Her jakter smøretoget de perfekte skia: – Voldsomme greier

HOLMENKOLLEN (NRK): Minst 12 mann toger gjennom VM-løypene før rennstart. Slik skal Norge finne de perfekte skiparene.

Smøretog

SMØRETOGET: Norge har minst 12 mann som jobber på spreng for å finne gullski under VM.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Tom Idar Haugen

LANGE DAGER: Smøresjef for skiskytterne Tom Idar Haugen.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Skiskytterforbundet skiftet ut nesten hele smøreteamet før sesongen, og den siste måneden, har de testet ski i VM-løypene mange timer daglig.

Så langt ser det ut alt arbeidet har gitt utbytte, for i motsetning til under OL i Sotsji, har utøverne vært strålende fornøyd med skia.

– Jeg føler meg aldri sikker på at det er gullski jeg smører. Det er ingen enkle dager, alt kan skje, sier smøresjef Tom Idar Haugen, dager etter Tiril Eckhoff ble verdensmester - før sønsdagens jaktstart.

Smørebuss skiskyting

DONING: Skiskytternes smørebuss under VM i Holmenkollen.

Foto: Sindre Murtnes/NRK
– Får testet mer

Det har vært mye varierende vær i Holmenkollen. Tåke, snø og vind har skapt bekymring, og smøreteamets timer før rennstart er intensive. På VMs åpningsdag observerte NRK hele 12 menn som toget gjennom løypene for å teste ski. Det hender de er enda fler.

10 mann holder til i Norges gigantiske smørebuss plassert like ovenfor stadion, men landslaget har hentet inn ekstra hjelp når det kommer til skitesting.

Alt fra trenere, fyisoterapeuter, sportsjefer og teknikktrenere er med.

– Det er det samme antallet vi har i løypene under verdenscup. Vi får testet mer når vi er så mange, og flere produkter og løperski. Det er kanskje litt høyere risiko, men det er slik vi ønsker å gjøre det, forklarer smøresjefen.

VM skiskyting

VIDEO: Slik jobber smøreteamet for å finne perfekte ski.

Kan by på problemer

Det er langt flere enn noen annen nasjon har. Canada har for eksempel vanligvis to eller tre mann til å velge ski.

– De har et veldig godt system. Jeg tror de har forbedret seg mye siden i fjor. Det viktigste er ikke antallet, men gode folk og godt system på det. Da kan det bli bra uansett, sier den kanadiske smøresjefen Tom Zidik.

Lunde

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NRKs ekspert Ola Lunde har fulgt landslagets smørejobb tett. Å ha så mange testpersoner kan også by på problemer.

– Det er voldsomme greier. Det er tydelig at Norge satser knallhardt på å ha gode ski. Men den store utfordringen er å ha kontroll på alle faktorene og ha et godt nok system så de klarer å få de beste skia, mener han.

– Problemet kan være at de har for mange kokker her, men får Norge gode ski, er ikke noe bedre enn det, sier Lunde.

Siste nytt

 • Dopingsak ryster Romania før VM

  Fire rumenske VM-spillere fra samme klubb er under etterforskning for mulig doping, bekrefter Romanias svenske landslagssjef.

  Tomas Ryde, svensken som trener det rumenske kvinnelaget i håndball, sier til Aftonbladet at fire spillere fra klubben Brasov har gjennomgått et behandlingsopplegg, som kan ha ført til at de blir tatt for doping.

  Romania spiller i gruppe C med Kasakhstan, Ungarn, Montenegro, Senegal og Spania. (NTB)

  Tomas Ryde
  Foto: Carina Johansen
 • Curling-EM: Ny seier til Norge

  Norge tok sin tredje seier i curling-EM da Sveits ble beseiret 9–4 i Helsingborg tirsdag formiddag. Det norske laget står nå med tre seirer og tre tap. Skip Thomas Ulsrud og hans lag ligger på delt femteplass i EM sammen med Tyskland.

  AFP_10O3Z4
  Foto: WANG ZHAO
 • Hareide med stikk til forbundet

  Åge Hareide skal lede Danmark i fotball-EM, men irriterer seg stadig over behandlingen han har fått av forbundet DBU.

  Etter mandagens 1-1-kamp mot Irland som sikret EM-billetten, måtte Hareide erkjenne at han ikke bare hadde gode følelser.

  – Det har vært mye støy i denne perioden med spillerstreik. Og i sommer kunne vi godt ha tenkt oss at det foregikk på en annen måte da Danmark valgte ny landslagssjef, sier Hareide, ifølge EkstraBladet, og fortsetter:

  – Vi har aldri fått en begrunnelse for hvorfor DBU har gjort det de har gjort. Det kunne vi ønsket oss, men det er ikke noe vi kan gjøre med det nå.

  Hareide erstattes med Kasper Hjulmand.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)

Sendeplan

Kl. Program Kanal