Hopp til innhold

Disse endringene skal bedre skadesituasjonen

Det ble en vekker for friidrettsledelsen da den ene profilen etter den andre ble skadet under OL i fjor. Nå gjør de endringer.

Sommer OL i London 2012

OL i London ble ikke som sportssjef Ronny Nilsen (t.v.) hadde håpet på. Spydspissen Andreas Thorkildsen presterte under pari, og en rekke andre utøvere slet med skader.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Urige Buta

Urige Buta ble fraktet bort i rullestol etter maraton-løpet i London i fjor. Han kom til mål, men slet med skade underveis.

Foto: Christian Grotnes / NRK

– Det var tungt, spesielt når to av våre fremste utøvere måtte trekke seg under mesterskapet, sier sportssjef Ronny Nilsen.

Både 1500 meter-håpet Ingvill Måkestad Bovim og lengdehopperen Margrethe Renstrøm måtte trekke seg under OL i fjor. Det kom på toppen av flere andre skadeproblemer blant de norske profilene.

Før denne sesongen har friidrettsforbundet tatt grep. De har ansatt en fysioterapeut i 40 prosent stilling som skal drive med skadeforebygging. Forbundet har også startet en systematisk registrering av skadesituasjonen i håp om å kunne unngå skader i fremtiden.

I tillegg får flere landslagstrenere ansvar for å organisere samlinger for såpass mange utøvere at de har råd til å sende med helsepersonell på reise.

Slik har det ikke vært tidligere.

Friidretts-Norge vil ikke oppleve situasjonen fra London-OL sist sommer en gang til.

– For høye tall

Sommer OL i London 2012.

Lengdehopper Margrethe Renstrøms OL-drøm ble knust da hun skadet seg under oppvarmingen på OL-stadion i London.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Sommer OL i London 2012

Det var tungt for Ingvill Måkestad Bovim å fortelle pressekorpset at hun ikke kunne delta i London-OL i fjor sommer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I en undersøkelse gjort av senter for idrettsskadeforskning kommer det frem at 81 prosent av de OL-aktuelle utøverne (uavhengig av idrett) hadde minst én skade i oppladningen til OL.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Til enhver tid var en av syv såpass helseplaget at det gikk ut over trening og konkurranse.

– Disse tallene selvfølgelig veldig høye. Det er stor belastning knyttet til å drive toppidrett – også i friidretten. Det er heller ikke bare et norsk problem, men også noe vi ser i utlandet, sier Nilsen.

Flere av Norges beste friidrettsutøvere NRK har snakket med mener opplegget for å forebygge og behandle skader er for dårlig.

De etterlyser blant annet tettere oppfølging av helsepersonell på samlinger, bedre kompetanse på den enkelte idrettsgren, flere samlinger der mange utøvere er sammen, og bedre opplegg for dem som bor i distriktene.

Endrer strategi

Nilsen mener forbundet har gjort mye ut av de ressursene de har tilgjengelig. Samtidig er han klar over at ikke alt har fungert optimalt.

Blant annet endrer de nå strategi der målet er å samle de beste utøverne i større grad enn tidligere.

– Vi har engasjert to landslagsansvarlige innenfor to av hovedøvelsene. I tillegg kommer vi til å engasjere enda en person. De skal koordinere felles samlinger. Da står vi sterkere for å ha et medisinsk apparat i større grad enn vi har hatt før, sier Nilsen.

Sportssjefen er imidlertid klar over at Norge er en liten friidrettsnasjon med relativt lite ressurser.

– Vi kan ikke sammenlikne oss med store nasjoner som kanskje har ti ganger så store budsjetter. Vi prøver å få et samarbeid som også kan gi positive effekter for både utøverne og trenerne, sier han.

– Det er bare å ringe

Roald Bahr

Sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr, sier responsen fra utøverne etter OL i London var god.

Foto: Anna Stålberg / SVT

Roald Bahr er sjefslege på Olympiatoppen. Hans inntrykk etter evalueringen av London-OL var at utøverne var fornøyd med helsetilbudet.

– Hvis det er norske utøvere som ikke får hjelp, er det bare å ringe meg. De skal få hjelp, sier Bahr.

Han sier det er relativt stor variasjon fra det ene særforbundet til det andre hvor mye de har kapasitet til å satse på helseteamet. Hans oppfordring er imidlertid å prioritere helse høyt.

– Mindre forbund har knapt penger til å ansette en trener. Hvis de skal velge mellom trener eller fysioterapeut, så er trener viktigst. Men vi prøver å stimulere til å satse på utøvernes helse, sier Bahr.

Olympiatoppen har de siste årene satset på regionale sentere utenfor Oslo. Bahr mener satsingen i Lillehammer og Trondheim er viktig for å nå ut til utøverne utenfor Oslo.

– Jeg vil si at det tilbudet som er i Lillehammer og i Trondheim er fremragende, sier Bahr.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste