Disse byene skal gi Oslo OL-konkurranse

Oslo får konkurranse fra fem andre søkerbyer i kampen om å få tildelt vinter-OL i 2022.

Sverre Seeberg

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg har tildelt og vraket søkerbyer til ulike ski-VM. Seeberg tror Stockholm blir Oslos hardeste konkurrent i kampen om å få tildelt vinter-OL i 2022.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Søkerlisten til vinter-OL i 2022 er klar. Oslo og fem andre byer meldte sin interesse før søknadsfristen gikk ut 14. november. Utenom Oslo er de fem andre byene: Almaty (Kasakhstan), Beijing (Kina), Krakow (Polen), Lviv (Ukraina) og Stockholm (Sverige).

Almaty god kandidat

Tidligere skipresident Sverre Seeberg er visepresident i FIS, og har vært med på å tildele og vrake søkerbyer til ulike ski-VM. Han mener det er flere sterke OL-kandidater i søkerlisten.

– Almaty har allerede mange av anleggene på plass. De har også søkt om ski- VM i 2019, sier Seeberg om byen som med andre ord allerede er i gang med en søkeprosess til et stort vintermesterskap.

Det samme gjelder Åre som vil stå for de alpine grenene under et mulig Stockholms-OL i 2022. Åre har søkt om VM i alpint i 2019. Mesterskapet blir tildelt av FIS til sommeren.

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach har fått inn interesse fra seks byer på søkerlisten til vinter-OL i 2022.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Kamp mellom Sverige og Norge

Seeberg er klar på hvem han mener blir Norges tøffeste konkurrent.

– Jeg mener at Stockholm blir den sterkeste motstanderen til Oslo. Men vi har en fordel fordi Oslo er kommet lenger i søkeprosessen, sier Seeberg.

Når det gjelder polske Krakow tror Seeberg at Zakopane skal stå for avviklingen av de nordiske grenene.

– Zakopane har søkt om VM på ski fire ganger uten å lykkes. De har ikke blitt tildelt VM fordi de har hatt problemer med finansieringen. FIS har sett på det som en økonomisk risiko, sier Seeberg, som sier han vet mindre om potensialet til Lviv og Beijing.

IOC fornøyd

Det er dobbelt så mange søkere til OL 2022, enn til vinterlekene i 2018, som skal arrangeres i sørkoreanske Pyeongchang.

– Jeg er henrykt over at seks byer vil arrangere vinter-OL i 2022. Søkerbyene og deres supportere forstår godt hvilke fordeler det kan gi å være vertskap for lekene og hvilket ettermæle de kan gi til en region, sier IOC-president Thomas Bach i en pressemelding.

Tildeling til 2022-lekene er nå inne sin første fase. I juli neste år skal IOC-styret velge hvilke byer som går videre i prosessen.

Det endelige valget av arrangørby skjer 31. juli 2015.

Siste nytt

 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold
 • Sagosen vant «norsk duell»

  Sander Sagosen scoret tre mål da Paris Saint-Germain vant 27-20 borte mot Flensburg-Handewitt i mesterliga-gruppespillet i håndball. Gøran Søgard Johannessen, Magnus Jøndal og Torbjørn Bergerud var alle i aksjon for tyske Flensburg.

  Sander Sagosen
  Foto: Patrik Stollarz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal