Hopp til innhold

Slokvik om Besseberg-etterforskningen: – Svært kritisk for IBU

Presidenten i Norges Skiskytterforbund mener dette er den mørkeste dagen i IBUs historie. Han liker svært dårlig at Anders Besseberg er under etterforskning.

VM i skiskyting 2017. Ekstraordinær IBU congress

ETTERFORSKES: Som en følge av en pågående etterforskning har det blitt gjennomført en razzia hos Anders Besseberg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er svært alvorlig. Det er tross alt øverste leder og president vi snakker om. Det er veldig kritisk. Svært kritisk for IBU.

Det sier Erlend Slokvik, president i Norges Skiskytterforbund, utenfor kontorene på Ullevaal stadion onsdag. Få timer tidligere ble det kjent at det internasjonale antidopingbyrået WADA har gjennomført politirazziaer i Norge.

IBU bekreftet samtidig at deres egen president, norske Anders Besseberg, er under politietterforskning.

Rodtsjenkov sentral

Dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov bekreftet senere onsdag at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

– At Norge dras inn på denne måten er absolutt ikke kjekt i hele tatt. Det er en norsk president som har sittet i mange år og gjort en kjempejobb for internasjonal skiskyting, og så dukker det opp en slik sak på slutten av presidentperioden. Det er veldig beklagelig, sier Slokvik.

– Hvordan påvirker dette Norge som skiskytternasjon?

– Det er litt tidlig å svare på. Vi har vært kritiske til jobben som er gjort med antidopingarbeidet overfor Russland og tydelige på at vi ønsker skifte i ledelsen.

Slovkik mener dette er den mørkeste dagen i det internasjonale skiskytterforbundets historie. Nå venter han spent på mer informasjon om razziaen som er gjennomført hos Besseberg.

– Jeg syns det er forferdelig trist. Det er kjedelig at de går til det skrittet. Det understreker vel hvor alvorlig dette er.

Sportskommentator Andreas Stabrun Smith i NRK er rystet over politirazzia i det internasjonale skiskytterforbundet.

Ikke skremt

Det har foreløping ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Besseberg tirsdag. Til TV 2 sier han at han ikke er veldig bekymret for utfallet av etterforskningen:

– Det hevdes at russiske utøvere med mistenkelige blodverdier skal ha fått lov til å starte, det er brudd på østerrikske antidopinglover og WADA-koder. Dette avviser jeg helt og holdent. Når det er mistenkelige blodverdier, så går disse prøvene automatisk til laboratoriet i Oslo som foretar en vurdering. Dette blir fulgt opp. For meg er det veldig overraskende. Jeg mener personlig at vi har gjort den jobben vi har kunnet gjøre, sier Besseberg til TV 2.

KAN TA OVER: Tore Bøygard sier han er sjokkert over dagens razzia.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere skiskytterpresident Tore Bøygard kan ende opp som Bessebergs etterfølger i det internasjonale forbundet. Han mener det er på tide å se hvordan hele organisasjonen fungerer uansett utfall av den pågående etterforskningen.

– Jeg er sjokkert over å lese dette. Helt målløs. Uansett er dette svært uheldig for internasjonal skiskyting. Besseberg har virket, for meg, ganske knallhard når det kommer til dopingspørsmål, sier Bøygard til NRK.

– Mister du lysten til å stille som presidentkandidat av dette?

– Nei, det er nesten så man får mer lyst til å gå på. En idrettsorganisasjon som skal leve av tillit kan ikke ha slikt hengende over seg. Med den norske nerven som går på etikk og moral tror jeg at jeg har mye å bidra med inn i et slikt styre.

Bjørndalen venter

Slovaken Ivor Lehotan, visepresident og kommunikasjonsansvarlig i IBU, sier følgende til NRK:

– Det er utvilsomt alvorlige anklager. Jeg personlig har ikke nok informasjon til å kommentere dette, men dette er veldig alvorlig. Jeg fikk fullstendig sjokk da jeg hørte om dette.

– Har IBU noe å skjule?

– Jeg vet ikke dette betyr. Jeg aner ikke om noe er skjult og hva som i så fall er skjult.

NRK-ekspert Halvard Hanevold mener razziaene er svært ødeleggende for IBUs omdømme. Skiskytterveteran Ole Einar Bjørndalen skriver følgende i en SMS:

– Det er viktig at politiet får gjøre jobben sin, og at saken blir opplyst. Det er nødvendig med sikker informasjon før jeg eventuelt kommenterer dette. Så lenge saken er under etterforskning blir det feil å mene noe eller konkludere.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal