Hopp til innhold

Slo tilbake etter årelang og «fortjent» kritikk: – Ikke noe gøy å høre

LILLEHAMMER (NRK): Etter år med kritikk for dårlige resultater og et sprintliv i skyggen av Maiken Caspersen Falla, skulle det endelig lykkes for Tiril Udnes Weng. I sin 34. verdenscupsprint tok hun steget opp på pallen.

hr9HVIEQPbA

ENDELIG! Tiril Udnes Weng, her på seierspallen etter sprintrennet på Lillehammer fredag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Nei, hva skal jeg si. Jeg følte det var på tide. Jeg har jobbet hardt for det. Og det var godt å endelig kjenne at jeg kan være i finale og ikke bare være statist, ikke være helt tom for krefter og se at nivået ikke er helt uoverkommelig, sier Udnes Weng til NRK.

Over seks år uten pallplass

Hun var naturligvis glad i pressesonen etter sprintrennet på Lillehammer fredag. Hun har så definitivt brutt en barriere i karrieren.

Ifølge FIS sin oversikt har 25-åringen 33 verdenscupstarter i sprint fra før, der hun omtaler de fleste konkurransene som «ræva» eller «helt ok» for egen del. Det har ikke blitt en eneste pallplass. Det første verdenscuprennet hun deltok i var i Drammen i mars 2015. Men på det 34. forsøket skulle det lykkes.

– En lettelse for både henne og laget, kommenterer landslagstrener Ola Vigen Hattestad.

Kaller kritikk for «drøy»

For både Hattestad og Udnes Weng har de siste årene opplevd at norske sprintere stort sett har kommet til kort i finaler i møte med verdenseliten. Unntaket har vært Maiken Caspersen Falla. Samtidig har det vært tungt å svelge at Sverige har dominert stort på damesiden.

Dermed har kritikken mot laget kommet med ujevne mellomrom.

Kritikken fikk de høre så sent som i verdenscupen i Ruka sist helg. Falla tok en pallplass – igjen. Men bak der var det syltynt. De ble alle slått av distanseløper Frida Karlsson. Det bekymret NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

U_PFyLBmzhE

LANDSLAGSTRENER: Ola Vigen Hattestad, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg har ikke brydd meg om eventuell kritikk. Men jeg registrerte at det kom litt etter Ruka. Etter ett skirenn. Det synes jeg var drøyt, sier trener Hattestad.

Han utdyper videre hvorfor han er uenig med NRKs ekspert.

– I fjor var det tre norske jenter i finalen i VM. I år har vi ikke trent så mye på klassisk sprint, med de kravene det er i OL, blant annet at det går i fristil og er en tøff løype. Men vi må være ærlige på at Sverige er sterkere enn oss.

– Ikke noe gøy å høre

Men kritikken har ikke bare kommet i Ruka. Det har vært sånn de siste årene.

– Det er jo bra. For det er fortjent. Vi har ikke vært der vi skal være, sier Udnes Weng.

– Men det er jo ikke noe gøy å høre. Vi vet selv at det ikke er bra nok. Men vi er sultne hele gjengen. Vi ønsker å få det til og få ut det siste, lille ekstra.

mXOddPx8GIo

GLEDE: Maja Dahlqvist vant fredagens renn foran Jessica Diggins og Tiril Udnes Weng.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Forklarer manglende finaleresultater

Hun sier det ikke er så lett å sette ord på nøyaktig hva som har manglet. Hun påpeker at hun har gått gode kvart- og semifinaler tidligere. Men så har hun manglet det siste i finalen.

– Det var det som var bra nå. Før har jeg vært for dårlig på å spise og drikke underveis, jeg har brukt for mye krefter under heatene. Det var mer energi i kroppen rett og slett.

Udnes Weng er klar på at målet må være å ha en norsk sprinter som kjemper om pallen hvert eneste renn.

– Slik har det ikke vært. Det er litt marginer og litt nivå som har manglet. Men jeg tror mange av oss er nære og flere som kunne gjort det samme som meg i dag, sier hun.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal