Snøt Ingebrigtsen for medalje – utestenges i fire år

Ankemyndighetene i Spania viser ingen nåde for Ilias Fifa (29), som ble europamester på 5000 meter i 2016.

FILES-ATHLETICS-NED-EURO-2016

DØMT: Ilias Fifas' gullmedaljer mister mye av glansen etter at den tidligere marokkaneren er dømt for dopingjuks i Spania.

Foto: KOEN VAN WEEL / AFP

Det rådet full forvirring da Henrik Ingebrigtsen ble dømt til fjerdeplass på 5000-meteren under EM i Amsterdam 10. juli 2016. På målfotoet så det for et utrent øye i praksis ut som dødt løp mellom de fire første.

Ingebrigtsen måtte imidlertid ta til takke med fjerdeplassen, ett hundredels sekund bak gullvinner Ilias Fifa, marokkaneren som var blitt spansk et knapt år før mesterskapet.

Neste gang Fifa stjal overskriftene, var etter at han 25. oktober 2017 ble arrestert av spansk politi i sitt hjem. Han var en av elleve personer av marokkansk opprinnelse som ble arrestert denne dagen.

Årsaken var mistanke om import, besittelse og bruk av ulovlige preparater.

Henrik Ingebrigtsen leverte ein langspurt av ein annan verd på 5000-meteren og i mål var det dødt løp mellom fire mann. Etter eit kaos i målområdet, der ingen visste kven som hadde vunne, vart Ingebrigtsen tilslutt dømd på fjerdeplass-

SÅ JEVNT: Ilias Fifa ble kåret til vinner etter målfotoet som henviste Adel Mechaal til andreplass, Richard Ringer til tredje og Henrik Ingebrigtsen til fjerdeplass.

Beslagla forbudte stoffer

Ifølge den spanske avisen El País ble det beslaglagt både såkalt «fattigmanns-EPO» og veksthormoner i Fifas hjem i Barcelona.

Politiets bevismateriale innbefatter også samtaler fra Facebook og WhatsApp som viser hvordan nettverket Fifa var en del av fikk ulovlige preparater sendt fra Marokko til Andorra. Den videre transporten inn til Spania skal ha skjedd med drosje.

Ifølge avisen El Periódico de Catalunya skal Fifa ha fortalt en kamerat at han «ble dopet».

16. mai i år ble europamesteren dømt til fire års utestengelse av Det spanske antidopingbyrået (AEPSAD).

Fifa ble dømt for å være i besittelse av ulovlige preparater.

Opprettholder dommen

Selv har han hele tiden nektet for all befatning med ulovlige stoffer. Derfor anket han saken.

I dag, mandag 3. september, mottok NRK en e-post fra AEPSAD der de opplyser at Fifa tapte ankesaken. Dermed blir dommen på fire års utestengelse stående.

Fifa er også ilagt en bot på 9000 euro, tilsvarende knapt 90.000 kroner.

Utestengelsen gjelder fra 1. februar 2018 til 1. februar 2022, og får derfor i utgangspunktene ingen konsekvenser for resultatlistene fra EM i 2016.

– Slik det ser ut nå, er det ingenting som tilsier at denne dommen skal ha tilbakevirkende kraft, sier presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, til NRK.

Hansen vil likevel sette seg nærmere inn i den endelige dommen som nå foreligger.

Fire på rad

Til tross for «den tapte medaljen» på 5000-meteren i 2016, står Henrik Ingebrigtsen med medalje i fire europamesterskap på rad.

Han fulgte opp gullet på 1500-meteren i Helsingfors 2012 med sølv på samme distanse i 2014 og bronse i 2016. I år tok han som kjent sølv på 5000 meter bak lillebror Jakob Ingebrigtsen.

Siste nytt

 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal