NRK Meny
Normal

Fikk startnekt i Tsjekkia - kjørte fem timer for å gå renn i Slovakia

Skiskytter Synnøve Solemdal (25) trodde knapt det hun hørte da Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sa at hun ikke var kvalifisert til rennet som landslaget hadde tatt henne ut til.

Synnøve Solemdal

Synnøve Solemdal må gå IBU Cup i Slovakia for å kvalifisere seg til verdenscupen i Holmenkollen neste uke.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Først ble jeg skikkelig lei meg og så ble jeg sint, sier Synnøve Solemdal til NRK på telefon fra slovakiske Osrblie torsdag kveld.

Det er nemlig her 25-åringen endte da hun forsto at helgens verdenscuprenn i tsjekkiske Nove Mesto kom til å gå uten henne.

Men la oss ta det første først:

Onsdag formiddag satte Solemdal seg på flyet til Tsjekkia sammen med resten av det norske landslaget. Etter en lang sykdomsperiode gledet 25-åringen seg til å endelig vise seg frem igjen i verdenscupen.

– Først ble jeg skikkelig lei meg og så ble jeg sint.

Synnøve Solemdal

Fikk ikke akkreditering

Onsdag forberedte skiskytteren seg som normalt til trening, mens idrettssjef Per Arne Botnan gikk for å hente løpernes akkreditering.

– Det var da jeg fikk beskjed om at Synnøve ikke var kvalifisert, sier Botnan.

Så i stedet for å returnere med en akkreditering kom han tilbake med en kjedelig beskjed og følgende forklaring til Solemdal:

Etter jul har du vært for langt bak de beste til å få gå dette verdenscuprennet.

Halsbetennelse

Bak den enkle forklaringen ligger en mer komplisert regel.

For hver tredje verdenscuprunde må løperne vise til et sprint- eller normaldistanserenn i løpet av en gitt periode der han eller hun ikke har vært mer enn en viss i tid bak vinneren.

På grunn av en halsbetennelse gikk Solemdal kun ett slikt renn i forrige periode - sprinten i Oberhof. Der endte hun på 94. plass.

Det var for dårlig til å kvalifisere seg.

– Tenkte ikke tanken

Grunnen til at landslagsledelsen likevel meldte henne på til rennene i Nove Mesto skyldes, ifølge Botnan, en datafeil.

– Når man melder på løpere som ikke er kvalifiserte, skal man automatisk få beskjed om det i et datasystem. Da det ikke skjedde med Synnøve tok vi det for god fisk at hun kunne gå.

– Vi tenkte ikke på at hun ikke var kvalifisert. Hun har alltid gått bra nok til å være det.

Da Botnan tok opp dataproblemet med IBU innrømmet de, ifølge han, at det er en feil i systemet, men det hjalp ikke Solemdal.

Hun fikk startnekt.

Ti timer

Løsningen ble å kjøre henne til IBU Cupen i slovakiske Osrblie der de nest beste konkurrerer denne helgen. Sjåfør og landslagstrener Stian Eckhoff brukte rundt ti timer på turen - frem og tilbake - natt til torsdag.

– Heldigvis var det ikke lenger unna enn at vi kunne kjøre dit, sier Solemdal.

Siste nytt

 • Blir yngste nordmann i PGA

  Viktor Hovland har sikret seg sponsorinvitasjon til en PGA-turnering neste år etter storspill i Florida. Hovland representerer Miklagard golfklubb og Oklahoma State University, skriver Norsk Golf. 21-åringen blir tidenes yngste nordmann i en PGA-turnering.

 • Tap for Martinsen i NHL-comeback

  Andreas Martinsen er tilbake i den nordamerikanske toppligaen etter å ha blitt flyttet opp fra farmerlaget Rockford IceHogs. I debutkampen for Chicago Blackhawks endte det imidlertid med 1-5-tap mot gamlelaget Colorado Avalanche.

  Anton Forsberg, J.T. Compher
  Foto: David Banks / AP
 • Nytt tap for Rangers og Zucca

  New York Rangers gikk på en ny smell da de møtte Columbus Blue Jackets på hjemmebane. Kampen endte 5-3 til bortelaget. Med dette har Rangers tapt fem av de sju siste kampene.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag