Hopp til innhold

Bolt i eksklusivt NRK-intervju: - Jeg får alt jeg vil

Det er lett å se at Usain Bolt koser seg med tittelen «planetens raskeste menneske».

Video Usain Bolt, del 1

Usain Bolt i eksklusivt intervju med NRKs Line Andersen (del 1 av 2 - se del 2 lenger ned i artikkelen).

- Jeg får alt jeg vil, og det er kult, sier Usain Bolt og ler.

NRK har fått ti minutter med planetens raskeste mann.

Ti eksklusive minutter.

For selv om Bolt stiller opp på en rekke arrangementer og er tilsynelatende tilgjengelig under sitt norgesbesøk, er det noe helt annet å få ham på tomannshånd.

NRKs programleder har reist verden rundt og intervjuet friidrettsutøvere i en årrekke. Hun har brukt nesten tre år på å få til en avtale.

- Får PlayStation på rommet

Den 196 centimeter høye jamaicaneren sitterer henslengt i stolen. Han er så avslappet at han nesten virker uinteressert, men har en rolig energi, er fokusert og svarer høflig og utfyllende på alle spørsmålene.

- Over alt hvor jeg reiser, så har jeg en egen PlayStaion på rommet. Det er morsomt for meg, sier han om livet som superstjerne.

Bolt har alltid vært god til å løpe raskt, og folk rundt ham forsto tidlig at han var et talent helt utenom det vanlige.

Skjønte sent at han var god

For hans del var løping noe han først og fremst gjorde for moroskyld – på lik linje med stort sett alt annet han drev med.

Dermed tok det også lang tid før han virkelig forsto at han kunne bli god.

Video: Se del 2 av 2 av intervjuet med Bolt

Video Usain Bolt, del 2

Usain Bolt, del 2

- Jeg tror folk flest skjønte det fra starten, men for meg var det da jeg var 16 år, svarer han når han blir spurt om når han skjønte at han hadde noe ekstra.

- Det tok lang tid?

- Ja, det tok lang tid. Jeg likte å løpe, så for meg var det bare morsomt. Jeg likte det, og jeg vant hele tiden. Etter hvert reiste jeg mer utenlands, og jeg fikk mer medieoppmerksomhet. Det åpnet øynene mine, sier han.

Usain Bolt

NRKs Line Andersen har jobbet i snart tre år med å få en intervjuavtale med Usain Bolt. Denne uken fikk hun det til.

Foto: Håvard Bergheim / NRK

Det ene, lange beinet rister når han snakker. Etter hvert fremstår han roligere når han snakker. Og når det første lengre intervjuet han gjør med et norsk medium er over, ber han om en klem.

Slo gjennom med et brak

Det var i 2002 at Usain Bolt vant junior-VM på 200 meter på hjemmebane i Kingston. Året etter vant han den samme distansen under ungdomsmesterskapet. Som 21-åring fikk han to sølvmedaljer under VM i Osaka i 2007.

Etter dette har han dominert idretten fullstendig og på en måte som ingen annen har gjort før ham.

Før Beijing-OL hadde Bolt nettopp satt sin første verdensrekord på 100 meter, og han var dermed den kanskje største favoritten.

ATHLETICS-WORLD-200M

Michael Johnsons verdensrekord var ikke umulig likevel. I Berlin-VM i 2009 løp Usain Bolt på 19,19.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Og han innfridde.

Det ble verdensrekord på både 100 meter og 200 meter, og det jamaicanske laget vant stafetten.

Under Berlin-VM året etter satte han ikke to, men tre verdensrekorder. Det jamaicanske laget vant 4 x 100 meter og satte verdensrekord.

Og selv om 2010-sesongen, et år uten mesterskap, ble en forsiktig nedtur og han blant annet ble slått av Tyson Gay i Stockholm, er han fortsatt soleklart verdens største sprintstjerne.

Har forandret sporten

Bolts verdensrekorder er en ting.

Måten han gjør det på er noe annet.

For mens tidligere tiders sprintere stort sett så ut som steinansikter på startstreken i minuttene før store løp, har Bolt valgt sin egen stil.

Han leker med kamerat, danser og gjør ablegøyer.

Og dermed er plutselig er det dette alle hans konkurrenter også gjør.

– Folk snakker mer om at man må slappe av enn tidligere. Du kan se at flere folk gjør som meg og gjør små ting for å roe seg ned, sier Bolt til NRK.

Han mener nettopp dette er bra for sporten.

– Jeg har inspirert sporten til å ta et steg i riktig retning. Vi gjør dette for fansen, og de vil se smil på ansiktene til utøverne. De vil se smil, de vil se personlighet, og de vil se show, sier Bolt.

Video: Derfor shower Bolt på startstreken

Video ff6f62c4-e0b7-4719-8654-1c9293c206b5.jpg

Showmannen Bolt

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal