Hopp til innhold

Solbakken forstår lønnsdebatt: – Jeg tjener godt

Landslagssjef Ståle Solbakken skjønner reaksjonene på lønnsforskjellene mellom han og kvinnenes landslagstrener Hege Riise. Likevel tror han mange har forståelse for at lønningene er som de er.

Solbakken og Riise

FORSTÅELSESFULL: Solbakken svarer på reaksjonene som kom fra Kultur- og likestillingsministeren Anette Trettebergstuen. Hun reagerte på forskjellen mellom han og Hege Riises lønn.

Foto: NTB

I den ideelle verden så er jeg helt enig i at det skal være likhet for loven i alle lignende tilfeller, sier Ståle Solbakken til NRK.

Norges landslagssjef har fått med seg kritikken fra Kultur- og likestillingsministeren Anette Trettebergstuen, som onsdag gikk hardt ut mot at det fortsatt er lønnsforskjeller mellom A-landslagstrenerne i det norske fotballforbundet (NFF).

Fotballpresident Lise Klaveness avslørte til NRK onsdag at den ferske landslagssjefen for kvinner, Hege Riise, kom til å avlønnes på nivå med fotballpresidenten. VG kunne tidligere i år erfare at den lønnen ligger på omkring 1,7 millioner kroner.

Til sammenligning kan NRK erfare at Solbakken tjener omtrent det tredoblete i NFF, altså rundt fem milloner kroner. Da NRK konfronterer han med tallene, svarer landslagssjefen følgende:

Du bommer ikke så mye der.

Fotball menn, A-landslaget trener

ETTERTRAKTET: Solbakken mener han kunne jeg både tredoblet og firedoblet lønnen hvis han hadde med en annen trenerjobb.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Markedskreftene spiller inn

Solbakken skjønner at det kommer reaksjoner i kjølvannet av lønnsforskjellene på trenersiden. Likevel sier han:

Det er vel en gang sånn at det er noen veldig tunge markedskrefter som har spilt inn og som har spilt inn over lang tid.

– Så tror jeg NFF er ganske langt fremme. Jeg tror at Hege er ganske happy og jeg er ganske happy. Jeg tok den lønnen jeg ble forespeilet av Terje Svendsen den gangen jeg ble landslagssjef, uten at vi egentlig at vi forhandlet overhode, fortsetter Solbakken.

Skjønner du at dette kan opprøre?

Ja, det har jeg ikke noe vanskeligheter med å tro. Jeg tror også at mange forstår og ser hele bildet. Jeg føler at NFF kanskje er det fotballforbundet i hele verden, ved siden av det amerikanske, som har kommet lengst med tanke på det som har med likestilling å gjøre. Så kan det helt sikkert bli bedre og annerledes. Det kommer det til å bli og, i takt med tiden og i takt med at dame- og jentefotballen vokser seg større og større, svarer han.

Hege Riise ny landslagssjef

DISKUTERER: Hege Riise og Lise Klaveness.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Kommer til å bli bedre

Solbakken beskriver ulikheten som har vært mellom mann og kvinne i fotballen i et historisk perspektiv som «ekstrem». 54-åringen innrømmer at han tjener godt som landslagssjef.

Det å jobbe i NFF, med økonomien det innebærer, så tjener jeg godt. Det tipper jeg også Hege gjør. Jeg tror begge vi to kunne tjent veldig mye mer andre steder. Hege har vært i England, og kunne helt sikkert vært en aspirant til å trene noen av de store engelske klubben og sikkert ganget lønnen sin med mye.

Hva tenker du om at det skiller rundt tre millioner kroner mellom deg og Hege Riises lønn?

Jeg tror det her kommer til å gradvis bli veldig mye bedre for jente- og damefotballen. Det blir nok litt mer steg for steg enn det noen kanskje ønsker. For vi alle vil jo at det skal være likt på alle parametere. Dette her handler nok ikke bare om NFF, det handler nok også om et historisk perspektiv og markedskrefter ikke minst.

Reagerer sterkt

Dagen derpå er fortsatt kultur- og likestillingsministeren Trettebergstuen klar i sin tale. Hun mener at lønnsforskjellene er altfor store.

Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte

OPPGITT: Anette Trettebergstuen har rettet kritikk mot Lise Klaveness og Norges Fotballforbund, og mener Hege Riises landslagslønn er for lav.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Signalet med at en kvinnelig trener får mindre betalt enn en mannlig, understøtter at kvinnefotballen er mindre verdt. Det er gammeldags og ikke riktig. Jeg synes norsk fotball burde gå foran fordi norsk idrett går foran på likestilling ellers, sier Trettebergstuen til NRK.

Hun får støtte av toppfotballsjef i Toppserien Hege Jørgensen, som også er skuffet over mangelen på likelønning.

Hege Jørgensen

KRITISK: Toppfotballsjef i Toppserien Hege Jørgensen.

Foto: Fredrik Hagen

At det kan være en grad av forskjell på et lønnsnivå i forhold til press, reisedøgn også videre, det kan det nok være. Men vi mener at fotballforbundet virkelig burde gå foran når det gjelder likelønn for kvinnefotballen, sier Jørgensen til NRK.

Toppfotballsjefen kjøper ikke argumentet om at det er markedskreftene som styrer lønningene i NFF.

Det er ikke markedskreftene som definerer lønnen til landslagssjefene i forbundet, det er det fotballforbundet selv som gjør. Dermed kan de velge hvilket nivå man skal ha på lønnen til treneren til kvinnelandslaget, kontra herrelandslaget. Det er det ingen andre enn de som bestemmer. Det er norsks fotballs økonomi som finansierer den lønnen, det er for så vidt ikke markedskreftene i seg selv, mener hun.

– Tjener mer enn forgjengeren

NRK har konfrontert NFF med kritikken fra Jørgensen. Fotballpresident Lise Klaveness bekrefter nå at Hege Riise ikke tjener mindre enn forgjengeren Martin Sjögren gjorde som landslagssjef.

– Når vi nå skulle ansette ny landslagssjef for kvinnene ønsket vi å løfte nivået fra Riises forgjenger og tilby en lønn som vi synes gjenspeiler at dette er en svært viktig stilling i norsk fotball. Vi besluttet derfor å legge lønnen på samme lønnsnivå som for NFFs øverste valgte leder, presidenthonoraret. Dette er en veldig konkurransedyktig lønn sett i forhold til det markedet vi konkurrerer i når vi skal hente topptrenere til kvinnesiden og høyere lønn enn Heges Riises forgjenger hadde, sier Klaveness.

Hun er enig i at NFF bestemmer lønningene, men påpeker likevel at de jobber i to forskjellige markeder når de ansetter trenere på herre og kvinnesiden.

– Selv om det selvsagt er NFF som beslutter lønn for begge landslagssjefene, er realitetene likevel at vi på en eller annen måte må forholde oss til to fundamentalt ulike markeder. Vi jobber for utjevning, men skal samtidig konkurrere i to markeder som i Norge og i verden er ekstremt ulike på mange måter, også når det gjelder lønn, sier Klaveness.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal