Hopp til innhold

Tør snakke om drømmegrensa etter superløp: – Første gang jeg har sagt det

PARIS (NRK): En treningstung Filip Ingebrigtsen smadret lillebror Jakobs årsbeste i familien. Nå vil han ta fra storebror Henrik norgesrekorden og bli første nordmann under 3.30.

PANGSTART: Filip Ingebrigtsens første 1500-meter i 2018 ble hans beste på to år.

– Når jeg springer disse tidene her nå, tenker jeg at under 3.30 er innafor. Og det er vel første gang jeg har sagt det utad, sier Filip Ingebrigtsen til NRK etter 1500-meteren i Paris lørdag kveld.

Sjetteplass i et Diamond League-stevne er riktig nok ikke noe som kommer til å rage høyt på merittlista. Men tiden 3.32,87 er knallsterk, og ikke langt bak den personlige rekorden på 3.32,43 som han satte i Brussel 9. september 2016.

Det er heller ikke veldig langt bak storebror Henriks norgesrekord på 3.31,46 – og langt foran den personlige rekorden til lillebror Jakob, 3.36,06, som faktisk var årsbeste i familien Ingebrigtsen.

– Det er også veldig gøy, det er den enste distansen jeg har årsbeste på. Det viser at jeg bare trenger noen gjennomkjøringer, sier Filip Ingebrigtsen.

Rett fra høyden

Men adskillig viktigere enn å slå lillebror, som tross alt er 17 år og junior:

– Dette er det beste jeg har løpt de siste to årene, og det er fem-seks uker til EM. Så jeg gleder meg til å begynne å slippe opp, sier han.

«Det beste løpet de siste to årene» sier ganske mye for en løper som tok VM i bronse for mindre en ett år siden.

I tillegg er han altså ikke i toppform. Sesongen startet med en fotskade som holdt ham tilbake i noen uker.

Til Paris kom han direkte fra høydesamling i St. Moritz, stinn av trening. Normalt skal han løpe fortere og fortere de neste ukene, fram mot EM i Berlin i august.

– Ekstremt bra

Kanskje ikke så rart at han tør snakke om en barriere han aldri før har snakket om offentlig.

– Å springe de tidene her nå, med litt forsinket sesongstart, er det ekstremt bra, konstaterer han.

Samtidig har han følt seg sterk. Det var lagt opp til en vinnertid rundt 3.30 i Paris, og Ingebrigtsen hadde ambisjoner om å kjempe i toppen.

– Treningen går veldig bra, men trening er trening. Konkurranse er noe annet, og det er veldig godt å kjenne at jeg er der jeg skal være og litt til. Jeg er superhappy og gleder meg allerede til neste løp, sier han.

Rodal: – Mye å gå på

På 1500 meter vil det si Diamond League-stevnet i Monaco. Kanskje er det hans beste sjanse til å løpe under 3.30 denne sesongen, ettersom heatet der er adskillig sterkere enn i Berlin.

– Det er ei fantastisk god tid på 1500 meter, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Paris-innsatsen.

Han forstår at Filip Ingebrigtsen nå tør å tenke stort.

– Jeg tror vi har mye å gå på. Han har som vanlig, i god Ingebrigtsen-ånd, ventet med mye konkurranselignende trening, og jeg tror de bruker bevisst konkurranse på å komme seg i form. At vi kommer til å få se Filip enda bedre senere i sesongen, er jeg ikke særlig i tvil om, sier Rodal

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal