NRK Meny
Normal

Sliter med plassmangel før ny EM-søknad

UEFA krever minst 30 000 sitteplasser på stadioner til EM. Det er det kun Lerkendal som har kapasitet til. NFF vil satse på bygge ut framfor å bygge nytt.

Lerkendal stadion i Trondheim har fått ny gressmatte

AKTUELL: Lerkendal er mest aktuell som EM-satdion i Norge.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Fotballpresident Terje Svendsen var med på møtet i København der de nordiske landene ble enige om å gå videre med planene om en fellessøknad til fotball-EM i 2024 eller 2028.

– Det hadde nesten vært for godt til å være sant om vi fikk det. Jeg tror ikke det er umulig, men det er krevende å arrangere noe slik. Vi har ikke stadioner som tilfredsstiller dagens krav, sier Svendsen til NRK.

Dette er kravene fra UEFA

Da Norge søkte om fotbal-EM i 2016 tilbake i 2009 var det mange krav som måtte oppfylles. Det krevde blant annet at et nytt gigantanlegg med kapasitet til 50 000 tilskuere skulle bygges i Oslo.

UEFA krever at arrangørene kan stille med ni arenaer for kampene.

To av arenaene skal ha en kapasitet på 50.000 tilskuere, tre skal ha en kapasitet på 40.000 tilskuere og de fire siste skal kunne ta imot 30.000 tilskuere.

Det er ingen arenaer i Norge som har kapasitet til 30 000 tilskuere. Ullevaal stadion er nærmest med 28 000, men har sprengt kapasitet.

I Norden er det kun to stadioner som tilfredsstiller kravene. Det er Friends arena i Stockholm og Parken i København.

– På Ullevaal vil det kreves en minimumskapasitet på 30.000 og der er ikke vi i dag. Men alt er mulig og vi må se på mulighetene framover, fortsetter Svendsen.

svendsen

TIDLIG: Terje Svendsen understreker at man er tidlig i prosessen om å søke om EM.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Vil ikke bygge nytt

Rosenborg arrangerer den europeiske supercupen til høsten, og er eneste stadion i Norge som klarer å bygge ut til over 30 000 seter.

– Det å ha to nasjonalarenaer i Norge er for mye. Da vil det nok være mer aktuelt å søke om dispensasjon. Ullevaal tar nesten 30.000 så det er nok mer i den retningen man må gå. Men dette er fremdeles på et veldig prematurt stadium og ingenting er avgjort enda, forklarer fotballpresidenten.

Viking stadion ble også nevnt i forbindelse med EM-søknaden i 2009, men klubben bekrefter at de har maks kapasitet på 25 000, hvis de bygger ut.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune