Hopp til innhold

«Arsenal er klubben hvor spillerne bare beskyttes»

KOMMENTAR: Arsenal lider av en «snill» klubbkultur hvor svake prestasjoner ikke får alvorlige konsekvenser, verken for Arsène Wenger eller spillerne.

 Arsene Wenger og Alexis Sanchez

HJELPENDE HÅND: Arsenal-manager Arsène Wenger snakker med Alexis Sánchez opp etter en skade.

Foto: Stefan Wermuth / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Det finnes en vanvittig historie fra Sir Alex Fergusons tid i Aberdeen som viser hvor langt skotten kunne gå for å gi spillerne et spark bak.

I 1981 møtte Aberdeen rumenske Argeș Pitești borte i UEFA-cupen. De lå under 2–0 til pause da Ferguson hudflettet høyrevingen Gordon Strachan, fordi han ikke hadde fulgt instruksjonene. Strachan ignorerte kritikken.

Da ble Ferguson så ilter at han tok et brett med tekopper og kastet det mot Strachan. Porselenet knuste i veggen like bak ham, før te rant nedover mot gulvet.

– Jeg kan ikke fatte at jeg ikke traff ham! spøkte Ferguson senere.

Episoden ble legendarisk i Skottland, men det bør legges til at Strachan fulgte ordre i andre omgang, og at Aberdeen snudde til 2–2. Spillerne var livredd Ferguson, fordi de visste at han kunne klikke når som helst. Det fantes en kultur der hvor ingen turte å bli for komfortable.

Nådeløse sjefer

En lignende dynamikk finnes rundt de fleste topptrenerne i dagens Premier League.

I Juventus var Antonio Conte kjent for å slynge fulle vannflasker i garderobeveggen når han følte spillerne slappet av – selv om de så ledet 3–0. Ingen var fredet. Ved én anledning ble selveste Gianluigi Buffon slaktet foran resten av spillerne, fordi han hadde snakket om bonuser i det Conte forberedte laget til kamp.

José Mourinho går så langt som å kritisere spillerne i pressen, slik at de skal provoseres til å gi mer.

I Tottenham har Mauricio Pochettino både solgt og bannlyst spillere som ikke tilfredsstiller krav om disiplin og hardt arbeid. Selv Pep Guardiola kan være kald og nådeløs.

Alle disse metodene har samme formål: Å holde stallen på tå hev.

Arsene Wenger

TUNGT: Arsène Wenger har ledet Arsenal til kun to seire på de seks siste kampene. Med tap mot Manchester United søndag forsvinner trolig også siste håp om den viktige 4. plassen.

Foto: Ian Kington / AFP

Evig optimist

Så har man Arsenal. Klubben hvor spillerne beskyttes, hvor stygge tap ikke får konsekvenser og hvor tekoppene blir stående selv 13 år etter forrige ligatittel.

Wenger tolererer langt mer enn sine kollegaer. Det er ikke hans stil å konfrontere. Ser man tilbake på hans 20 år i Arsenal, finner man svært få tilfeller hvor spillere har blitt kritisert, disiplinert eller kastet ut. De tilgis og får nye sjanser, fordi Wenger velger å tro det beste.

– Dette er en jobb hvor man må ha et optimistisk syn på menneskets natur, ellers blir man paranoid. Man må alltid tro at spillerne ønsker å gjøre det bra, sa han i 2009.

Dette er beundringsverdig på et vis, men det kan også gå for langt. Spillerne kan utnytte Wengers tillit.

Det hjelper å gråte

Det er tross alt naturlig å slakke av litt om man vet at man slipper straff. Selv flere av Wengers tidligere spillere har sagt at han behandler stallen for forsiktig.

– Han må være nådeløs, sa Michaël Silvestre i 2015.

– Det er ikke vanskelig å utnytte. Det er nesten som å ha en litt for snill pappa: Om man bare gråter nok, får man det som man vil, skrev Ian Wright i fjor.

Av samme årsak har Wenger ofte vist tillit til spillere andre hadde kastet ut. De profilene han har solgt har som oftest ønsket å dra.

Et interessant eksempel er Alexis Sánchez. Chileneren er den eneste spilleren som har kommet på kant med Wenger denne sesongen, da han er frustrert over lagets resultater, og lenkes nå til en overgang i sommer.

En slik reaksjon er normal blant ambisiøse toppspillere. De krever titler. De tolerer ikke tap. Det skal smelle litt i dørene når laget ligger 21 poeng bak toppen.

Spørsmålet er heller hvorfor ikke flere av Arsenal-spillerne reagerer på lignende vis.

Enslig rebell

Det er tross alt ikke unormalt i store klubber å se treneren miste stallens tillit. Spillerne bryr seg, og når en trener ikke leverer, ønsker de endringer.

Men i Arsenal er Sánchez den eneste rebellen, mens resultatene er de verste på 20 år.

Hvorfor? En mulig forklaring er kanskje at det er i spillernes interesse at Wenger blir. Flere av dem blir beskyttet og hadde neppe fått like mange sjanser i en lignende storklubb. Skulle en strengere og mer konfronterende trener komme inn, vet de at de fort kan bli kastet ut.

Tenk for eksempel om Diego Simeone hadde blitt sluppet løs inne i Arsenal-garderoben etter 3–0-tapet mot Crystal Palace. Det hadde ikke blitt pent.

Så mens deler av fansen og store deler av pressen mener at Wenger bør gå, har man en situasjon hvor flesteparten av spillerne ønsker det motsatte, til tross for at laget helt åpenbart går bakover.

Det er nesten som om Wenger og spillerne beskytter hverandre.

Problemet er Kroenke

Dette er i så fall ingen sunn dynamikk, fordi ingen av dem jobber under mer press enn det de legger på seg selv. Det er som et firma hvor ingen kan få sparken.

Og roten til dette finnes i styrerommet.

En mer ambisiøs styreformann hadde nemlig sparket Wenger nå. Amerikanske Stan Kroenke bryr seg imidlertid ikke om titler så lenge kronene ruller inn fra Premier Leagues lukrative TV-avtale, spill i mesterligaen (frem til nå) og landets høyeste billettpriser.

Wenger gir ham stabilitet og lojalitet. En ny toårskontrakt ligger visstnok på bordet.

Dette setter tonen for en klubbkultur hvor ingen betaler prisen når ting går skeis. Det vil si, utenom fansen, som fortjener bedre.

Vinn eller forsvinn

Dette hadde ikke skjedd i andre toppklubber. Si hva du vil om Roman Abramovitsj, men når en trener tar jobben i Chelsea, vet han at han må vinne umiddelbart. Dette presset overføres til spillerne, da svake prestasjoner rett og slett ikke kan tolereres.

Glem komfort og harmoni. Det er vinn eller forsvinn for alle mann.

– Spillere ønsker ikke alltid å jobbe hardt, men mitt mål er å gi dem en vinnermentalitet... Jeg gir blaffen i om de er fornøyde eller ikke, sa Conte fredag.

Denne usentimentale vinnerkulturen vil sannsynligvis føre Chelsea til sin andre ligatittel på tre år i mai. Det er forståelig at toppklubbene ofte anklages for hjerteløse sparkinger og ustabilitet, men det har også sine fordeler. Selv de beste spillerne og trenerne må kjenne presset av og til.

Det motsatte er en klubb hvor stagnasjon tolereres år etter år, uten at noen gjør noe med det. Dessverre for Arsenal er det en slik klubb de nå har blitt.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal