Hopp til innhold

Smøresjef frykter fluorkaos - kritiserer FIS

Fluorforbudet er forhastet og det har vært for liten dialog. Det mener smøresjefen for de norske skiskytterne.

VM skiskyting 2019. Smøretraileren til Norge.

SAVNER DIALOG: Tobias Dahl Fenre mener FIS burde hatt bedre dialog før forbudet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tobias Dahl Fenre er bekymret. Han er positiv til et forbud mot fluor i skismurning, men mener det Internasjonale Skiforbundet (FIS) har gått alt for fort fram.

– Et forbud må komme på bakgrunn av dialog og langsiktig arbeid. Jeg reagerer på at man har satt en kort frist, at det skal tre i kraft allerede neste sesong.

Ikke klar over konsekvensene

Skiskytternes smøresjef mener FIS burde tatt mer kontakt med fagpersoner.

– Jeg vet at det har vært lite dialog og jeg tror at de som har stemt over dette ikke er klar over konsekvensene dette har for toppidretten.

Det internasjonale skiforbundet har allerede sagt at et ekspertutvalg skal jobbe med hvordan forbudet skal kunne håndheves og hvilke regler som skal gjelde, men Fenre mener det er for mye som er uklart ennå.

Smører Tor Olav Håkenrud

FOR TIDLIG: Fluorforbudet kommer for tidlig, mener smøresjefen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Hvem skal ha ansvaret?

– Det som mangler er først og fremst informasjon om hvordan man skal gjennomføre dette. Hvor strenge skal straffene være? Skal det sidestilles med doping?

Fenre ser for seg flere vanskelige scenarioer, blant annet rundt hvem som skal ha det rettslige og juridiske ansvaret. Han peker på at ingen toppløpere i dag smører sine egne ski og at smørerne ikke har noen mulighet til å kontrollere om det er rester av gammel fluorsmurning under ski. Heller ikke hva leverandørene putter i produktene sine.

Johannes Thingnes Bø på Sjusjøen

ANSVAR: Hvem skal ha ansvaret? Løpere eller smørere?

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Skal jeg sitte med ansvaret hvis jeg har sendt et feil skipar til start, ett som var smurt med fluor fra før? Eller om jeg har brukt en smurning som var merket fluorfritt, men inneholdt fluor likevel? Det er et ansvar jeg ikke er klar til å ta hvis det ikke er kartlagt hvilke regler som gjelder.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har ennå ikke tatt en avgjørelse på hva de gjør i saken. Rådet fra den norske smøresjefen er klart.

– Det vi må gjøre nå, både FIS og IBU, er å diskutere hvordan dette skal fungere i praksis. Finne et regelverk. Ting er ikke på plass i dag.

Viktig signal om framtidas skisport

Skitest 2 skiskyting

NYE REGLER: Hva som skjer med de gamle skiparene er et av spørsmålene fluorforbudet reiser.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Norges Skiforbund og skipresident Erik Røste var de som foreslo forbudet mot fluor til FIS.

Røste sitter også i arbeidsgruppa som skal finne testmetoder og lage regelverket som skal gjelde fra neste sesong. Han mener det var viktig å tidlig sende et klart og tydelig signal om at fluor skal forbys.

– Vi kunne gjort det motsatt, jobbet med testmetode og alle spørsmålene som nå dukker opp, for så å sette et forbud. Vi mente det var viktigere å være klar og tydelig på det signalet som nå gis til alle nasjoner og alle produsenter, at fremtidens skisport skal være uten bruk av fluor.

Han mener også at det har vært god dialog med både fagpersoner og produsenter.

– I hvilken grad de har hatt dialog med IBU vet jeg ikke. Vi har definitivt hatt dialog med våre smørere.

Henrik Kristoffersen tapte mot Norges Skiforbund

SKAL SITTE I ARBEIDSGRUPPE: Skipresident Erik Røste er en av dem som skal utarbeide regler for hvordan fluorforbudet skal håndheves.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Sportsnyheter

Stortalent rasende etter disk: Mener norske utøvere blir forskjellsbehandlet

Kasper Moen Flatla (23) ble disket da hoppdressen ble målt til å ha to centimeter for langt erme. Han mener årsaken til disken er at han er norsk.

Siste nytt

 • Hansen med ny maktdemonstrasjon i hoppbakken

  Gyda Westvold Hansen var fullstendig overlegen i hoppkonkurransen på Lillehammer og har en stor ledelse før langrennet lørdag ettermiddag.

  Hansen hoppet ned til 98 meter og leder med 57 sekunder ned til italienske Annika Sieff. Tyske Lisa Hirner følger på 3.-plass.

  Ida Marie Hagen (7.-plass), Marte Leinan Lund (19), Mille Marie Hagen (23) og Thea Øihaugen (27) er også med i kombinertkonkurransen på Lillehammer, skriver NTB.

  Kombinertjentene går ut på sin fem kilometer langrenn 14.05.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Klæbo suveren klart best - tolv nordmenn videre

  Johannes Høsflot Klæbo var helt overlegen under lørdagens sprintprolog, halvsekundet foran franske Lucas Chanavat. Håvard Solås Taugbøl fulgte på plassen bak.

  Tolv nordmenn er klare for kvartfinalene senere i dag. Blant dem er Simen Myhre, som hadde endte som nummer seks i prologen.

  – Det føltes veldig bra. Målet er semifinale, sier Myhre på NRKs radiosending.

  Klæbo under prologen
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Stavås Skistad røk ut i prologen: – Et lite sjokk

  Kristine Stavås Skistad startet sesongen veldig bra, med seier på sprinten i den nasjonale åpningen på Beitostølen og en femteplass i verdenscupåpningen i finske Ruka.

  Begge sprintene der gikk i klassisk stil. Stavås Skistad har vært kjent for å ha styrken sin i fri teknikk, men i prologen på Lillehammer røk hun rett ut.

  – Det er et lite sjokk, sier NRKs Jann Post.

  – Hun var en joker til å kjempe om en seier her, kommenterer Torgeir Bjørn.

  Skistad gikk rett forbi NRKs journalister i pressesonen.

  Landslagstrener Sjur Ole Svarstad vet ikke årsaken til Skistad-nedturen.

  – Jeg har ikke fått snakket med henne enda. Dette var kjedelig, så dette må vi klarne opp i, sier han på NRKs radiosending.

  Svenske Emma Ribom var raskest av alle i prologen. Maria Hartz Melling fulgte like bak, foran Maja Dahlqvist. Norge har ti kvinner videre til kvartfinalene.

  Verdenscup i nordiske grener i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste