Hopp til innhold

Snøværet ødela for Northugs taktiske strek

OSLO/TROMSØ (NRK): Petter Northug overrasket alle da han valgte å gå andre etappe på NM-stafetten. Det kunne gitt gull om det ikke var for værgudene.

Petter Northug

TAKTIKER: Petter Northug under NM i Tromsø.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg ønsket å gå litt fortere, men det var umulig med sånt snøvær, sier Petter Northug til NRK.

Skihistoriens beste ankermann overrasket de fleste ved å ikke gå ankeretappen på NM-stafetten søndag. I i stedet gikk han etappe nummer to, og sendte lillebror Even ut på sisteetappe.

Det gikk ikke som planlagt.

– Jeg sa til ham at han måtte åpne fornuftig. De kan lett miste huet disse førsteårsseniorene. Det er viktig å ikke brenne til, sa Northug.

Men gode råd til tross: Lillebror Even Northug skulle stivne og ende på tredjeplass.

Her sprekker Even Northug og Lyn rykker i fra. NM avgjøres her. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn

VIDEO: Se rykket til Lyns Simen Hegstad Krüger, som fikk Even Northug til å stivne.

Snødrivet stoppet Petter

Den utspekulerte planen var at storebror Northug skulle sprenge feltet på andre etappe, og gi lynraske Even akkurat nok fordel til å holde følge på sisteetappen og vinne spurten.

Men da Petter Northug skulle knuse alle på andre etappe, møtte han et voldsomt snødriv. Dermed ble det nesten umulig å gå alene i tet, og han måtte gå bak Lyn nesten hele etappen.

Han rykket med noen hundre meter igjen - og fikk syv sekunder - men det var ikke nok for lillebror.

Førsteårssenioren stivnet fullstendig i den lengste motbakken, og plutselig var Strindheim langt bak teten. Til slutt ble det tredjeplass for en utslitt Even Northug.

– Det var tøft! Håpet var at det skulle gå rolig, men det gjorde det ikke, så jeg stivna. Jeg måtte jo prøve henge på. Bronsen kunne fort røket, men man går jo for gull, sier Even Northug til NRK.

– Han var bra. Offensiv. Han var med i nesten syv kilometer. Vi gjorde det vi kunne, og skal være fornøyd med medalje, sier Petter Northug.

Sterk Lyn-seier

Dermed fikk Lyn revansj for fjorårets stafett, da de ble knust av nettopp Northug og Strindheim. Vinnerlaget bestod av Jonas Udjus Frorud, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger.

– Det er helt sinnssykt. Det er det største jeg har opplevd, sier Frorud til NRK.

Lillehammer ble nummer to.

Se avslutningen på kvinnenes stafett. Lyn vinner! Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

VIDEO: Lyn tar NM-gull på stafett.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste