Snømangel gir landslagsledelsen hodebry før VM

Den klassiske tremila i Davos er halvert på grunn av snømangel, og med det forsvant det eneste relevante uttaksløpet før VM-femmila i Falun.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus synes det er synd at tremila i Davos blir halvert, men er glad det i alle fall blir løp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det hadde selvfølgelig vært greit å få en distanse med litt lengde på, særlig med tanke på femmila i VM. Men jeg er veldig trygg på at vi skal klare å ta ut det beste laget til femmila i Falun uansett, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Tremila i Davos lørdag 13. desember skulle være det eneste lange klassiskløpet før VM denne sesongen, og NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn forteller at dette gjør jobben med å ta ut laget vanskeligere.

Sjur Røthe

Sjur Røthe er en av dem som er med i diskusjonen for aktuelle løpere for VM-femmila. Nå mister han en sjanse til å imponere landslagsledelsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det gjør at det blir vanskeligere å ta ut femmilslaget til VM. Nå blir det egentlig ingen relevante uttak for den femmila i Falun, forteller Bjørn.

Også kvinnene går kortere

Torsdag ble det klart at tremila i Davos neste helg må halveres på grunn av snømangel. Arrangørene sliter med å få produsert nok snø, og klarer ikke å lage en trasé som er lang nok.

Derfor er det bestemt at herrene skal gå 15 km istedenfor 30 km og kvinnene skal gå 10 km istedenfor 15 km.

– Det er synd, men det er nå sånn det blir, og da gjør vi det beste ut av det. Det er veldig mye bedre enn at det ikke blir løp, mener Løfshus.

Deres store sjanse

Bjørn forteller at forkortingen av løpet spesielt kan gå ut over de norske løperne som kjemper om de siste plassene på laget som skal gå femmila i VM.

– Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug er normalt klare og Eldar Rønning også i nærheten. Men løpere som Chris Jespersen, Didrik Tønseth, Petter Eliassen, Niklas Dyrhaug, Simen Østensen, Sjur Røthe og Simen Sveen er løpere som har ambisjoner om å gå den femmila.

– For dem så hadde dette vært deres store sjanse til å vise seg fram på et lengre klassisk løp, forteller han.

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal