Hopp til innhold

I 2003 veide Thea 48 kilo. Nå er hun verdens beste kickbokser

Thea Therese Vingmark Næss mener kickboksingen hjalp henne ut av spiseforstyrrelsene. Nå forteller hun sin historie for å inspirere andre.

Video Kickboksing - hva er det?

Se en liten smakebit på Thea Therese Vingmark Næss' episode av NRK-serien Min Idrett. Hele episoden kan du se lenger ned i saken.

 • Thea Therese Vingmark Næss er den andre av seks idrettsutøvere som presenteres i NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter. Se hele programmet her!
 • Thea stilte til nettmøte tirsdag. Les svarene her!

Thea Therese Vingmark Næss ser kanskje ikke så farlig ut. Hun har blondt hår og drømte om å bli sanger da hun var liten.

– Thea er en snill, mild og omtenksom person, sier faren. Det samme sier de fleste rundt henne.

Skinnet kan bedra. For i ringen er Thea en av de tøffeste damene i verden.

– Når jeg entrer ringen, blir jeg bitchen Thea. Da er det kun oppgavene som gjelder. Slå for å treffe, slå godt og slå hardt, sier hun til NRK.

– Godt å treffe så man kjenner det i knokene

I den knalltøffe idrettsgrenen fullkontakt kickboksing er Thea utilnærmelig. Hun har vunnet alt som er mulig å vinne de siste tre årene og er regjerende europa- og verdensmester både for amatører og proffer.

I tillegg vant hun Combat Games, kampsportens svar på OL, i 2010.

– Hele poenget er å få den andre til å føle ubehag. Det høres kanskje brutalt ut, men når man treffer så godt at man kjenner det i knokene, føles det sinnsykt digg, sier Thea, som forteller at hun «elsker å slå russere».

Thea Therese Vingmark Næss

Thea Therese Vingmark Næss er en av idrettsverdenens tøffeste damer, men også hun har hatt sine vanskeligheter på veien mot toppen.

Foto: Trygve Indrelid

– Magen vrenger seg når jeg ser bildene

Thea Therese Vingmark Næss

Som regel er det Thea som gir juling, men alle kickbokser-kropper må tåle å ta imot slag. Her får hun en karamell av Alina Abbyasova.

Foto: Carl Celius / kampsportforalle.no

Kroppen hennes er gjennomtrent for å i verste fall kunne tåle belastningen av å få juling i seks runder.

Slik har det ikke alltid vært.

Da Thea kom i puberteten, la hun merke til at hun hadde lagt på seg.

– De rundt meg så sikkert ingenting, men jeg som var vant til å alltid være ”fit” fikk litt sjokk, sier hun.

Thea bestemte seg for å gå ned i vekt.

– Det var ikke kritisk, for på en måte visste jeg hva jeg drev med. Jeg hadde nesten bestemt meg for å få en spiseforstyrrelse - jeg skulle bli tynnere uansett hvor tøft det ville være for kroppen.

– Jeg mistet ikke kontrollen, men når fokuset blir så snevert, mister man hele oppfatningen av seg selv og av verden rundt. Når du ser deg selv i speilet, husker du ikke hvordan du så ut før.

– På det minste veide jeg 48 kilo. Jeg var aldri så tynn at det var nødvendig å bli innlagt, men det var lite pent. I dag vrenger det seg i magen når jeg ser bildene av meg selv på den tiden, sier hun.

Video Min idrett Kickboksing 2:6

Se hele episoden med Thea Therese Vingmark Næss her!

Begynte å gråte av å miste blyanten

Thea Therese Vingmark Næss

Thea Therese Vingmark Næss viser fram bevis på noen av hennes mange meritter.

Foto: Trygve Indrelid

Den fremtidige verdensmesteren i kickboksing greide ikke gå ut og kose seg rundt matbordet med venninner uten å tenke på hvor mye hun og de andre spiste.

Hun merket at hun ikke greide å være like til stede i situasjoner som hun hadde pleid.

I tillegg led hun i perioder av fullstendig mangel på energi og det hun kaller «blyanthumør».

– Samtidig som jeg ikke fikk i meg nok næring, gjorde jeg lekser, trente masse og trente mye feil. Midt oppi leksene kunne jeg miste blyanten på gulvet og begynne å grine fordi jeg egentlig ikke orket å plukke den opp. Du er så skjør, så sliten, sier Thea.

I ettertid har hun merket at hun ikke husker deler av den tiden på videregående skole hvor hun var mest underernært.

– Det er ting som er borte, ting jeg burde ha fått med meg. Jeg kan ikke sette meg inn i følelsen av å være i situasjonene - minnene mangler lukt og følelse fordi jeg var så snevert opptatt av kropp og mat, sier hun.

Thea Therese Vingmark Næss

Thea Therese Vingmark Næss klinker til på trening.

Foto: Carl Celius / kampsportforalle.no

Satt på rett spor av trenerne

Thea Therese Vingmark Næss

Thea Therese Vingmark Næss får instruksjoner av trener Daimi Akin under VM-tittelkampen i år.

Foto: Carl Celius / kampsportforalle.no

Én dag fikk hun nok. Venner og familie hadde forsøkt å si fra, men vendepunktet kom ikke før trener Daimi Akin krevde at hun måtte gå opp i vekt for å få gå kamp.

– Jeg hadde trent masse og hadde fryktelig lyst, men Daimi sa at jeg måtte få mer muskler. Jeg var fortsatt fornøyd med hvor tynn jeg hadde blitt, men for kickboksing var det ikke ideelt, sier hun.

I dag takker hun idretten og trenerne sine for at hun havnet på rett spor. Tross bruken av vektklasser mener hun vektfokuset i kickboksing er av det positive slaget.

– Kickboksing var veldig sunt for meg. Sakte, men sikkert ble jeg bedre, og nå spiser jeg som en hest. Jeg tror faktisk jeg spiser mer enn pappa, gliser Thea.

– Kostholdet ble veldig viktig for å få meg på rett spor. Mamma hjalp og støttet meg masse, og jeg ble kjent med kroppen min og hva som var balansert kost for meg, sier hun.

Video Daimi Akin har trent norske kickboksere opp i verdenstoppen

Se reportasjen om trener Daimi Akin fra NRKs arkiv.

Fra 48 kilo til sterk som en okse

Thea Therese Vingmark Næss

Thea Therese Vingmark Næss stiller nå i 60-kilosklassen etter utallige treningstimer.

Foto: Carl Celius / kampsportforalle.no

Mange har hatt verre spiseforstyrrelser enn Thea, men de færreste har slått så hardt tilbake.

Nå kan kun et fåtall kvinner matche henne på rå styrke. Ofte må hun slåss mot gutter for å finne noen på samme nivå.

– Det finnes få jenter som er på samme nivå som henne. Vi skulle gjerne hatt flere jenter å sparre med, men det finnes ikke, sier trener Daimi Akin.

Som regel er guttene topptrente kickboksere. Noen ganger er de uvitende deltagere på utdrikningslag.

– Det morsomste er hvis de mister pusten eller får seg en i magen og blir smådårlige, ler Thea.

– Thea slår veldig hardt til å være jente. Treffer hun rent, kan du gå rett i bakken. Hun kan fort gi deg en hjernerystelse som kan gi deg fire til åtte ukers treningskarantene, sier Daimi Akin.

Thea Therese Vingmark Næss

Thea Therese Vingmark Næss får inn et spark rett i nesa på russiske Alina Abbyasova under årets VM-kamp i Oslo.

Foto: Carl Celius / kampsportforalle.no

Unik kompetanse

Ved å oppleve menneskekroppen på både sitt svakeste og sitt sterkeste har Thea blitt uvanlig opptatt av å få i seg riktig næring.

– Nå vet jeg hvor utrolig viktig det er å spise balansert. For seks år siden la jeg om kostholdet, og det var da jeg følte jeg virkelig begynte å blomstre som utøver, sier europa- og verdensmesteren.

Til høsten skal hun begynne å studere ernæring.

– Jeg håper å bruke mine erfaringer for å hjelpe andre, sier Thea Therese Vingmark Næss.

Siste nytt

 • Vingegaard står over Vueltaen: – Tror aldri jeg har vært så sliten

  Jonas Vingegaard føler seg tom etter en knalltøff Tour de France og dropper å sykle Vuelta a España.

  I fjor ble dansken nummer to i det spanske Grand Tour-rittet. Han ble kun slått av lagkamerat Sepp Kuss.

  – Dessverre stiller jeg ikke til start i Vuelta a España. Jeg har andre prioriteringer i år, men jeg kommer sikkert til å stille der igjen i framtiden, sier Vingegaard til Eurosport, ifølge Reuters.

  Tour de France har vært en prøvelse for Vingegaard, som i april pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter å ha veltet stygt i Baskerland rundt.

  Vingegaard var ikke i nærheten av å hamle opp med Tadej Pogacar sammenlagt i Tour de France, men sikret likevel 2.-plass totalt og fikk også med seg en emosjonell etappeseier på rittets 11. etappe.

  Rittet har kostet mange krefter, forteller dansken.

  – Jeg er sliten. Jeg tror aldri at jeg har vært så sliten etter et Grand Tour-ritt før. For å være ærlig er jeg utslitt, sier Vingegaard, som forteller at han vil forsøke å vinne Tour de France igjen neste år.

  Vingegaard vant touren både i 2022 og 2023 foran Pogacar. Sloveneren vant derimot rittet sammenlagt både i 2020 og 2021, i tillegg til seieren i årets tour.

  Vuelta a España starter 17. august og varer til 8. september.

  (NTB)

  oWhE5-p_DQk
  Foto: AP
 • Borge med årsbeste på LPGA-touren – nummer sju i Ohio

  Celine Borge gjorde sin beste golfturnering siden i fjor sommer ved å ende på delt 7.-plass i LPGA-konkurransen i Ohio.

  Tønsberg-jenta gikk i alt ti slag under par på banen i Sylvania. Borge leverte rundeserien 71-67-67-69 og var fire slag unna en plass blant de tre beste.

  Wannasaen Chanettee fra Thailand vant turneringen etter å ha gått 20 slag under par.

  Borge har i år slitt med å hevde seg på LPGA-touren. Før spillet i Ohio hadde hun misset cuten i ti av sine 13 siste turneringer. Søndagens plassering var hennes beste siden hun i juli i fjor ble nummer tre to helger på rad.

  (NTB)

  Celine Borge
  Foto: Darryl Webb / AP
 • Svindal gir seg med motorsport: – En veldig kul opplevelse

  Aksel Lund Svindal (41) har drevet med motorsport de to siste årene, men den tidligere alpinisten kommer ikke til å fortsette som racerfører denne sesongen.

  41-åringen ga seg som alpinist i 2019, men debuterte i 2022 som racerfører i Porsche Sprint Challenge Cup i Skandinavia. I 2023 tok han steget opp til Porsche Carrera Cup Skandinavia, men i år kommer han ikke til å fortsette.

  – Det var en gøy utfordring jeg fikk mulighet til å være med på. En veldig kul opplevelse. Det var ment som nettopp det, og ikke noe langsiktig prosjekt, sier Svindal til Nettavisen.

  I september i fjor fikk Lund Svindal sitt første barn sammen med friidrettsstjernen Amalie Iuel. Det gjør at det blir mindre tid til andre prosjekter.

  – Han innså vel at han hadde ganske mange prosjekter gående på en gang, og når du skal bli far, det er mye reising og mye trening og sånne ting. Det var noe han gjorde i en liten periode og syntes det var veldig gøy, sier Iuel.

  Lund Svindal utelukker likevel ikke at han kan returnere til motorsporten i fremtiden.

  – Kanskje dukker det opp en mulighet igjen. Vi får se, sier 41-åringen. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal