Frykter smitte rammer norske utøvere: – Et mareritt å få det i troppen

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Det svært smittsomme noroviruset har slått ut i OL-landsbyen der flere norske utøvere bor.

Vinter-OL i Pyeonchang 2018

SMITTEFRYKT: Det er noroviruset som har slått ut i OL-byen. På bildet: Johannes Høsflot Klæbo (i midten) sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen (til venstre) og Niklas Dyrhaug.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Norovirus er en svært smittsom omgangssyke. Viruset gir klassiske omgangssyke-symptomer som kvalme, oppkast, vondt i magen, diaré og feber.

– Det er marerittet til en medisinsk ansvarlig å få det viruset i troppen, det er krise for en utøver å bli smittet, forteller Petter Olberg, som er landslagslege for langrenn og kombinert til NRK.

– Får man den smitten inn i en tropp, blir det fort en dominoeffekt som er vanskelig å styre. Da blir det kaos, sier Olberg.

Isolert på rommene

Foreløpig er det de ansatte i OL-organisasjonen som er smittet, og ingen norske utøvere. Ifølge nyhetsbyrået AP skal 1200 sikkerhetsvakter i Pyeongchang-OL være satt i karantene på rommene sine på grunn av noroviruset.

Smittealarmen gikk etter at 41 sikkerhetsvakter ble rammet av diare og oppkast. Ifølge Olberg skal rundt 300 frivillige så langt ha blitt syke.

– Ja, smittealarmen har gått. Vi har fått rapporter om at det er ansatte i organisasjonskomiteen. Det er ingen i den norske troppen som er smittet, sier sjeflege i Olympiatoppen under OL, Mona Kjeldsberg til NRK.

Petter Olberg

Landslagslege Petter Olberg.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Hva gjør dere nå?

– Vi intensiverer det vi ble enige om på forhånd, og føler vi har gode rutiner. Det betyr i første omgang god håndvask etter toalettbesøk, treningsrom og i fellesområder. Så langt er det ingen tegn til at smitten har nådd den norske troppen, sier hun.

Minner om hygiene

Fartslaget i alpint bor cirka 45 minutter unna (ca. 4 mil utenfor byen). Der oppe bor kun fartslagene (til de største alpinnasjonene).

Det gjør at de er mindre utsatt for smitte, sier alpinsjef Claus Ryste.

– Men det er jo 400 – 500 stykker som bor her oppe også og vi er i kontakt med mye folk. Det viktigste er å holde et normalt fokus som vi har på slik forebygging. Så får vi se hvordan dette går, forteller han.

– Gjør dere noe annerledes nå?

– Nei, ikke annet enn å minne om rutinene. Det vil si grundig håndvask, hygiene og å tenke på hva man spiser i et annet land og kultur. Vi reiser jo 220 dager i året, så dette er selvfølgelig noe vi er vant til, sier han.

Kjetil Jansrud har for øvrig vært utsatt for et virus, som gjorde at han måtte stå over verdenscupen i Garmisch forrige helg. Han har nå trent som normalt i tre dager i OL-løypene, men han er fortsatt ikke hundre prosent.

– Han er i stigende form. Men han var på en skikkelig runde med virus, forteller Ryste

Siste nytt

 • Leicester klatret forbi Liverpool

  James Maddison og Harvey Barnes ga Leicester 2-0 over Southampton lørdag. Med seieren inntok vertene 2.-plassen i Premier League.

  Oppgjøret så ut til å ebbe ut med Maddisons scoring etter 38 minutter, men fem minutter på overtid doblet Barnes ledelsen på en kontring.

  Leicester er uten tap på sine fem siste ligakamper. Brendan Rodgers' menn står med 35 poeng etter 18 kamper. Det har tatt dem forbi Liverpool før den regjerende Premier League-mesteren møter serieleder Manchester United på Anfield søndag. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Solberg imponerte i debuten

  Oliver Solberg var kun 0,9 sekund unna klasseseier i sitt første løp som rallyproff for Hyundai. Kommende uke starter den nye VM-sesongen.

  19-åringen havnet kun bak hjemmehåpet Teemu Asunmaa i klassen for R5-biler i finske Arctic Lapland Rally. Han imponerte stort ved å være raskest på den femte fartsprøven, som var 25 kilometer lang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Knepen Chelsea-seier

  Det så lenge vanskelig ut for Chelsea å bryte ned Fulham. Men Mason Mount reddet sine lagkamerater da han satte 1-0 sent i andre omgang.

  Fra før hadde Antonee Robinson fått rødt kort, uten at det hjalp nevneverdig for Chelsea.

  Timo Werner startet på benken, og var nære å punktere. Men alene med keeper bredsidet han ballen utenfor.

  Lampard
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal