Hopp til innhold

Her går det galt for Eiking – mistet ledertrøya i Spania rundt

Odd Christian Eiking klarte ikke å forsvare den røde ledertrøya i Spania Rundt. Da det gjenstod 47 kilometer falt han i regnværet.

I BAKKEN: Odd Christian Eiking gikk i bakken på vei ned fra dagens tredje fjellpassering.

Det ble med syv dager sammenhengende med den røde ledertrøya i Spania rundt for Odd Christian Eiking.

Med rundt 47 kilometer igjen til mål fikk han problemer. I nedkjøringen fra onsdagens nest siste fjell gikk det helt galt. Et voldsomt regnvær førte til såpeglatte veier, og nordmannen gikk sammen med flere andre i bakken i en sving.

– Det var verst tenkelig scenario, det. Rett og slett. Det var en klassisk skli ut-velt. Tåpelig. Jeg har alt for mye luft i dekkene. Jeg kjente begge hjulene slapp i svingene, sier Eiking til TV 2.

Han kom seg riktignok raskt på sykkelen igjen, etter å ha sklidd langs asfalten og inn i en grøftekant.

 • Se video av hendelsen øverst i saken.

Sleit før fallet

Eiking hadde riktignok problemer før fallet på den tunge 17. etappen. Med drøyt 97 kilometer igjen fikk Eiking trøbbel i den første av de to gangene rytterne skulle opp La Collada Llomena, og askøyværingen måtte slippe feltet.

I nedkjøringen ble avstanden mindre, og Eiking kjørte seg opp, men i neste stigning måtte Eiking gi slipp på nytt med drøyt 60 kilometer igjen til mål.

Dermed hadde nordmannen trolig mistet den røde ledertrøya uansett, men fallet gjorde det i hvert fall ikke noe enklere for nordmannen.

– Jeg er litt skuffet over at jeg veltet. Uten den velten hadde jeg kanskje kommet opp igjen til den gruppa foran. Da hadde jeg i hvert fall vært noen minutter raskere i mål. Men nå måtte jeg dra noen mil på flaten der. Jeg var egentlig helt tom da den siste bakken begynte, sier Eiking til TV 2.

– Det var speilglatt. Hjulene skled omtrent før jeg hadde rukket å svinge litt. Hva som var i den svingen det vet jeg ikke, men jeg følte knapt jeg hadde trykket på bremsen før jeg skled, sier nordmannen.

Spain Cycling La Vuelta

REKORD: Ingen nordmann har hatt ledertrøya i Spania rundt like mange dager som Odd Christian Eiking.

Foto: Lalo R. Villar / AP

Eiking tangerte Thor Hushovds norske rekord med en uke i ledertrøya i et Grand Tour-ritt. Hushovd klarte det samme i 2011 i Tour de France.

Roglič overtok ledertrøya

I tet ble det en duell mellom to av de virkelig store sammenlagtfavorittene i årets Spania rundt.

Der var til slutt Primož Roglič sterkest. Sloveneren rykket fra Egan Bernal med 7,5 kilometer igjen av etappen.

– Jeg tror det var det beste showet jeg har gjort i Spania rundt noen gang, smiler sloveneren i et intervju sendt på TV 2 etter rittet.

Roglič økte distansen nedover til konkurrentene hele veien opp til den siste fjelltoppen. Til slutt var han over halvannet minutt foran nærmeste konkurrent.

Dermed overtar også Roglič ledertrøyen i Spania rundt. Han har nå 2.22 ned til Enric Mas på annenplass.

– Det er aldri en stor nok luke, men det er deilig å ha ledertrøya. Vi fortjener den, men i morgen er dronningetappen i årets Spania rundt, sier Roglič.

For Eiking røynet sekundene på opp det siste fjellet. I mål var han 9.23 bak Roglič. Eiking falt også ned til en 11. plass i sammendraget, snaut åtte minutter bak Roglič.

Siste nytt

 • Hockeyforbundet kommer beklager til tidligere generalsekretær

  Norges Ishockeyforbund beklager belastningen Ottar Eide ble påført da han gikk av som generalsekretær i forrige måned, opplyser de i en pressemelding.

  I august ble det kjent at Norges Ishockeyforbund endte på et stort underskudd i fjor og sto i en svært krevende økonomisk situasjon. I kjølvannet ble det konkludert med at generalsekretær Ottar Eide ikke lenger hadde styrets tillit. Det ble avholdt et styremøte der administrasjonen ikke var til stede.

  «Sett i ettertid burde styret tatt initiativ til forhandlinger med Eide. Styret beklager måten prosessen ble håndtert på og det store medietrykket Eide deretter ble utsatt for. Dette burde han bli spart for i en allerede krevende tid», skriver forbundet nå.

  «Styret er lei seg for den merbelastningen prosessen har påført Eide», heter det videre.

  Nå har partene kommet til enighet om en avtale rundt Eides avgang. Hva denne innebærer er ikke kjent. (NTB)

  Ottar Eide
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Saudi-Arabias kronprins om «sportsvasking»: – Bryr meg ikke

  Saudi-Arabia har mottatt sterk kritikk for sine investeringer i sport, men i et stort intervju med Fox News sier kronprins Mohammed bin Salman at det er noe han bryr seg lite om.

  – Hvis sportsvasking gjør at mitt bruttonasjonalprodukt (BNP) øker med 1 prosent, så fortsetter vi med sportsvasking. Jeg bryr meg ikke om uttrykket. Jeg har 1 prosent økning i BNP fra sport og sikter på ytterligere 1,5 prosent, sier bin Salman i intervjuet.

  – Kall det hva du vil. Vi kommer til å få de 1,5 prosentene, legger kronprinsen til i det lange, eksklusive intervjuet.

  – Dette er et sjeldent og meget interessant innblikk i tankegangen til Saudi-Arabias de facto leder. Bin Salman er jo samtidig den som personlig har stått bak kongedømmets oppsiktsvekkende strategi med en voldsom styrking av sin posisjon innenfor sportsverdenen de siste årene, mener NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

  Saudi-Arabias statlige investeringsfond (PIF) har blant annet opprettet golfligaen LIV, kjøpt opp Newcastleog lokket en rekke fotballprofiler til de fire hjemlige klubbene de eier.

  – Dette er sportsvasking på et helt annet nivå, sa Frank Conde Tangberg i Amnesty da Cristiano Ronaldo signerte for Al-Nassr.

  Det er ventet at Saudi-Arabia vil søke om å få arrangere fotball-VM i 2030 eller 2034, og i desember arragnerer de klubb-VM i regi av Fifa.

  Mohammed bin Salman
  Foto: Reuters
 • Tysk legende bygger insekthoteller på Formel 1-bane – hylles av Hamilton

  Tidligere Formel 1-verdensmester Sebastian Vettel har bidratt til å bygge 11 spesiallagde insekthoteller i sving to på den ikoniske Suzuka-banen i Japan.

  Prosjektet, som har fått navnet «Buzzin Corner», har som mål å spre budskapet om biologisk mangfold. Insekthotellene ble avduket torsdag, få dager før årets Grand Prix-løp i Japan.

  For å rette ytterligere oppmerksomhet mot initiativet er kantsteinene i sving to på Suzuka-banen malt i svart og gult – en referanse til fargene på bier. Formel 1-lagene i VM-sirkuset har hver på sin kant hjulpet til med å tilpasse sine egne insekthoteller.

  – Jeg ønsker med dette prosjektet å skape bevissthet rundt viktigheten av biologisk mangfold, skriver Sebastian Vettel på Instagram onsdag.

  – Bien er den perfekte ambassadøren for oss rundt dette prosjektet, og for å fremheve viktigheten av biologisk mangfold. Den symboliserer ikke bare bier, men alle de andre insektene, så vi ser på bien som vår ambassadør, legger han til.

  Tyskeren trakk seg fra Formel 1-sirkuset på slutten av fjoråret etter å ha brukt de siste årene til å snakke varmt om større bevissthet rundt miljø- og klimaspørsmål.

  – Det er flott å se at han har funnet sin misjon. Det er flott å ha Seb tilbake denne helgen. Han satte seg ned og fortalte alle sjåførene om disse planene, sier Lewis Hamilton om engasjementet. (NTB)

  Japan F1 GP Auto Racing
  Foto: Toru Hanai / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste