Hopp til innhold

Solbakken varsler prat med fotballpresidenten om Normann-valg

Landslagsspiller Mathias Normann (26) er på vei til å fortsette karrieren i Russland. Landslagssjef Ståle Solbakken kaller valget «kontroversielt og overraskende».

Mathias Normann

I HARDT VÆR: Mathias Normann får kritikk etter å ha fortalt at han vil signere for en russisk klubb.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

26-åringen fortalte om fremtidsplanene i et intervju med TV 2 lørdag. Det er foreløpig ikke kjent hvilken klubb det blir, men Normann opplyser selv at han er i Russland for å fullføre en låneovergang fra Rostov.

Valget tas til tross for Russlands pågående krigføring i Ukraina.

– Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball. Jeg skal dit for å spille fotball og er «happy» med det, sier Normann til TV 2.

26-åringen understreker at han fordømmer de russiske krigshandlingene i Ukraina. Samtidig mener han at Russland var hans beste sportslige mulighet nå.

NRK har forsøkt å få kontakt med Normann lørdag uten å lykkes.

– Et ekstra ansvar

Landslagssjef Ståle Solbakken forteller at han ikke har hatt dialog med Normann om klubbvalget de siste dagene. Solbakken sa først til VG at det ikke er noen automatikk i at Normann nå ikke blir tatt ut på landslaget, men valget skal diskuteres med fotballpresident Lise Klaveness.

– Det er veldig unaturlig hvis ikke jeg og Lise tar en grundig prat om dette. Det er såpass kontroversielt, sier Solbakken til NRK.

Ståle Solbakken

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Klaveness opplyser at de vil diskutere om Normann kan tas ut for Norge hvis Normann signerer og landslagssjefen mener han er sportslig kvalifisert.

Det er ingen tvil om at valget til Normann er veldig kontroversielt. Selv om ikke de formelle restriksjonene retter seg mot enkeltspillere er hele norsk og europeisk fotball enig om å sette felles press på Russland som krigførende part og som nasjon som har brukt idretten og fotballen veldig aktivt lenge. Hvis han velger å signere må han selv stå for valget sitt og forklare hvorfor han gjør dette, skriver Klaveness i en SMS til NRK.

Vi må se hvordan dette utvikler seg. Hvis han signerer og Ståle mener han er sportslig klar for neste uttak, så vil Ståle og jeg diskutere om han kan tas ut for Norge under disse omstendighetene. Ståle og jeg ser det samme bildet her, legger hun til.

På direkte spørsmål fra TV 2 om han er redd for at valget kan få konsekvenser for hans plass på landslaget, svarer Normann:

– Man er selvfølgelig alltid redd for at det skal påvirke det, men jeg er fortsatt Mathias og den fotballspilleren jeg har vært de siste årene. Jeg håper jeg blir sett på som den fotballspilleren.

– Problematisk

Jostein Hole Kobbeltvedt er daglig leder i Raftostiftelsen. Det er en ideell organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettigheter og demokrati.

Kobbeltvedt understreker først at Raftostiftelsen er forsiktige med å legge for mye ansvar på enkeltutøvere. Han påpeker at det er viktigere hva klubber og forbund gjør og hvilke signaler de sender.

Men jeg synes det er problematisk å reise dit nå. I en situasjon der verdenssamfunnet har massive sanksjoner mot Russland etter krigføringen. Jeg er også uenig i at fotball og politikk ikke har noe med hverandre å gjøre. Vi vet veldig godt at fotball blir brukt politisk. Det er umulig å se bort fra den konteksten, sier Kobbeltvedt.

Det at han er landslagsspiller, er et ekstra signal – da har man et ekstra ansvar. Da representerer man også Norge i noen sammenhenger. Det gir spillere et ekstra ansvar for å vurdere slike ting, mener Kobbeltvedt.

– Respektløst

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Normann ikke kan representere det norske landslaget hvis han velger å spille i Russland.

Saltvedt reagerer kraftig på både valget og 26-åringens uttalelser.

– Én ting er sportsvasking – dette er fire hakk videre. Det er respektløst mot ukrainske fotballkolleger og alle andre. Det går ikke an å late som at politikk og sport ikke kan blandes når du drar til Russland.

Samtidig påpeker Kobbeltvedt at idrettsutøvere står fritt til å velge, og mange har vanskelige hensyn å ta med tanke på egen karriere.

Likevel fratar det ikke utøvere å ta et ansvar for vurderingene, mener Kobbeltvedt.

Å være og spille i Russland nå, er jo problematisk. Det er bra at han sier han fordømmer krigshandlingene, og så vil det være viktig at han ikke havner i situasjoner der han for eksempel legitimerer krigen eller Putins diktatur. Det kan skje med idrettsutøvere i Russland. De vurderingene blir ekstra viktig – at han har et ekstra bevisst forhold til det, sier Kobbeltvedt.

Siste nytt

  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP
  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal