NRK Meny
Normal

Snøkrisen endret Bjørndalens VM-plan

RUHPOLDING (NRK): Ole Einar Bjørndalen (40) ble tvunget lengre opp i høyden enn noen gang på grunn av snøkrisen i Europa.

Bjørndalen

VENTER FORMSTIGNING: Ole Einar Bjørndalen tror ekstra høydemetere vil gi en forsinket formeffekt. Her under sesongåpningen i Östersund.

Foto: Marcus Eriksson / NTB scanpix

– Det var ganske vanskelig å finne treningsforhold nå i jula. Jeg kom meg til høyden, men det ble ganske mye høyere enn det jeg hadde planlagt. Det har vært en liten utfordring, så det har vært noen justeringer i forhold til det, sier Bjørndalen til NRK.

Denne vinteren har flere populære skisteder slitt med snømangel, og både langrenn og alpint er blitt nødt til å flytte renn eller gjøre markante endringer i konkurransene.

Temperaturfallet har også fått konsekvenser for Bjørndalen, som trolig er en av verdens fremste eksperter på høydetrening.

IBU World Cup

FRISK: Emil Hegle Svendsen er kvitt sykdomsplagene og klar for dyst i Ruhpolding.

Foto: NTB scanpix

Men han tar den ufrivillige klatringen som en god erfaring.

– Jeg har aldri ligget så høyt i en sesong noen gang, og jeg har ikke gått helt på trynet, så jeg tror jeg har overskudd til å gå fort med den type trening, sier Bjørndalen, som ble så vidt slått av Martin Fourcade på sprinten i Oberhof.

– Trenger bedre tid

I fjor brukte 40-åringen god tid på å tilpasse treningen i «Sotsji-høyde», og det endte som kjent med en sensasjonell OL-suksess.

Nå tror han høydejusteringen vil få en forsinket, men god effekt.

– Det gir mer høydeeffekt, men samtidig vil man justere hastigheten siden det er mindre oksygen. Så man trenger kanskje litt bedre tid til å komme i ordentlig god form. Vi får håpe at det skjer i løpet av denne uken, sier Bjørndalen.

– Jævlig dårlig

Emil Hegle Svendsen, som fikk Oberhof-uken ødelagt av sykdom, har også fått utfordringer med snømangelen.

Trønderen trente hjemme i Oslo i julepausen.

– Det har vært utfordrende sånn sett. I Oslo var det jævlig dårlig i jula. Det var fire-fem dager uten snø, og da måtte jeg kjøre en time for å komme til trening. Men det har ikke vært noen store problemer, sier Svendsen.

Selv om veteranen Bjørndalen ble tvunget til å endre høydeplanene under VM-forberedelsene, tror 40-åringen at de ekstra meterne snart vil gi en positiv effekt.

– På høsten ligger jeg enda høyere, så jeg har gjort det mange ganger før. Men ikke i sesong. Jeg har respondert veldig godt tidligere, sier Bjørndalen.

Siste nytt

  • Dan Martin til UAE Team Emirates

    Dan Martin har signert for Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengens lag UAE Team Emirates.

    Iren som endte på sjetteplass i årets Tour de France kommer fra Quick-Step Floors og har ifølge lagets egne hjemmesider knyttet seg til laget de to neste årene.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart