Hopp til innhold

Solbakken varsler prat med fotballpresidenten om Normann-valg

Landslagsspiller Mathias Normann (26) er på vei til å fortsette karrieren i Russland. Landslagssjef Ståle Solbakken kaller valget «kontroversielt og overraskende».

Mathias Normann

I HARDT VÆR: Mathias Normann får kritikk etter å ha fortalt at han vil signere for en russisk klubb.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

26-åringen fortalte om fremtidsplanene i et intervju med TV 2 lørdag. Det er foreløpig ikke kjent hvilken klubb det blir, men Normann opplyser selv at han er i Russland for å fullføre en låneovergang fra Rostov.

Valget tas til tross for Russlands pågående krigføring i Ukraina.

– Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball. Jeg skal dit for å spille fotball og er «happy» med det, sier Normann til TV 2.

26-åringen understreker at han fordømmer de russiske krigshandlingene i Ukraina. Samtidig mener han at Russland var hans beste sportslige mulighet nå.

NRK har forsøkt å få kontakt med Normann lørdag uten å lykkes.

– Et ekstra ansvar

Landslagssjef Ståle Solbakken forteller at han ikke har hatt dialog med Normann om klubbvalget de siste dagene. Solbakken sa først til VG at det ikke er noen automatikk i at Normann nå ikke blir tatt ut på landslaget, men valget skal diskuteres med fotballpresident Lise Klaveness.

– Det er veldig unaturlig hvis ikke jeg og Lise tar en grundig prat om dette. Det er såpass kontroversielt, sier Solbakken til NRK.

Ståle Solbakken

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Klaveness opplyser at de vil diskutere om Normann kan tas ut for Norge hvis Normann signerer og landslagssjefen mener han er sportslig kvalifisert.

Det er ingen tvil om at valget til Normann er veldig kontroversielt. Selv om ikke de formelle restriksjonene retter seg mot enkeltspillere er hele norsk og europeisk fotball enig om å sette felles press på Russland som krigførende part og som nasjon som har brukt idretten og fotballen veldig aktivt lenge. Hvis han velger å signere må han selv stå for valget sitt og forklare hvorfor han gjør dette, skriver Klaveness i en SMS til NRK.

Vi må se hvordan dette utvikler seg. Hvis han signerer og Ståle mener han er sportslig klar for neste uttak, så vil Ståle og jeg diskutere om han kan tas ut for Norge under disse omstendighetene. Ståle og jeg ser det samme bildet her, legger hun til.

På direkte spørsmål fra TV 2 om han er redd for at valget kan få konsekvenser for hans plass på landslaget, svarer Normann:

– Man er selvfølgelig alltid redd for at det skal påvirke det, men jeg er fortsatt Mathias og den fotballspilleren jeg har vært de siste årene. Jeg håper jeg blir sett på som den fotballspilleren.

– Problematisk

Jostein Hole Kobbeltvedt er daglig leder i Raftostiftelsen. Det er en ideell organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettigheter og demokrati.

Kobbeltvedt understreker først at Raftostiftelsen er forsiktige med å legge for mye ansvar på enkeltutøvere. Han påpeker at det er viktigere hva klubber og forbund gjør og hvilke signaler de sender.

Men jeg synes det er problematisk å reise dit nå. I en situasjon der verdenssamfunnet har massive sanksjoner mot Russland etter krigføringen. Jeg er også uenig i at fotball og politikk ikke har noe med hverandre å gjøre. Vi vet veldig godt at fotball blir brukt politisk. Det er umulig å se bort fra den konteksten, sier Kobbeltvedt.

Det at han er landslagsspiller, er et ekstra signal – da har man et ekstra ansvar. Da representerer man også Norge i noen sammenhenger. Det gir spillere et ekstra ansvar for å vurdere slike ting, mener Kobbeltvedt.

– Respektløst

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Normann ikke kan representere det norske landslaget hvis han velger å spille i Russland.

Saltvedt reagerer kraftig på både valget og 26-åringens uttalelser.

– Én ting er sportsvasking – dette er fire hakk videre. Det er respektløst mot ukrainske fotballkolleger og alle andre. Det går ikke an å late som at politikk og sport ikke kan blandes når du drar til Russland.

Samtidig påpeker Kobbeltvedt at idrettsutøvere står fritt til å velge, og mange har vanskelige hensyn å ta med tanke på egen karriere.

Likevel fratar det ikke utøvere å ta et ansvar for vurderingene, mener Kobbeltvedt.

Å være og spille i Russland nå, er jo problematisk. Det er bra at han sier han fordømmer krigshandlingene, og så vil det være viktig at han ikke havner i situasjoner der han for eksempel legitimerer krigen eller Putins diktatur. Det kan skje med idrettsutøvere i Russland. De vurderingene blir ekstra viktig – at han har et ekstra bevisst forhold til det, sier Kobbeltvedt.

Siste nytt

 • Amerikansk firma forbereder bud på andel i Bundesliga

  I et forsøk på å gjøre den tyske fotballigaen mer konkurransedyktige med rivaliserende ligaer skal flere parter være interessert å kjøpe seg inn.

  Det amerikanske investeringsfirmaet Sixth Street skal være et av firmaene som har forberedt et bud på å kjøpe opp en minoritetsandel for mediene og kommersielle rettigheter, melder Financial Times mandag.

  Sixth Street har viste seg å være ivrige etter å investere i fotball. Det amerikanske firmaet har tidligere også investert i Real Madrids stadion Santiago Bernabéu og Barcelonas TV-rettigheter.

  Det eventuelle salget av en minoritetsandel i Bundesliga-rettighetene skal være verdsatt til opp mot 18 milliarder Euro, rundt 198 milliarder norske kroner. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • Tiller fikk den siste plassen i VM-troppen

  Simen Tiller kapret den siste VM-plassen på det norske kombinertlaget. På kvinnesiden er både Mille Marie Hagen og Marte Leinan Lund tatt ut.

  – Simen har kjempet for VM-plass gjennom hele vinteren og vist potensial, sier sportssjef Ivar Stuan til Norges Skiforbund.

  – Når det gjelder kvinnelaget, får Mille Marie Hagen sin VM-debut. Hun har konkurrert i World Cup gjennom vinteren og fått kjenne på nivået som kreves i toppen. Vi tenker langsiktig med Mille. For henne er VM i Trondheim i 2025 et større mål, og Mille skal først og fremst få erfaring fra mesterskap, sier Stuan.

  Fra før er Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro, Jarl Magnus Riiber og Andreas Skoglund tatt ut på herresiden, mens Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen og Mari Leinan Lund tidligere har sikret VM-plass på kvinnelaget.

  En hjemmeværende reserve tas ut på kvinnelaget neste uke.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Vinicius jr. utsatt for rasistiske tilrop i kampen mot Mallorca

  Mallorca-tilhengerne kom med rasistiske ytringer i retning Vinicius jr. i søndagens Real Madrid-tap mot øylaget.

  I en video som sirkulerer i sosiale medier kan man se 22-åringen bli utsatt for tilropene.

  Vinicius jr. har blitt utsatt for lignende situasjoner ved minst tre tidligere anledninger, senest i en kamp mot Real Valladolid i desember.

  Spansk politi etterforsker også en hendelse fra slutten av januar, hvor en dukke ikledd drakten til brasilianeren ble funnet hengende etter halsen fra en bro i Madrid foran cupkampen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

  Dukken hang under et stort banner med påskriften «Madrid hater Real».

  I spanske medier fikk dukken og banneret stor oppmerksomhet. Aksjonen ble beskrevet både som «et rasistisk angrep» og «en alvorlig trussel» mot Real Madrids brasilianske angrepsspiller. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste