Bolt i eksklusivt NRK-intervju: - Jeg får alt jeg vil

Det er lett å se at Usain Bolt koser seg med tittelen «planetens raskeste menneske».

Video Usain Bolt, del 1

Usain Bolt i eksklusivt intervju med NRKs Line Andersen (del 1 av 2 - se del 2 lenger ned i artikkelen).

- Jeg får alt jeg vil, og det er kult, sier Usain Bolt og ler.

NRK har fått ti minutter med planetens raskeste mann.

Ti eksklusive minutter.

For selv om Bolt stiller opp på en rekke arrangementer og er tilsynelatende tilgjengelig under sitt norgesbesøk, er det noe helt annet å få ham på tomannshånd.

NRKs programleder har reist verden rundt og intervjuet friidrettsutøvere i en årrekke. Hun har brukt nesten tre år på å få til en avtale.

- Får PlayStation på rommet

Den 196 centimeter høye jamaicaneren sitterer henslengt i stolen. Han er så avslappet at han nesten virker uinteressert, men har en rolig energi, er fokusert og svarer høflig og utfyllende på alle spørsmålene.

- Over alt hvor jeg reiser, så har jeg en egen PlayStaion på rommet. Det er morsomt for meg, sier han om livet som superstjerne.

Bolt har alltid vært god til å løpe raskt, og folk rundt ham forsto tidlig at han var et talent helt utenom det vanlige.

Skjønte sent at han var god

For hans del var løping noe han først og fremst gjorde for moroskyld – på lik linje med stort sett alt annet han drev med.

Dermed tok det også lang tid før han virkelig forsto at han kunne bli god.

Video: Se del 2 av 2 av intervjuet med Bolt

Video Usain Bolt, del 2

Usain Bolt, del 2

- Jeg tror folk flest skjønte det fra starten, men for meg var det da jeg var 16 år, svarer han når han blir spurt om når han skjønte at han hadde noe ekstra.

- Det tok lang tid?

- Ja, det tok lang tid. Jeg likte å løpe, så for meg var det bare morsomt. Jeg likte det, og jeg vant hele tiden. Etter hvert reiste jeg mer utenlands, og jeg fikk mer medieoppmerksomhet. Det åpnet øynene mine, sier han.

Usain Bolt

NRKs Line Andersen har jobbet i snart tre år med å få en intervjuavtale med Usain Bolt. Denne uken fikk hun det til.

Foto: Håvard Bergheim / NRK

Det ene, lange beinet rister når han snakker. Etter hvert fremstår han roligere når han snakker. Og når det første lengre intervjuet han gjør med et norsk medium er over, ber han om en klem.

Slo gjennom med et brak

Det var i 2002 at Usain Bolt vant junior-VM på 200 meter på hjemmebane i Kingston. Året etter vant han den samme distansen under ungdomsmesterskapet. Som 21-åring fikk han to sølvmedaljer under VM i Osaka i 2007.

Etter dette har han dominert idretten fullstendig og på en måte som ingen annen har gjort før ham.

Før Beijing-OL hadde Bolt nettopp satt sin første verdensrekord på 100 meter, og han var dermed den kanskje største favoritten.

ATHLETICS-WORLD-200M

Michael Johnsons verdensrekord var ikke umulig likevel. I Berlin-VM i 2009 løp Usain Bolt på 19,19.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Og han innfridde.

Det ble verdensrekord på både 100 meter og 200 meter, og det jamaicanske laget vant stafetten.

Under Berlin-VM året etter satte han ikke to, men tre verdensrekorder. Det jamaicanske laget vant 4 x 100 meter og satte verdensrekord.

Og selv om 2010-sesongen, et år uten mesterskap, ble en forsiktig nedtur og han blant annet ble slått av Tyson Gay i Stockholm, er han fortsatt soleklart verdens største sprintstjerne.

Har forandret sporten

Bolts verdensrekorder er en ting.

Måten han gjør det på er noe annet.

For mens tidligere tiders sprintere stort sett så ut som steinansikter på startstreken i minuttene før store løp, har Bolt valgt sin egen stil.

Han leker med kamerat, danser og gjør ablegøyer.

Og dermed er plutselig er det dette alle hans konkurrenter også gjør.

– Folk snakker mer om at man må slappe av enn tidligere. Du kan se at flere folk gjør som meg og gjør små ting for å roe seg ned, sier Bolt til NRK.

Han mener nettopp dette er bra for sporten.

– Jeg har inspirert sporten til å ta et steg i riktig retning. Vi gjør dette for fansen, og de vil se smil på ansiktene til utøverne. De vil se smil, de vil se personlighet, og de vil se show, sier Bolt.

Video: Derfor shower Bolt på startstreken

Video ff6f62c4-e0b7-4719-8654-1c9293c206b5.jpg

Showmannen Bolt

Siste nytt

 • To positive tilfeller i landslaget

  Torbjørn Bergerud og Magnus Gullerud har testet positivt for koronaviruset, bekrefter håndballandslaget. De fikk positive svar etter tester i bakkant av Sverige-kampen.

  De er dermed ikke spilleklare for resten av turneringen.

  De får nå hjemreise med privat transport, der meningen er at de leier biler slik at de smittede spillerne kan kjøre hjem.

  Resten av gruppa har foreløpig testet negativt.

  EM i håndball for menn 2022: Sverige - Norge (24-23)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Herreløpere fikk telefon – bedt om å holde seg i OL-beredskap

  Allroundtrener Eirik Myhr Nossum bekrefter overfor NRK at han i dag, etter den påviste smitten til trener Arild Monsen, og dameløperne Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng, har kontaktet utøvere utenfor OL-troppen for å be dem holde seg i beredskap for en mulig reise til lekene i Kina.

  – Hvem er det?

  – Det vet de godt selv, sier Nossum, som ikke ønsker å nevne navn.

  Martin Løwstrøm Nyenget, som for tiden forbereder seg på å gå langløpet Marcialonga i Italia førskommende søndag, bekrefter overfor NRK at han har fått en telefon fra landslagstreneren i dag. Også Didrik Tønseth bekrefter at han har fått en telefon fra Nossum.

  Ola Kvisle, trener for Team Norconsult, forteller at også sprintkometen Thomas Helland Larsen fikk en telefon fra landslagstrener Arild Monsen i dag.

  – Han ble ringt av Arild. Det er snakk om at to reservesprintere og to reservedistanseløpere måtte være klare, sier Kvisle.

  xYfBpKDq2DQ
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Jobbes intenst med nødløsninger

  Det er uklart når Therese Johaug og resten av et smittefritt kvinnelandslag i langrenn kommer seg av gårde til Beijing-OL. Det jobbes intenst med nødløsninger.

  OL er bare litt over en uke unna. Torsdag går første fly med norske utøvere til Kina i Olympiatoppens regi. Der skulle hele langrennstroppen ha vært med, men den planen utgår.

  Både herre- og kvinneløperne må forlenge høydeoppholdet i Seiser Alm etter at både sprinttrener Arild Monsen, Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng har testet positivt.

  – Regnestykket kan fort endre seg, men rett over helgen er første mulighet, sier landslagslege Øystein Andersen på spørsmål fra NTB om Therese Johaugs OL-reise.

  – Vi tar ingen sjanser på vegne av våre egne løpere, men vi har også full respekt for alle andre som skal være med på diverse fly. Det er en like viktig del av regnestykket. Vi skal ikke utsette andre utøvere fra verken Norge eller Sverige for smittefare, legger Andersen til.

  Det går et nytt charterfly fra Gardermoen mandag, men det kan bli vel så aktuelt for hele langrennsleiren å reise med fly fra Zürich i Sveits på ulike dager.

  – Derfra vil det være muligheter til å fly helt fram til 4. februar. Vi har flere muligheter til å komme oss av gårde, sa langrennssjef Espen Bjervig.

  (NTB)

  Therese Johaug
  Foto: Torstein Bøe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal