Hopp til innhold

Slind-triumf etter trenerkjeft: – Føler på skammen

Etter å ha fått en skikkelig skyllebøtte fra treneren etter forrige hardøkt, hadde Astrid Øyre Slind lovet å ikke rykke tidlig på langløpet under Toppidrettsveka. Hun holdt ord, og gikk seirende ut av duellen mot Tiril Udnes Weng.

Her rykker Slind ifra Udnes Weng når det gjenstår i underkant av tre kilometer.

Jeg får en dårlig følelse i magen. Som en fireåring som får kjeft fra mamma, og føler på skammen, sier Slind til NRK.

Langløpsdronningen og fjorårets VM-sensasjon forteller om følelsen etter det nylige utbruddet fra trener Chris Jespersen. Slind, som står utenfor landslaget og går på Team Aker Dæhlie, var med langrennskvinnene på intervalltrening i Granåsen. Hun ble overivrig og la seg foran.

Astrid Øyre Slind

TO MEDALJER: Astrid Øyre Slind tok bronse på 15 kilometer skibytte og gull på stafetten i VM i Planica.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da var det skikkelig kjeft å få. Han er streng, altså. Knallhard. Han ble så sur, for egentlig skulle han bare være med for å filme litt teknikk. Jeg spurte etterpå om jeg kunne få se, men han hadde ikke giddet å filme teknikk, for jeg «kom ikke til å gå noe fort til vinteren uansett». Det var fullstendig svartmaling av sesongen, sier Slind og ler av tanken.

– Krise. Da var jeg sur, beskriver Jespersen om treningsøkta.

– Hva sa du?

Jeg sa det som det var, hvilken idiot hun var. Så blir hun litt snurt, men samtidig er hun enig. Det er ikke til å legge skjul på at det har skjedd før, så hver gang det skjer så blir jeg oppriktig forbanna. Da blir det litt dårlig stemning, men det går seg til etter hvert, svarer han.

– Flaut

For treneren og Slind har lagt en veldig bevisst plan, mot sesongen og til VM i Trondheim i 2025. Den handler både om utvikling, men like mye for å hindre at 35-åringen går på en ny smell, noe som skjedde sist for bare noen år siden. En av Jespersens viktigste oppgaver er å passe på at det ikke skjer igjen.

Chris Jespersen

PASSER PÅ: Trener Chris Jespersen er med Astrid Øyre Slind på alle treningsøkter. – Det er ikke ofte jeg kjefter, forsikrer han.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det er ganske mange skirenn i august og da blir det knallhardt. Måten hun gjør det når hun stikker av gårde etter en mil og alene etter det gjør at det blir ganske tøft. Da må man ta det litt ned på hardøktene utenfor konkurranse, litt ned på intensiteten, og det var vi enige i, så jeg ble fly forbanna, forklarer han.

Det er litt flaut også, for jeg er såpass voksen at jeg bør klare å styre det selv. I hvert fall når jeg går inn i en økt og vet at det er utfordringen min. Det er på grensen til idioti ikke å slippe seg ned, at den barnslige lysten av å ha lyst til å være med overstyrer smartheten. Så jeg må legge meg flat og si «aldri mer», og bevise fremover at jeg klarer å ha kontroll, innrømmer Slind selv.

Fikk «straff»

Det førte også til en ny plan for Toppidrettsveka. Under det 54 kilometer lange løpet på Hitra skulle ikke Slind stikke ifra tidlig, men i stedet holde seg i felt og teste ut både rykk og spurt. Det gjorde Slind, og hun fikk valuta for pengene.

Langløpsdronningen hadde is i magen. Selv om Astrid Øyre Slind rykket før de innlagte spurtene, var det ikke før det gjensto 15 kilometer at Slind dro ifra.

Da beit Tiril Udnes Weng seg på, men like etter falt hun på klønete vis.

Men en høflig Slind ville ikke vinne på uærlig vis og ventet på motstanderen.

– Det er fair play, sa NRKs kommentatorer Fredrik Aukland og Torgeir Bjørn.

Derfra fulgte Slind og Udnes Weng hverandre tett, frem til det var i underkant av tre kilometer igjen.

– Hun er i en egen klasse, sa Aukland da Slind rykket fra og avgjorde løpet.

Etter seieren fortalte Slind grunnen til at hun ventet på Udnes Weng.

– Det er langt å gå selv hele veien, og vi hadde fått en grei luke ned. Det er lettere å øke luka når man er to så det var taktisk venting, sier Slind.

Hun mener hun fulgte trenerens råd til punkt og prikke:

– Jeg syns jeg gjorde alt riktig jeg. Jeg kunne ikke gått på noe billigere måte fram til vending. Det var Emilie som satte farta så da må man jo bli med. Det må være lov å være såpass offensiv.

Spurt og teknikk er blant tingene Slind jobber med å forbedre til den kommende sesongen, der hovedmålet er å hevde seg i verdenscupen. Deretter er drømmen VM på hjemmebane om halvannet år, men Jespersen ser enda lenger.

– Jeg vil at hun skal få en mulighet til OL. Det hadde vært kult, og 2026 er nok siste mulighet. Vi har ikke snakket så mye om det, men hun får i hvert fall ikke lov til å stifte familie før VM i Granåsen. Det har jeg bestemt, sier treneren og flirer.

Slind sier at «det går fint å vente» og er enig i at OL er målet.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP
 • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

  Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

  Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

  Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

  – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

  Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

  Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

  Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

  Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

  Molde-spillerne depper mot Qarabag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Røff start på Hovlands tittelforsvar

  Viktor Hovland fikk en frustrerende åpning i jakten på en tredje strake golftittel i World Challenge. Han gikk første dag ett slag over par.

  Det holder til en 16.-plass før de tre siste rundene på Bahamas. Hovland spilte seg til fire birdier (tre av dem på rad), men gikk også på noen stygge smeller.

  Særlig det som skjedde på hull 17, vil plage ham. Der havnet han i greenbunkeren og slet med å få ballen opp igjen. Senere sendte han putten forbi hullkanten og noterte en sviende dobbeltbogey.

  Fra før hadde han fått bogey tre ganger.

  Hovland vant World Challenge i både 2021 og 2022. Tiger Woods står bak turneringen som er en del av PGA-kalenderen, men den teller ikke som en offisiell konkurranse.

  Woods deltar selv på banen i New Providence. Det er første gang siden US Masters i april at golfikonet spiller blant eliten. En ankeloperasjon satte 47-åringen ut av spill.

  Amerikaneren startet første runde med å gå tre slag over par. Kun 20 spillere er invitert til å delta på Bahamas. (NTB)

  Viktor Hovland i aksjon i World Challenge
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal