Norsk snooker-sensasjon til NRK: – Fantastisk følelse å slå en legende

Norske Kurt Maflin slo snooker-legenden John Higgins og tok seg videre til kvartfinalen i VM. Dermed ble han den første europeiske spilleren utenfor De britiske øyer som når kvartfinalen siden 1988.

Kurt Maflin, her i aksjon i desmber 2019.

HISTORISK: Nordmannen Kurt Maflin (36) har imponert i snooker-VM så langt.

Foto: Nigel French / Nigel French

– Følelsen av å slå en legende som John Higgins er fantastisk. Det var en skikkelig tøff kamp. Han gir seg aldri, og jeg måtte virkelig kjempe. Nå gleder jeg meg til kvartfinalen, sier Kurt Maflin til NRK etter torsdagens seier.

Etter en høydramatisk og jevn avslutning, var det til slutt Maflin som stakk av med kvartfinalebilletten. Kampen bestod av 25 partier, som til slutt endte 11–13 i favør Maflin.

– Maflin har skrevet norsk idrettshistorie, skriver Eurosport-kommentator Edwin Ingebrigtsen i en SMS til NRK.

I tillegg til å skrive norsk historie, sikrer Maflin automatisk 50 000 pund ved å gå til kvartfinalen. Og denne kvartfinalebilleten er en drøm som går i oppfyllelse for Maflin.

– Det å spille en kvartfinale i VM er noe man drømmer om på gutterommet. Faren min og jeg har trent på å være klare for viktige og avgjørende kamper fra jeg var en liten gutt. Jeg føler meg klar for å ta det neste steget i min karriere, sier Maflin.

Tidligere har Maflin forsøkt å kvalifisere seg for spill i VM 15 ganger og kom til 1. runde i 2015, hvor han tapte 10-9 for Mark Selby. I år er han klar for kvartfinale.

Men det var ingen enkel vei til seier for nordmannen.

– Jeg ga alt jeg hadde, sa Maflin til Eurosport etter kampen.

– Han gjorde det tøft for meg. Han er bare så vanskelig å slå. Jeg følte at jeg var i ferd med å stikke fra, men han tok meg igjen hver gang.

– Ufattelig sterkt

John Higgins

John Higgins er en legende i snooker-miljøet. Her fra VM-finalen i 2018.

Foto: Paul Ellis / AFP

For skotske Higgins er ingen hvem som helst. Han er rangert som nummer fem i verden og er tidligere verdensener. Men torsdag ble han altså slått ut av norske Kurt Maflin.

– John Higgins er en av de aller beste gjennom tidene. Han er fire ganger verdensmester og har vunnet 30 rankingturneringer. Bare to spillere har vunnet mer i historien, forteller Ingebrigtsen.

– Kurt har slått Higgins før, men å slå skotten i VM er ufattelig sterkt.

Og Higgins er selv full av lovord om Maflin:

– Han var fantastisk. Han bukket aldri under for noen støt, så all ære til han. Han gikk for det og fortjente seieren til slutt. Man må bare beundre måten han gikk for det, sier Higgins til BBC.

Maflin er rangert som nummer 43 i verden og ble historisk tidligere denne uken da han ble første nordmann til å vinne en VM-kamp i snooker. Han er også eneste nordmann som i det hele tatt har kvalifisert seg til VM.

Kan vinne hele turneringen

I 1988 nådde maltesiske Tony Drago kvartfinalen. Det var sist gang en europeer utenfor De britiske øyer hadde klart å nå så langt. Siden er det ingen som har klart det – før Maflins bragd torsdag kveld.

Eurosport-kommentator Edwin Ingebrigtsen mener Maflin er god nok til å vinne «hele greia», men det er en lang vei igjen.

– Kampene er lange og det krever høy grad av utholdenhet og presisjon. I kvartfinalen vil jeg faktisk si at han er favoritt, sier Ingebrigtsen.

– Spørsmålet er hvordan han takler å være favoritt i en kvartfinale i VM.

Men Maflin selv er klar for utfordringen.

– Jeg har hatt to tøffe motstandere, men jeg er klar for å gå løs på neste, fortalte han til Eurosport.

I kvartfinalen møter han vinneren av Anthony McGill og Jamie Clark.

fnMANv3DiSQ

Maflin skal spille kvartfinale til uken. Her i aksjon i Storbritannia i 2019.

Foto: Nigel French / Nigel French

Siste nytt

 • Espejord signerte for Tromsø

  Runar Espejord går på lån fra Heerenveen til Tromsø, klubben han forlot i desember i fjor. Spissen har slitt med spilletid i Nederland, og skal nå forsøke å hjelpe Tromsø opp i eliteserien.

  Låneavtalen gjelder ut denne sesongen.

  Eliteserien fotball 2019. Tromsø-Stabæk 1-1.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Topplaga vann i 1. divisjon

  Med 3-0 over Sandnes Ulf heldt Tromsø topplassen i 1. divisjon etter kveldens runde. Sogndal er på andreplass. På plassane bak følgjer Ranheim, Lillestrøm og Åsane, som også vann i kveld.

  Resultat: Grorud - Ranheim 0-1, KFUM Oslo - Strømmen 1-2, Åsane - Øygarden 3-1, Lillestrøm - Kongsvinger 2-0, Sogndal - Stjørdals-Blink 3-2, Ull/Kisa - Raufoss 1-4, Sandnes Ulf - Tromsø 0-3.

  Sandnes Ulf - Tromsø
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Villa slo Sheffield United

  Ezri Konsas scoring midtveis i 2. omgang var nok til at Aston Villa Villa vant 1–0 over Sheffield United i Premier League mandag kveld.

  For Aston Villa var dette serieåpning siden de ikke spilte 1. serierunde siden Manchester City fikk en lengre pause på grunn av deltakelse i mesterligaen.

  Ørjan Nyland virker å være degradert til fjerdekeeper i Aston Villa og var ikke engang på benken mandag kveld. Til gjengjeld var Sander Berge igjen med på bortelagets midtbane i seriesammenheng etter et skadefravær. Berge spilte hele kampen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Julian Finney / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal