Hopp til innhold

Solbakken om «90-tallsgjengen»: – Irriterer meg

ROTTERDAM/OSLO (NRK): Ståle Solbakken var skuffet etter nedturen i Rotterdam. Etter kampen gikk han ut mot tidligere landslagshelter.

2PFwUzOpMbA

OPPGITT: Ståle Solbakken liker dårlig at gamle 90-tallshelter uttaler seg om hvordan ting er i dag, sammenlignet med den gangen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges VM-håp er ute etter at det ble tap mot Nederland i Rotterdam tirsdag kveld.

Det var en skuffet landslagssjef Ståle Solbakken som møtte opp på pressekonferansen etter kampen.

Dette var det ellevte mesterskapet på rad Norge ikke klarer å kvalifisere seg til.

– Har ikke fulgt med

På spørsmål fra VG om mange har et urealistisk bilde av hvor gode de norske spillerne faktisk er, beveget Solbakken seg ut på en lengre tenkerekke der han løsnet flere skudd mot mange av sine tidligere lagkamerater på landslaget.

– Jeg synes mange er realistiske, de som er urealistiske er ofte de som har spilt på landslaget på 90-tallet, som ikke har fulgt med. Der er det jo noen som tror du kan gjøre akkurat det samme som den gangen. Det er ofte noe som påvirker opinionen og kanskje noen av dere i pressen, sier Solbakken.

Han mener det er et høyst realistisk mål at Norge skal komme foran et lag som Tyrkia etter ti kamper, og at det er ingen som tror norske spillere er langt bedre enn det de faktisk er.

Solbakken nevner ingen navn, men trekker flere ganger frem «90-tallsgjengen».

– Det er så lett å kaste seg over det at vi ikke kvalifiserer oss. Det sier jeg til gutta også, det må vi leve med helt til vi står der. Jeg er 100 prosent sikker, i hvert fall 99, på at vi kommer til å være i Tyskland-EM i 2024 om vi fortsetter den trenden vi er inne i nå. Vi har mye å bygge på, og må ikke la oss pelle på nesa. Vi skal ta konstruktiv kritikk, men vi skal også se helhetsbildet, sier han.

– Irriterer meg

Solbakken mener Norge er på rett vei, og egentlig gjorde en ganske god kvalik.

Han peker på uheldige omstendigheter som hjemmekampen som ble spilt på spansk gress i Marbella, eller «Bent Høie testimonalial» som han kaller det, og mener laget gir prov på at mesterskapstørken snart er over.

– Man må se litt bak det (resultatene). De 90-talls- og Drillo-entusiastene, både noen av de som var på banen og noen av de som var utenfor banen, de har ikke fulgt med i tiden. De driver og kravler tilbake i tid og prater om en tid da ingen hadde hørt om soneforsvar. Det irriterer meg. Ikke dere (i pressen), men de andre. Det er de som burde kunne det litt bedre, sier Solbakken.

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

Kjetil Rekdal skjønner ikke helt utspillet til Ståle Solbakken.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kjetil Rekdal, som er en av 90-tallsheltene som ofte uttaler seg om landslaget, synes Solbakken-utspillet er vanskelig å svare på.

– At fotballen har endra seg, er det jo ingen tvil om. Dagens fotball er selvfølgelig helt annerledes, både med intensitet og tempo i forhold til nittitallet. At fotballen er i en enorm konstant endring er det ingen tvil om. Jeg er enig med Ståle at fotballen har utviklet seg. Jeg har i hvert fall ikke sagt at vi skal spille som på nittitallet, sier Rekdal til NRK sent søndag kveld.

– Men jeg vet ikke hvem eller hva han sikter til, legger han til.

Norges neste viktige landskamp spilles ikke før det blir kamper i Nasjonsligaen i juni 2022, en pause Solbakken kaller «forferdelig», men han har ståltro på den gjengen han nå er sjef for.

– Vi kvalifiserte oss ikke, det må vi takle, og det er dette det handler om. Men for meg handler det like mye om at Norge tar et steg til. Mange av spillerne er så unge og fremadstormende at de kommer til å ta nye steg, da er det viktig at de får den hjelpen, trøsten og konstruktive beskjeder av meg. Akkurat i dag er det nok noen som ikke bryr seg om det, mens andre kanskje har behov for det, sier Solbakken til NRK.

EM-garanti

Birger Meling støtter landslagssjefen i at Norge er på rett vei. Backen går langt i å love at det blir bedre neste kvalik.

– Vi er et solid lag som slipper til få sjanser og jobber enormt godt sammen. Det er enorm «go» i gruppa og tro på det vi holder på med. Jeg er helt – helt – sikker på at dette laget skal til EM i 2024, sier Meling på pressekonferansen.

Ståle Solbakken

Meling er skuffet over at Nederland-kampen ble som den ble.

– Vi skulle gjerne ha fått sydd sammen mer da vi hadde ballen. Vi blir litt for hissige, heite i toppen og utålmodig når vi har ballen. Kampen åpner seg mot slutten da vi la om (til tre spillere i forsvar), sa Meling etter tapet.

– Det er en tomhetsfølelse. Man er lei seg. Vi er mennesker vi også. Å få denne i fleisen etter den høsten vi har fått, er blytungt.

Nederland-trener Louis van Gaal følte at Norge ikke var noen trussel i VM-kvalkampen i Rotterdam.

– Norge hadde bare en halv sjanse. Spillerne mine fulgte planen, sa van Gaal etter 2-0-seieren.

– (Erling Braut) Haaland var den eneste spilleren som kunne skape sjanser for Norge i kampen i Oslo. Derfor var det en fordel for oss at han ikke var med i denne kampen, la 70-åringen til.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal