Disse byene skal gi Oslo OL-konkurranse

Oslo får konkurranse fra fem andre søkerbyer i kampen om å få tildelt vinter-OL i 2022.

Sverre Seeberg

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg har tildelt og vraket søkerbyer til ulike ski-VM. Seeberg tror Stockholm blir Oslos hardeste konkurrent i kampen om å få tildelt vinter-OL i 2022.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Søkerlisten til vinter-OL i 2022 er klar. Oslo og fem andre byer meldte sin interesse før søknadsfristen gikk ut 14. november. Utenom Oslo er de fem andre byene: Almaty (Kasakhstan), Beijing (Kina), Krakow (Polen), Lviv (Ukraina) og Stockholm (Sverige).

Almaty god kandidat

Tidligere skipresident Sverre Seeberg er visepresident i FIS, og har vært med på å tildele og vrake søkerbyer til ulike ski-VM. Han mener det er flere sterke OL-kandidater i søkerlisten.

– Almaty har allerede mange av anleggene på plass. De har også søkt om ski- VM i 2019, sier Seeberg om byen som med andre ord allerede er i gang med en søkeprosess til et stort vintermesterskap.

Det samme gjelder Åre som vil stå for de alpine grenene under et mulig Stockholms-OL i 2022. Åre har søkt om VM i alpint i 2019. Mesterskapet blir tildelt av FIS til sommeren.

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach har fått inn interesse fra seks byer på søkerlisten til vinter-OL i 2022.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Kamp mellom Sverige og Norge

Seeberg er klar på hvem han mener blir Norges tøffeste konkurrent.

– Jeg mener at Stockholm blir den sterkeste motstanderen til Oslo. Men vi har en fordel fordi Oslo er kommet lenger i søkeprosessen, sier Seeberg.

Når det gjelder polske Krakow tror Seeberg at Zakopane skal stå for avviklingen av de nordiske grenene.

– Zakopane har søkt om VM på ski fire ganger uten å lykkes. De har ikke blitt tildelt VM fordi de har hatt problemer med finansieringen. FIS har sett på det som en økonomisk risiko, sier Seeberg, som sier han vet mindre om potensialet til Lviv og Beijing.

IOC fornøyd

Det er dobbelt så mange søkere til OL 2022, enn til vinterlekene i 2018, som skal arrangeres i sørkoreanske Pyeongchang.

– Jeg er henrykt over at seks byer vil arrangere vinter-OL i 2022. Søkerbyene og deres supportere forstår godt hvilke fordeler det kan gi å være vertskap for lekene og hvilket ettermæle de kan gi til en region, sier IOC-president Thomas Bach i en pressemelding.

Tildeling til 2022-lekene er nå inne sin første fase. I juli neste år skal IOC-styret velge hvilke byer som går videre i prosessen.

Det endelige valget av arrangørby skjer 31. juli 2015.

Siste nytt

 • Hovland på skuddhold

  Viktor Hovland gikk tredje runde av den pågående Hero World Challenge-turneringen fem slag under par, noe som gjør at han ligger på en delt tredjeplass før det hele skal avgjøres søndag.

  Nordmannen er bare slaget bak Brooks Koepka som ligger som nummer to, men Collin Morikawa har skaffet seg en kjempeluke i tet. Morikawa storspilte lørdag og gikk åtte slag under par. Dermed har han en ledelse på hele fem slag ned til Koepka. Hovland er altså seks slag bak lederen.

  Viktor Hovland, Bahamas
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Stjernen økte serieledelsen

  Tabelltopp Stjernen knuste Storhamar 6-3 i egen hall i eliteserien i ishockey lørdag. Serietoer Stavanger Oilers tapte for Sparta etter straffeslagkonkurranse. Dermed økte serielederen forspranget i toppet av tabellen.

  Eliteserien i ishockey 2021: Manglerud - Stjernen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Rekord-bonanza av skøytegutta

  Allan Dahl Johansson gikk 1500-meteren på 1:42.619 i Salt Lake City lørdag kveld, noe som er personlig rekord for nordmannen. Det holdt til å bli nummer åtte. Også Peder Kongshaug og Kristian Ulekleiv bedret rekordene sine på distansen med tidene 1:42.880 og 1:42.435. De endte som henholdsvis nummer ni og tretten.

  – Pers er pers, er Johanssons oppsummering overfor Viaplay Vinter.

  Amerikanske Joey Mantia vant på tiden 1:41.154 foran kinesiske Zhongyan Ning og Thomas Krol fra Nederland.

  Allan Dahl Johansson, 1500 meter
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal