Hopp til innhold

Solberg måtte la kartleseren kjøre

Petter Solberg har ikke lenger lov til å kjøre bil i Sverige, og måtte derfor la kartleser Chris Patterson overta rattet i Rally Sverige.

Petter Solberg

Petter Solberg.

Foto: Micke Fransson / Scanpix

Sweden Rally

Solbergs bil i farta under Rally Sverige.

Foto: MICKE FRANSSON / Ap

Som NRK meldte lørdag kveld, ble Solberg tatt for råkjøring fredag.

Det skjedde på en såkalt transportetappe mellom to fartsstrekk, og han holdt 112 kilometer i timen i 80-sonen.

– Kunne ikke kjøre mer

Hans pressekontakt Tone Nesheim Tonerud forteller søndag til NRK at Solberg, som egentlig skulle ha mistet førerkortet, fikk dispensasjon til å kjøre i 48 timer til.

For å være på den sikre siden av svensk lov, satte Solberg seg i passasjersetet da denne tiden var gått ut.

Petter Solberg og Chris Patterson

Petter Solberg og Chris Patterson.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

– Klokken 13.45 søndag gikk forbudet inn. Derfor kunne han ikke kjøre mer, sier Tonerud.

Solberg: - Jeg var livredd

Kartleser Patterson tok derfor over rattet på den aller siste fartsprøven. Da lå Solberg på 4. plass, en plassering som ble til 5. plass etter den vel 4 kilometer lange etappen.

– Jeg har aldri vært så redd på en rallyprøve i hele mitt liv! sier Solberg til NRK.

– Jeg ba ham stadig vekk om å bremse fordi jeg synes det gikk altfor fort.

Patterson hadde en smule annerledes versjon da han ble intervjuet av rallyradioen på WRC.com etter etappen.

– Vi har ledd mye og hatt det veldig gøy underveis. Jeg har aldri kjørt bilen før, men det var null problem, sier han.

Han fikk - naturlig nok - den dårligste etappetiden. 51,2 sekunder skilte fra raskeste sjåfør Sebastien Ogier og ned til kartleser Patterson.

Etter det NRK kjenner til vil Solbergs kjøreforbud kun gjelde i Sverige. Hva som nå skjer videre, vet presseansvarlig Tonerud lite om.

– Vi må bare avvente til i morgen og se hva som skjer, sier hun til NRK.

– For mye bråk

Solberg selv bare gliste da han kom inn etter siste fartsprøve. Han sier han, dersom han hadde kjempet om seieren, nok hadde kjørt selv på den siste etappen.

– Jeg synes det har blitt altfor mye bråk rundt dette. For noen år siden mistet jo åtte mann lappen under Rally Wales, sier Solberg.

Han sier han er «passelig fornøyd» med 5. plassen. Det mest gledelige for Solberg var at Sebastien Loeb endte bak ham, og at han dermed knappet inn viktige poeng i VM-sammendraget.

Nervøs Hirvonen

AUTO-RALLY-ESP-FIN-HIRVONEN

Mikko Hirvonen.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Finske Mikko Hirvonen vant Rally Sverige. Mads Østberg ble toer, og tok dermed sin første pallplass i VM-sirkuset noensinne.

– Jeg var nervøs før siste etappe, innrømmet Hirvonen etter at seieren var sikret.

Han vant 6,5 sekunder foran Østberg. Dermed er Hirvonen tidenes første VM-rundevinner med 1,6 liters turbomotorer.

Treer søndag ble finnen Jari-Matti Latvala. Ford sikret trippelseier for første gang siden Rally Sverige for tre år siden. Hirvonen er også tidenes mestvinnende Ford-fører. Med 13 seirer tangerte han Petter Solberg.

Gjennombrudd for Østberg

Mads Østberg i Rally Sverige

Mads Østberg.

Foto: Vidar Tangerud/NRK

Østberg, som har imponert fra start til slutt denne helgen, var selvsagt meget fornøyd med sitt definitive gjennombrudd i VM-sammenheng.

– Det er utrolig! Dagen i dag har vært vanskelig. Vi prøvde å ta igjen Mikko, men han var så rask og jeg turde ikke pushe så hardt som jeg kunne ha gjort. Å bli toer totalt i Sverige er jeg absolutt fornøyd med, sier Østberg.

Sebastien Ogier vant siste fartsprøve foran Sebastien Loeb og Latvala. Dermed fikk trioen med seg ekstrapoengene (3-2-1) i VM fra den såkalte Power Stage.

Henning Solberg, Anders Grøndal og Eyvind Brynildsen brøt løpet.

Neste VM-runde finner sted om tre uker i Mexico.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal