Hopp til innhold

«Mystisk sykdom» var dårlig pusteteknikk

Pustevansker har holdt henne utenfor de to siste verdenscuprennene i sesongen, men nå har skiskytter Synnøve Solemdal fått svaret fra legene: Hun puster rett og slett feil.

Synnøve Solemdal i Holmenkollen

Synnøve Solemdal er glad problemene ikke skyldes noe mer alvorlig enn dårlig pusteteknikk.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg er rett og slett ikke god nok til å puste, sier Synnøve Solemdal til NRK og ler.

– Det høres veldig dumt ut, men det er veldig vesentlig å få inn luft når du går alt du har.

Etter målgang på 15-kilometeren i VM i Nove Mesto den 13. februar ble journalister og andre vitne til noen dramatiske minutter rundt Synnøve Solemdal som krokbøyd kjempet med å puste.

Pusteproblemene fortsatte under Holmenkollrennene etter VM, og Solemdal fikk reisenekt til prøve-OL i Sotsji. Hun sto også over sesongens siste verdenscuprenn i helgen. 23-åringen fikk nemlig beskjed om at hun ikke får konkurrere igjen før legene har funnet årsaken til problemene.

Pusteøvelser

Etter omfattende testing på Haukeland universitetssykehus, tror Solemdal nå at hun endelig skal få kontroll på pusten igjen.

– Jeg har fått veldig god hjelp, så nå ser det ut som om vi får orden på det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under

Her får ikke Synnøve Solemdal puste etter 15-kilometeren

Her får ikke Synnøve Solemdal puste etter 15-kilometeren i VM. Siden har problemene vedvart, men hun tror hun nå endelig får orden på pusten.

Og kuren er enkel: Solemdal, som plages med astma, må få forbedre pusteteknikken sin.

– Jeg har fått noen pusteøvelser som skal lære meg å puste ordentlig, sier hun.

– Tjener på det neste sesong

Pusteproblemene virket en stund dramatiske, og det ble beskrevet som en «mystisk sykdom» som holdt Solemdal utenfor renn resten av sesongen. Hun er glad diagnosen ikke ble noe mer alvorlig enn «dårlig pusteteknikk».

Solemdal

– Jeg må rett og slett bli flinkere på å puste, sier Synnøve Solemdal.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Jeg har astma i tillegg, så det gjør ikke ting bedre. Det er klart jeg har lurt på hva det har vært, forteller hun.

Nå har Solemdal fått pusteøvelser som skal hjelpe henne med å puste bedre når hun konkurrerer. 23-åringen mener det var hell i uhell at hun fikk såpass store pusteproblemer mot slutten av sesongen.

– Jeg tror jeg får mye igjen for det neste sesong, sier hun.

– Jeg har vent meg til en uvane hvor jeg bare puster veldig mye her opp (peker mot halsen) og strammer veldig, slik at jeg ikke får inn nok luft. Nå handler det om å lære seg å puste med magen.

Tester teknikken under NM

Lære skal hun så fort som mulig. Solemdal var egentlig ferdig for sesongen, men etter å ha fått de nye pusteøvelsene bestemte hun seg for å gå NM.

– De på Haukeland mente NM vil være den beste testen for å se hvordan de nye teknikkene fungerer i renn. Jeg gleder meg veldig, det er ikke veldig gøy å se på at de andre går renn, sier Solemdal og innrømmer at hunn ikke har altfor store vinnerambisjoner.

– Jeg er ikke i form, men jeg håper å gå noen gode renn.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal