Snowboarderne fnyser av FIS sine regelendringer

FIS har endret reglene i konkurranseformatet, og forsøker å møte utøverne. Det har ingen betydning for konflikten, svarer brettkjørerne.

Ståle Sandbech

Ståle Sandbech mer FIS-endringer ikke utgjør noen betydning for konflikten.

Foto: Sergei Grits / Ap

– Vi har møtt ønsket til kjørerne og nasjonale forbund ved å legge til et tredje run. Det vil ta vekk noe av presset og vise oss den beste snowboardkjøringen, sier snowboarsjef i FIS, Uwe Beier, til FIS sine nettsider.

Sandbech

Ståle Sandbech mener det er ubetydelig at FIS endrer reglement.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

FIS, som har ansvaret for avviklingen av kvalifiseringen til snowboard under OL, har med andre ord endret konkurransekriteriene for sine konkurranser – og forsøker å møte noe av utøvernes kritikk mot rennene.

 • Konfliktens kjerne kan du lese i faktaboksen til høyre.

Konflikten, som nå har nådd et nytt høydepunkt, og er fra brettmiljøet sin side på et nivå hvor boikott er en mulighet, er likevel kompleks og mer dyp enn regelendringen.

Like langt unna i min kalender fremdeles

Ståle Sandbech var den utøveren av de norske som imponerte mest under OL i Sotsji. Med sølvmedalje kjørte han seg virkelig inn i de norske hjertene. Før det var mulig måtte han gjennom en rekke kvalifiseringsrunder i FIS.

– Om de har to eller tre runs har ingen betydning. Det betyr ikke at vi kommer til å kjøre konkurransene deres, svarer Sandbech på spørsmål om regelendringen.

Da NRK kontaktet snowboardstjerna var han uvitende om endringen. Mye fordi det ikke har noen betydning for utøverne, i og med at de ikke deltar i rennene.

– Vi har en egen World Tour som vi kjører, og den lager vi uten pengestøtte fra IOC. Alle renn fra FIS kommer vi uansett til å blokkere, forteller Sandbech.

– De tar seg til rette

Landslagssjef Thomas Harstad mener dette ikke vil stoppe den langvarige konflikten mellom brettmiljøet og FIS/IOC.

– Det at de endrer reglementet sitt fra to til tre runs er ikke så veldig avgjørende for debatten. Det er sånn at de beste kjørerne er med i X-Games og de store eventene, sier Harstad.

Han mener at FIS tar seg til rette i snowboardmiljøet.

– De kaller eventene sine World Tour og World Cup uten at noen av de beste deltar i konkurransene, forteller landslagssjefen.

– Positivt at de prøver

Han mener det er positivt at de nå forsøker å lytte til utøverne, men at det ikke har stor betydning.

Harstad

Thomas Harstad mener det er ubetydelig, men positivt at FIS endrer reglene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er ganske mye annet de må endre før de endrer det å gå fra to til tre runs, forteller Harstad.

Ingen norske topputøvere kommer til å stille i noen FIS-renn i år, understreker landslagssjefen.

Utøverne presisere samtidig at det ikke er OL som er roten i konflikten, men måten kvalifiseringen er organisert på.

Snowboardekspert: – Et godt bidrag

NRKs ekspert og snowboardtrener Tom Hovde mener i likhet med Harstad at dette ikke er et desperat forsøk fra FIS sin side. Derimot kan det ses på som et tegn på medgjørlighet for utøverne.

– Det kan ses på som et tegn på medgjørlighet som kan komme utøverne til gode. Det kan stimulere til høyere nivå på kjøringen, og fjerne noe av presset.

Han tror imidlertid ikke endringen er nok til å dempe den nå svært oppheta konflikten mellom forbundet og brettmiljøet.

– Jeg vil ikke tro at de som er skeptiske til FIS sin praksis og holdninger rundt kvalifiseringssystemet endrer seg av dette. Det er godt bidrag, men utfordringene står like sterkt som før i forhold til problematikken, sier Hovde til NRK.

Siste nytt

 • Utskjelt spelar redda PSG

  Paris Saint-Germain vann 2-0 mot Istanbul Basaksehir i meisterligaen. Dei franske meistrane sleit likevel lenge mot det tyrkiske laget. Med stjerner som Neymar og Kylian Mbappé, så var det likevel ein annan PSG-spelar som markerte seg. For Moise Kean skåra båe måla for PSG. Det smaka nok godt for den 20 år gamle Italienaren som førre sesong spelte i Everton. Der fekk han lite tillit og han blei denne sommaren lånt ut til det franske storlaget.

  Champions League - Group H - Istanbul Basaksehir F.K. v Paris St Germain
  Foto: Tolga Bozoglu / Reuters
 • Kjellings Drammen rundspilt

  Kristian Kjellings Drammen har hatt en godkjent start på årets eliteserie, men ble tidvis rundspilt av Kolstad da lagene møttes i eliteserien onsdag kveld. Drammen slet med mange tekniske feil, scoret bare 21 mål, og Kolstad vant til slutt 27-21.

  Drammen ligger på en tredjeplass på tabellen bak Elverum og ØIF Arendal, mens Kolstad er nummer syv.

  Samtidig vant Halden 33-31 hjemme mot Haslum, og Nærbø slo Sandefjord 33-27.

  KaTg8OaQ1GQ
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Nysigneringane blomstra for Chelsea

  Chelsea slo Krasnodar komfortabelt 4-0 på bortebane i den andre gruppespel-kampen i meisterligaen. Callum Hudson-Odoi skåra det første. Så viste nysigneringane seg fram, først Timo Werner som sette inn 2-0 på straffespark. Like etter spelte han ballen til ein annan nykommar, da Hakim Ziyech sette inn det tredje. Rett før slutt la Christian Pulisic på til 4-0. Chelsea har med det fire poeng etter dei to første kampane, medan Krasnodar står med eitt poeng.

  Champions League - Group E - FC Krasnodar v Chelsea
  Foto: Anton Vaganov / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal