Her jakter smøretoget de perfekte skia: – Voldsomme greier

HOLMENKOLLEN (NRK): Minst 12 mann toger gjennom VM-løypene før rennstart. Slik skal Norge finne de perfekte skiparene.

Smøretog

SMØRETOGET: Norge har minst 12 mann som jobber på spreng for å finne gullski under VM.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Tom Idar Haugen

LANGE DAGER: Smøresjef for skiskytterne Tom Idar Haugen.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Skiskytterforbundet skiftet ut nesten hele smøreteamet før sesongen, og den siste måneden, har de testet ski i VM-løypene mange timer daglig.

Så langt ser det ut alt arbeidet har gitt utbytte, for i motsetning til under OL i Sotsji, har utøverne vært strålende fornøyd med skia.

– Jeg føler meg aldri sikker på at det er gullski jeg smører. Det er ingen enkle dager, alt kan skje, sier smøresjef Tom Idar Haugen, dager etter Tiril Eckhoff ble verdensmester - før sønsdagens jaktstart.

Smørebuss skiskyting

DONING: Skiskytternes smørebuss under VM i Holmenkollen.

Foto: Sindre Murtnes/NRK
– Får testet mer

Det har vært mye varierende vær i Holmenkollen. Tåke, snø og vind har skapt bekymring, og smøreteamets timer før rennstart er intensive. På VMs åpningsdag observerte NRK hele 12 menn som toget gjennom løypene for å teste ski. Det hender de er enda fler.

10 mann holder til i Norges gigantiske smørebuss plassert like ovenfor stadion, men landslaget har hentet inn ekstra hjelp når det kommer til skitesting.

Alt fra trenere, fyisoterapeuter, sportsjefer og teknikktrenere er med.

– Det er det samme antallet vi har i løypene under verdenscup. Vi får testet mer når vi er så mange, og flere produkter og løperski. Det er kanskje litt høyere risiko, men det er slik vi ønsker å gjøre det, forklarer smøresjefen.

VM skiskyting

VIDEO: Slik jobber smøreteamet for å finne perfekte ski.

Kan by på problemer

Det er langt flere enn noen annen nasjon har. Canada har for eksempel vanligvis to eller tre mann til å velge ski.

– De har et veldig godt system. Jeg tror de har forbedret seg mye siden i fjor. Det viktigste er ikke antallet, men gode folk og godt system på det. Da kan det bli bra uansett, sier den kanadiske smøresjefen Tom Zidik.

Lunde

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NRKs ekspert Ola Lunde har fulgt landslagets smørejobb tett. Å ha så mange testpersoner kan også by på problemer.

– Det er voldsomme greier. Det er tydelig at Norge satser knallhardt på å ha gode ski. Men den store utfordringen er å ha kontroll på alle faktorene og ha et godt nok system så de klarer å få de beste skia, mener han.

– Problemet kan være at de har for mange kokker her, men får Norge gode ski, er ikke noe bedre enn det, sier Lunde.

Siste nytt

 • 15.000 Serbia-billettar selde

  Billettsalet til playoff-semifinalen mot Serbia 26. mars tok til i går, og allereie er 15.000 billettar selde, melder NFF. Begge langsidene på Ullevaal er så godt som utselde.

  Kampen er første steget i EM-kvalifiseringa via nasjonsligaen. Om Norge slår Serbia, ventar ny Ullevaal-kamp mot enten Skottland eller Israel 31. mai, om ein plass i EM-sluttspelet til sommaren.

  Mulige endringer i nasjonsligaen i fotball
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • Norendal slått ut i kvalifiseringen

  Snowboardstjernen Silje Norendal (26) ble nummer ti i big air-kvalifiseringen i verdenscupen i Beijing torsdag. Det holdt ikke til finaleplass. De åtte beste kjørerne tok seg videre til finalen. Norendal var 10,5 poeng fra en finaleplass.

  Silje Norendal tok VM-sølv
  Foto: Rick Bowmer / AP
 • Tyske medier: Haaland til Dortmund

  Erling Braut Haaland skal onsdag ha vært på besøk hos Borussia Dortmund for å ha samtaler med den tyske storklubben, melder avisen Ruhr Nachrichten.

  Den tyske avisen baserer sin sak på det som omtales som «sammenfallende informasjon» både avisen selv og lokalradiostasjonen Radio 91.2 skal sitte på.

  Avisen hevder at Haaland og hans agent Mino Raiola skal ha landet på flyplassen i Dortmund onsdag for å ha samtaler med ledelsen i den tyske storklubben.

  Den tyske avisen som melder nyheten regnes blant de aller mest troverdige når det gjelder Borussia Dortmund-nytt.

  Champions League - Group E - FC Salzburg v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal