NRK Meny
Normal

Disse byene skal gi Oslo OL-konkurranse

Oslo får konkurranse fra fem andre søkerbyer i kampen om å få tildelt vinter-OL i 2022.

Sverre Seeberg

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg har tildelt og vraket søkerbyer til ulike ski-VM. Seeberg tror Stockholm blir Oslos hardeste konkurrent i kampen om å få tildelt vinter-OL i 2022.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Søkerlisten til vinter-OL i 2022 er klar. Oslo og fem andre byer meldte sin interesse før søknadsfristen gikk ut 14. november. Utenom Oslo er de fem andre byene: Almaty (Kasakhstan), Beijing (Kina), Krakow (Polen), Lviv (Ukraina) og Stockholm (Sverige).

Almaty god kandidat

Tidligere skipresident Sverre Seeberg er visepresident i FIS, og har vært med på å tildele og vrake søkerbyer til ulike ski-VM. Han mener det er flere sterke OL-kandidater i søkerlisten.

– Almaty har allerede mange av anleggene på plass. De har også søkt om ski- VM i 2019, sier Seeberg om byen som med andre ord allerede er i gang med en søkeprosess til et stort vintermesterskap.

Det samme gjelder Åre som vil stå for de alpine grenene under et mulig Stockholms-OL i 2022. Åre har søkt om VM i alpint i 2019. Mesterskapet blir tildelt av FIS til sommeren.

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach har fått inn interesse fra seks byer på søkerlisten til vinter-OL i 2022.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Kamp mellom Sverige og Norge

Seeberg er klar på hvem han mener blir Norges tøffeste konkurrent.

– Jeg mener at Stockholm blir den sterkeste motstanderen til Oslo. Men vi har en fordel fordi Oslo er kommet lenger i søkeprosessen, sier Seeberg.

Når det gjelder polske Krakow tror Seeberg at Zakopane skal stå for avviklingen av de nordiske grenene.

– Zakopane har søkt om VM på ski fire ganger uten å lykkes. De har ikke blitt tildelt VM fordi de har hatt problemer med finansieringen. FIS har sett på det som en økonomisk risiko, sier Seeberg, som sier han vet mindre om potensialet til Lviv og Beijing.

IOC fornøyd

Det er dobbelt så mange søkere til OL 2022, enn til vinterlekene i 2018, som skal arrangeres i sørkoreanske Pyeongchang.

– Jeg er henrykt over at seks byer vil arrangere vinter-OL i 2022. Søkerbyene og deres supportere forstår godt hvilke fordeler det kan gi å være vertskap for lekene og hvilket ettermæle de kan gi til en region, sier IOC-president Thomas Bach i en pressemelding.

Tildeling til 2022-lekene er nå inne sin første fase. I juli neste år skal IOC-styret velge hvilke byer som går videre i prosessen.

Det endelige valget av arrangørby skjer 31. juli 2015.

Siste nytt

 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Reiten-mål sikret LSK-seier

  Guro Reiten scoret kampens eneste mål da LSK Kvinner slo Stabæk lørdag. Det var hennes femte scoring på fire kamper, og LSK er fortsatt ubeseiret denne sesongen.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Overbevisende Roma-seier

  Roma slo nedrykkstruede SPAL 3–0 på bortebane i det som var den siste kampen før semifinalen i mesterligaen mot Liverpool tirsdag.

  Vicari, Nainggolan og Schick satte målene for Roma som ligger på tredjeplass i den italianske toppdivisjonen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Elisabetta Baracchi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk