på 15-kilometeren i VM i Nove Mesto den 13. februar ble journalister og andre vitne til noen dramatiske minutter rundt Synnøve Solemdal som krokbøyd kjempet med å puste.

Pusteproblemene fortsatte under Holmenkollrennene etter VM, og Solemdal fikk reisenekt til prøve-OL i Sotsji. Hun sto også over sesongens siste verdenscuprenn i helgen. 23-åringen fikk nemlig beskjed om at hun ikke får konkurrere igjen før legene har funnet årsaken til problemene.

Pusteøvelser

Etter omfattende testing på Haukeland universitetssykehus, tror Solemdal nå at hun endelig skal få kontroll på pusten igjen.

– Jeg har fått veldig god hjelp, så nå ser det ut som om vi får orden på det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under

Her får ikke Synnøve Solemdal puste etter 15-kilometeren

Her får ikke Synnøve Solemdal puste etter 15-kilometeren i VM. Siden har problemene vedvart, men hun tror hun nå endelig får orden på pusten.

Og kuren er enkel: Solemdal, som plages med astma, må få forbedre pusteteknikken sin.

– Jeg har fått noen pusteøvelser som skal lære meg å puste ordentlig, sier hun.

– Tjener på det neste sesong

Pusteproblemene virket en stund dramatiske, og det ble beskrevet som en «mystisk sykdom» som holdt Solemdal utenfor renn resten av sesongen. Hun er glad diagnosen ikke ble noe mer alvorlig enn «dårlig pusteteknikk».

Solemdal

– Jeg må rett og slett bli flinkere på å puste, sier Synnøve Solemdal.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Jeg har astma i tillegg, så det gjør ikke ting bedre. Det er klart jeg har lurt på hva det har vært, forteller hun.

Nå har Solemdal fått pusteøvelser som skal hjelpe henne med å puste bedre når hun konkurrerer. 23-åringen mener det var hell i uhell at hun fikk såpass store pusteproblemer mot slutten av sesongen.

– Jeg tror jeg får mye igjen for det neste sesong, sier hun.

– Jeg har vent meg til en uvane hvor jeg bare puster veldig mye her opp (peker mot halsen) og strammer veldig, slik at jeg ikke får inn nok luft. Nå handler det om å lære seg å puste med magen.

Tester teknikken under NM

Lære skal hun så fort som mulig. Solemdal var egentlig ferdig for sesongen, men etter å ha fått de nye pusteøvelsene bestemte hun seg for å gå NM.

– De på Haukeland mente NM vil være den beste testen for å se hvordan de nye teknikkene fungerer i renn. Jeg gleder meg veldig, det er ikke veldig gøy å se på at de andre går renn, sier Solemdal og innrømmer at hunn ikke har altfor store vinnerambisjoner.

– Jeg er ikke i form, men jeg håper å gå noen gode renn.

Siste nytt

 • Atlético vant etter VAR-drama

  Atlético Madrid mistet en straffe og en scoring etter videodømming, men var likevel sterkest og slo Juventus 2–0 i den første åttedelsfinalen i mesterligaen. Med 2–0 har Madrid-klubben et knallsterkt utgangspunkt før returoppgjøret i Torino 12. mars.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • City vant med ti mann

  Manchester City tok oppskriftsmessig ledelsen borte mot Schalke 04, men så snudde kampen. Det tyske hjemmelaget ble tildømt to straffespark, og satte begge. I andre omgang fikk Nicolas Ottamendi sitt andre gule kort og marsjordre, men City ga seg ikke. Leroy Sané satte et herlig frispark, og i sluttminuttene slet Raheem Sterling seg fri og bredsidet inn seiersmålet.

 • Kasper forsvarer valget av Pattaya

  FIS-president Gian-Franco Kasper (75) forsvarer beslutningen om at Det internasjonale skiforbundets kongress legges til Thailand. Norges Skiforbund ønsket at FIS-kongressen i 2020 ikke skulle arrangeres i Pattaya.

  – Pattaya er ikke bare sexindustri. Etter det jeg vet, er det en by med fasiliteter for å avholde store kongresser. Byen har også den luksusen vi trenger for våre delegater, sa FIS-president Kasper på en pressekonferanse i Seefeld.

  Kasper
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal