Hopp til innhold

Sliter med å forklare «merkelig» VM: – Det høres jo grotesk ut

KUMAMOTO (NRK): Helt siden håndball-VM startet har det vært preget av uventede resultater.

Nederland - Russland

STOR SEIER: Nederland slo Russland med ett mål i semifinalen, og kan knapt tro at de er klare for VM-finale etter tap mot Slovenia, Tyskland og Danmark i mesterskapet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det skal ikke være mulig! Det er jo helt utrolig.

Den nederlandske stjernen Estavana Polman gjentar det flere ganger i pressesonen etter at laget tok seg til VM-finale etter seier mot Russland. Overraskelsen er ikke egentlig fordi de har slått forhåndsfavoritten, som var ubeseiret i Japan, men fordi Nederland har tapt hele tre kamper i mesterskapet – og likevel skal spille om gullet.

Karoline Dyhre Breivang og Ole Erevik

KLAR TALE: TV3s håndballekspert og tidligere landslagskeeper, Ole Erevik.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Jeg kan ikke huske at har skjedd før. Men det er sånn systemet er, og man må vinne og eventuelt tape det riktige kampene, sier TV3-ekspert og tidligere landslagsmålvakt, Ole Erevik til NRK.

– Så kan man diskutere om det skal være mulig for et lag å potensielt tape fire kamper i et mesterskap, og likevel stå igjen med en sølvmedalje. Det høres jo grotesk ut, legger Erevik til, og sikter til at det før har vært utslagsspill i VM, mens det i år var gruppespill før semifinaler.

– Enda surere

Overraskelsene startet allerede på VMs første dag, da Sør-Korea slo Frankrike. Og spesielt at den regjerende mesteren ikke tok seg videre til hovedrunden, er det ingen som forstår.

Olivier Krumbholz

FRANSK FLAUSE: Olivier Krumbholz har ledet Frankrike til VM-gull i 2017 og EM-gull i 2018. I VM 2019 ble de nummer 14.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

– Det har vært mange merkelige resultater, og mange merkelige prestasjoner. I tillegg til prestasjoner som har svingt fra dag til dag. Det har vært ekstremt jevnt bak der, hvor alle har slått alle gjennom hele turneringen, oppsummerer Erevik.

For eksempel:

 • Slovenia ble nummer 19, men slo finalist Nederland med seks mål.
 • Frankrike (14.-plass) tapte mot Sør-Korea og Danmark, og spilte uavgjort mot Brasil (17.-plass).
 • Tyskland slo Nederland, men tapte for Sverige og Norge, og ble nummer åtte.
 • Danmark spilte uavgjort mot Serbia, og ble nummer ni. Det gir ikke OL-kvalifisering.
 • Ekstern lenke til resultater.

Og det er bare noen. Norge tapte to kamper, mot Nederland og Spania, og spillerne er enige at VM til tider har vært «rart».

Spania

FØRSTE VM-FINALE: Spania tapte med 10 mål til Russland to dager før de knuste Norge i semifinalen, og spilte uavgjort mot Sverige, som til slutt ble nummer sju. 

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

– Det har vært store forandringer og vanskelig å forutse noe, slår Kari Brattset Dale fast.

– Det har skjedd mye, og det er kanskje enda surere da at vi ikke klarte det, når det har vært så mye varierende resultater, sier Hegh Arntzen.

Usikre på nivå

Men de er usikre på om det betyr at nivået på internasjonal kvinnehåndball er høyere eller lavere enn før.

– Det er vanskelig å si, og jeg kan egentlig ikke svare på det. Jeg synes kanskje nivået er høyere, for man ser lag som Frankrike, som har de samme spillerne, og ingen grunn til å bli dårligere enn før. Og så har det vært en OL-kvalik i potten, så noen lag kjemper kanskje hardere for plasser enn det de ville gjort før, tror Brattset Dale.

– At både Nederland og Spania nådde er i finalen var det nok ikke så mange som forutså. Om det er fordi de beste er dårligere, eller nest beste er bedre, er vanskelig å se, for det har vært mange merkelige og dårlige kamper, men også noen bra heldigvis, sier TV3-eksperten.

Siste nytt

 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen.

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP
 • FIS øker premiepotten for langrenn

  Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

  – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

  Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

  I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

  Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

  – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

  Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste