Hopp til innhold

Solemdal hardt ut mot lav kvinneandel: – Olympiatoppen tar ikke oppgaven seriøst nok

Av elleve sommeridrettsutøvere som får det gjeveste stipendet fra Olympiatoppen, er kun tre kvinner. NRKs ekspert i skiskyting, Synnøve Solemdal, savner en bedre satsing på kvinnelige toppidrettsutøvere.

Synnøve Solemdal

KRITISERER STIPENDUTDELING: NRKs ekspert Synnøve Solemdal etterlyser en sterkere og bedre satsing på kvinnelige idrettsutøvere.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Jeg synes det er veldig dumt at man ikke bruker sjansen til å støtte virkelig gode kvinnelige utøvere. Det er ofte det som mangler, at de får nok støtte til å holde på med sin satsing, sier Solemdal.

– Det krever så utrolig mye for å hevde seg i toppen. Der man har et åpenbart valg om å støtte noen, synes jeg de burde gjøre det, sier Solemdal.

Solemdal skrev etter OL i Beijing en kommentar der hun påpekte hvor få av Norges medaljer i OL som ble tatt av kvinner. Hun kalte det «en trist sannhet».

– Jeg synes det går feil vei, rett og slett. Det var flere kvinner som tok medalje i forrige OL enn i år. Det de gjør er kjempebra, men det er veldig stor forskjell på antall menn og kvinner som tar medalje i OL. Det synes jeg er feil utvikling, sier hun til NRK.

Les også «Bak suksessen skjuler det seg en trist sannhet»

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni

Tre kvinner – åtte menn

Solemdal har tidligere påpekt at langt flere mannlige enn kvinnelige utøvere får A-stipend, det gjeveste stipendet, fra Olympiatoppen. For inneværende vintersesong fikk 33 menn det gjeveste stipendet, mens kun 13 kvinner gjorde det samme.

Da tildelingene til sommerutøverne var klare tidligere i vinter, sto totalt 15 utøvere og to lag oppført med A-stipend. Av de 15 individuelle utøverne med A-stipend, er seks kvinner og ni menn.

Men om man ikke tar med parautøverne, blir forskjellen vesentlig tydeligere. Solfrid Koanda og seilerne Marie Rønningen og Helene Næss, som sammen tok VM-sølv i 49er FX i november, er de eneste kvinnene med A-stipend. Åtte menn har fått samme stipend.

– Den måten de fordeler stipend på nå er basert på resultat. Det er en måte å argumentere på det, selvfølgelig, men om man virkelig vil løfte fram kvinnelig utøvere, må man finne en måte å støtte de på, sier Solemdal.

– Om det er med A-stipend, eller med andre måter å finansiere satsingen deres, det er opp til Olympiatoppen og forbundene å vurdere. Men det må gjøres om man skal ha en sjans.

Shooting - Women's 10m Air Rifle - Final

Skytteren Jeanette Hegg Duestad fikk ikke A-stipend, til tross for flere sterke resultater.

Foto: Ann Wang / Reuters

– Penger brukes feil

NRK har også tatt opp tilfellet til skytteren Jeanette Hegg Duestad, som tross to fjerdeplasser i OL og EM-bronse, ikke får A-stipend.

– Jeg synes det vitner om at de (Olympiatoppen) ikke tar oppgaven seriøst nok. Jeg synes det brukes mye penger feil når det gjelder kvinnesatsing, sier Solemdal.

NRKs skiskytter- og skyteekspert Ola Lunde synes skjevfordelingen er helt håpløs.

– Duestad er 23 år og vil være i en optimal alder for å kjempe om OL-gull i Paris, så signalet som Olympiatoppen sender ut, er at vi satser ikke så mye på dere, vi satser heller mer på menn. To fjerdeplasser i en av verdens største idretter, da bør du få A-stipend, mener han.

Les også Ola Lunde raser etter stipendtildeling: – Helt håpløst

Jeanette Hegg Duestad og Ola Lunde

– A-stipend er viktig

Sommeridrettssjef på Olympiatoppen, Marit Breivik, forteller til NRK at Duestad, sammen med skytterkollega Jon-Hermann Hegg, i tillegg til B-stipend har fått særlige tildeling som tilsvarer A-stipend.

Sportssjef i skytterforbundet, Tor Idar Aune, bekrefter dette, men understreker til NRK at de av prinsipielle årsaker gjerne skulle sett at Duestad og Hegg fikk A-stipend.

– A-stipend er viktig. Ikke bare for pengene, men det handler også om hvor attraktive våre utøvere blir hos blant annet sponsorer. Jeanette står lengre fram i køen om hun får A-stipend, sier han til NRK.

Han sier likevel at de ikke ønsker tildelinger som spesifikt går mot kvinnesatsing, men ønsker penger som landslaget kan bruke på hele miljøet.

Marit Breivik

Sommeridrettssjef på Olympiatoppen, Marit Breivik.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Breivik sier at de nå vil gjennomgå kriteriene for stipendtildeling, men at den i utgangspunktet ikke vil skille mellom menn og kvinner.

Men gjennom prosjektstøttetildeling og faglig tildeling har vi mulighet til å dreie mot kvinner. Det er en krevende fordi ingen mener de får for mye, alle vil ha mer. Det gjelder både kvinner og menn, sier Breivik til NRK.

Både Breivik og Aune ønsker at staten skal inn med penger for å sørge for at flere får A-stipend.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal