Hopp til innhold

Bolt i eksklusivt NRK-intervju: - Jeg får alt jeg vil

Det er lett å se at Usain Bolt koser seg med tittelen «planetens raskeste menneske».

Video Usain Bolt, del 1

Usain Bolt i eksklusivt intervju med NRKs Line Andersen (del 1 av 2 - se del 2 lenger ned i artikkelen).

- Jeg får alt jeg vil, og det er kult, sier Usain Bolt og ler.

NRK har fått ti minutter med planetens raskeste mann.

Ti eksklusive minutter.

For selv om Bolt stiller opp på en rekke arrangementer og er tilsynelatende tilgjengelig under sitt norgesbesøk, er det noe helt annet å få ham på tomannshånd.

NRKs programleder har reist verden rundt og intervjuet friidrettsutøvere i en årrekke. Hun har brukt nesten tre år på å få til en avtale.

- Får PlayStation på rommet

Den 196 centimeter høye jamaicaneren sitterer henslengt i stolen. Han er så avslappet at han nesten virker uinteressert, men har en rolig energi, er fokusert og svarer høflig og utfyllende på alle spørsmålene.

- Over alt hvor jeg reiser, så har jeg en egen PlayStaion på rommet. Det er morsomt for meg, sier han om livet som superstjerne.

Bolt har alltid vært god til å løpe raskt, og folk rundt ham forsto tidlig at han var et talent helt utenom det vanlige.

Skjønte sent at han var god

For hans del var løping noe han først og fremst gjorde for moroskyld – på lik linje med stort sett alt annet han drev med.

Dermed tok det også lang tid før han virkelig forsto at han kunne bli god.

Video: Se del 2 av 2 av intervjuet med Bolt

Video Usain Bolt, del 2

Usain Bolt, del 2

- Jeg tror folk flest skjønte det fra starten, men for meg var det da jeg var 16 år, svarer han når han blir spurt om når han skjønte at han hadde noe ekstra.

- Det tok lang tid?

- Ja, det tok lang tid. Jeg likte å løpe, så for meg var det bare morsomt. Jeg likte det, og jeg vant hele tiden. Etter hvert reiste jeg mer utenlands, og jeg fikk mer medieoppmerksomhet. Det åpnet øynene mine, sier han.

Usain Bolt

NRKs Line Andersen har jobbet i snart tre år med å få en intervjuavtale med Usain Bolt. Denne uken fikk hun det til.

Foto: Håvard Bergheim / NRK

Det ene, lange beinet rister når han snakker. Etter hvert fremstår han roligere når han snakker. Og når det første lengre intervjuet han gjør med et norsk medium er over, ber han om en klem.

Slo gjennom med et brak

Det var i 2002 at Usain Bolt vant junior-VM på 200 meter på hjemmebane i Kingston. Året etter vant han den samme distansen under ungdomsmesterskapet. Som 21-åring fikk han to sølvmedaljer under VM i Osaka i 2007.

Etter dette har han dominert idretten fullstendig og på en måte som ingen annen har gjort før ham.

Før Beijing-OL hadde Bolt nettopp satt sin første verdensrekord på 100 meter, og han var dermed den kanskje største favoritten.

ATHLETICS-WORLD-200M

Michael Johnsons verdensrekord var ikke umulig likevel. I Berlin-VM i 2009 løp Usain Bolt på 19,19.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Og han innfridde.

Det ble verdensrekord på både 100 meter og 200 meter, og det jamaicanske laget vant stafetten.

Under Berlin-VM året etter satte han ikke to, men tre verdensrekorder. Det jamaicanske laget vant 4 x 100 meter og satte verdensrekord.

Og selv om 2010-sesongen, et år uten mesterskap, ble en forsiktig nedtur og han blant annet ble slått av Tyson Gay i Stockholm, er han fortsatt soleklart verdens største sprintstjerne.

Har forandret sporten

Bolts verdensrekorder er en ting.

Måten han gjør det på er noe annet.

For mens tidligere tiders sprintere stort sett så ut som steinansikter på startstreken i minuttene før store løp, har Bolt valgt sin egen stil.

Han leker med kamerat, danser og gjør ablegøyer.

Og dermed er plutselig er det dette alle hans konkurrenter også gjør.

– Folk snakker mer om at man må slappe av enn tidligere. Du kan se at flere folk gjør som meg og gjør små ting for å roe seg ned, sier Bolt til NRK.

Han mener nettopp dette er bra for sporten.

– Jeg har inspirert sporten til å ta et steg i riktig retning. Vi gjør dette for fansen, og de vil se smil på ansiktene til utøverne. De vil se smil, de vil se personlighet, og de vil se show, sier Bolt.

Video: Derfor shower Bolt på startstreken

Video ff6f62c4-e0b7-4719-8654-1c9293c206b5.jpg

Showmannen Bolt

Siste nytt

 • Ruud klar for semifinale etter sliteseier

  Etter en parademarsj så langt i grusturneringen i Sveits, slet Casper Ruud mot Thanasi Kokkinakis torsdag. Nordmannen vant til slutt 6-4, 7-6 (7-3).

  Ruud har hatt en ujevn start på sesongen, men i ATP 250-turneringen i Genève har nordmannen gjort sakene godt. I forrige runde feide 23-åringen franske Benoît Paire av grusen.

  Fredagens motstander Kokkinakis har møtt Ruud én gang tidligere, tilbake i 2018. Da vant australieren, som nå er på 85.-plass på ATP-rankingen. Ruud er nummer åtte.

  Nordmannen er regjerende mester i Genève, og er den høyeste rangerte spilleren som er igjen i turneringen. I semifinalen venter amerikanske Reilly Opelka. Finalen spilles lørdag.

  Neste uke venter et av sesongens store mål for nordmannen: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. Trekningen skjer torsdag kl. 19.00. (NTB)

  Switzerland Tennis Geneva Open
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • Seks kvinnelige dommere til Qatar-VM – ingen kampledere fra Norden

  Tre hoveddommere og tre assistenter er kvinner når VM i Qatar starter mot slutten av året. Det blir første gang at fotball-VM for menn får kvinnelige dommere.

  Det opplyser Fifa i en pressemelding.

  De tre hoveddommerne er Stéphanie Frappart (Frankrike), Salima Mukansanga (Rwanda) og Yoshimi Yamashita (Japan). I tillegg vil Neuza Back (Brasil), Karen Medina (Mexico) og Kathryn Nesbitt (USA) fungere som assistentdommere i mesterskapet.

  Totalt er det oppnevnt 129 dommere til Qatar-sluttspillet, som spilles i perioden 21. november til 18. desember.

  På listen er det ingen dommere fra de nordiske landene. Norge har ikke hatt en dommer i VM-sammenheng siden Terje Hauge dømte i Sør-Korea og Japan i 2002. (NTB)

  Mesterligaen fotball, kvinner: LSK Kvinner - FC Barcelona Femeni’ (0-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Tottenham-spiller utestengt for doping: – Gjorde en feil

  Tottenham-angriperen Chioma Ubogagu (29) straffes for brudd på dopingbestemmelsene. Hun holdes utenfor fotballen fram til oktober.

  Englands fotballforbund opplyste om dopingdommen torsdag. Utestengelsen er satt til ni måneder etter at det i oktober i fjor ble funnet spor av et forbudt steroid i Ubogagus urinprøve.

  Den engelske landslagsspissen fikk utskrevet to ulike medisiner i USA for å behandle sine akneproblemer (hudsykdom), skriver Tottenham i en uttalelse. Hun skal ikke ha visst at de var på idrettens dopingliste.

  – Jeg vil være tydelig på at medisinene ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt, men jeg gjorde en feil ved ikke å være forsiktig nok, sier Ubogagu.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste