NRK Meny
Normal

Sliteetappe passet dårlig inn i Bjørgens Tour-plan

Marit Bjørgens plan var å gå en så billig jaktstart som mulig og dermed spare mulig krefter til senere i Tour de Ski. Et dårlig skivalg ødela den planen.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen slet med dårlige ski i Tour de ski fredag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det er klart dette kostet litt mer – i alle fall i overkroppen, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Fredag ble skidronningen klart slått av lagvenninnen Therese Johaug og av polske Justyna Kowalczyk på jaktstarten i Tour de Ski. Bjørgen ble nummer tre, og var tålelig fornøyd ettersom hun hang med lenge på tross av svært glatte ski.

Men like skjebnesvangert som tapet av sekunder kan det vise seg å bli at hun svidde av mer krefter enn planlagt på jaktstarten.

Marit Bjørgen har selv gjentatte ganger sagt at den største utfordringen hennes i Tour de Ski er å tåle flere tøffe renn på rad. I Davos gjorde hun nylig en svak sprint etter godt, men anstrengende renn dagen i forveien.

Hun ligger nå 17 sekunder bak Kowalczyk i Tour-sammendraget – og jakten på å hente disse sekundene starter på lørdagens sprint.

 • Kan noen slå Marit Bjørgen i Tour de Ski? Si din mening nederst i saken!

Måtte jobbe hardt

For selv om Bjørgen aldri før har vunnet Tour de Ski, er hun av de fleste ekspertene utpekt som den store favoritten til å vinne i år.

Hun har vært fullstendig overlegen i verdenscupen så langt denne sesongen, og ekspertene ser stort sett bare én svakhet hos Bjørgen: Hun har tidligere vist tegn på at hun ikke klarer å restituere seg like godt som enkelte av konkurrentene dersom det blir mange tøffe konkurranser på kort tid.

Med en prolog som skiller lite på den første etappen, og med en jaktstart på den andre etappen der det i utgangspunktet var ventet små utslag, var Bjørgen på forhånd klar på at hun håpet å spare krefter.

– Det er en fordel for meg at hun (Kowalczyk, journ.anm.) går ut først. Jeg kan jo få henne til å gjøre store deler av jobben og prøve å spare mest mulig krefter. Jeg skal legge meg bak henne, sa Bjørgen før rennet.

Saken fortsetter under videoen!

Video Johaug og Kowalczyk i spurten

VIDEO: Johaug og Kowalzcyk i spurten.

Slet med festet

Therese Johaug, Justyna Kowalczyk

Therese Johaug og Justyna Kowalczyk gikk fra Marit Bjørgen fredag.

Foto: Jens Meyer / Ap

Men med feil skivalg ble jaktstarten alt annet enn enkel for Bjørgen.

– Det ble tungt å gå i motbakkene, sa hun etter rennet.

– Men jeg tok et valg, og da må jeg stå for det valget, la hun til.

Hun gikk seg raskt opp i ryggen på Justyna Kowalczyk som gikk ut først, og fulgte planen om å la hun gjøre grovjobben i front.

Utover i rennet, da de to i front også fikk selskap av flere, ble det imidlertid tydelig for TV-seerne at Bjørgen slet med festet. Hun måtte raskt ut i fiskebein når det ble bratt, og ga fra seg luker til de andre når det ble bratt.

Dermed måtte Bjørgen grave dypt ned i kjelleren for å unngå å tape krefter.

– Jeg prøvde å jobbe meg inn i de lettere partiene. Det klarte jeg en stund, men det ble for tøft til slutt. Det er klart det koster litt mer, i alle fall i overkroppen, sier Bjørgen, som legger til at hun tror hun skal klare å restituere seg til lørdagens sprint.

Les videre under videoen!

Video Johaug og Bjørgen om løpet

VIDEO: Johaug og Bjørgen om fredagens renn.

Vil holde igjen Bjørgen

Også trener Egil Kristiansen har vært klar på at støtteapparatet ser på det som sin oppgave å hjelpe Bjørgen med disponeringene kreftene.

– Hun (Bjørgen) trenger ikke å ta ut absolutt alt i alle renn. Da er det bedre å spare litt for å ha noe å gå på til slutten, men jeg vet at det ikke er lett å få Marit til å bremse, sa Kristiansen før touren begynte.

Bjørgen selv lovet før touren å jobbe hardt for å ikke bli for ivrig.

– Ligger man godt an trenger man ikke gå i kjelleren for å ta ut ennå mer, sier hun.

Kan noen slå Marit Bjørgen i Tour de Ski? Diskutér her!

Siste nytt

 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag