Hopp til innhold

Slike seierspaller vil verden ha

TOBLACH (NRK): Plutselig er norske totaldominansen i langrenn er borte. – Bra for sporten at vi ikke vet hvem som vinner, fastslår Jessica Diggins.

Jessica Diggins, Stina Nilsson, Heidi Weng

GLADE UTLENDINGER: Jessica Diggins fra USA og Stina Nilsson fra Sverige har vist at man ikke trenger å være norsk for å få dele seierspall med Heidi Weng.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Norske herjinger har nesten skapt større bekymring i det internasjonale langrennsmiljøet enn snøen som ikke lenger faller over det som skulle ha vært skiløyper.

På møtene i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er det blitt fattet vedtak etter vedtak for å begrense norsk dominans; begrensninger i støtteapparat, mindre penger til de store nasjonene og mindre kvoter til de største.

Så står plutselig Norge med bare én etappeseier av åtte mulige i Tour de Ski så langt. Og det forsterker bare trenden fra tidligere i vinter.

Forvandlingen

Bare se på dette:

  • Før fredagens 5 km fristil i Toblach står Norge med sju seirer i verdenscupen på kvinnesiden, mens resten av verden har seks. Det betyr at Norge fortsatt dominerer, men til sammenligning var det for et år siden bare to renn som ikke var vunnet av norske løpere før amerikanske Jessica Diggins vant nettopp 5 km fristil i Toblach.
  • På herresiden er forskjellen enda mer markant. På denne tiden i fjor var italienske Federico Pellegrino med sine tre sprintseirer den eneste utlendingen som hadde klart å slå nordmennene. Nå står Norge med «bare» fire seirer av 13 mulige. Sergej Ustjugov har med sine fem triumfer flere seirer enn de norske løperne til sammen.
  • De 26 første konkurransene i verdenscupen er blitt vunnet av 14 forskjellige løpere fra fem nasjoner: Sergej Ustjugov, Russland (5), Stina Nilsson, Sverige (4), Heidi Weng, Norge (3), Ingvild Flugstad Østberg, Norge (2), Martin Johnsrud Sundby, Norge (2), Calle Halfvarsson, Sverige (2), Krista Pärmäkoski, Finland (1), Jessica Diggins, USA (1), Marit Bjørgen, Norge (1), Maiken Caspersen Falla, Norge (1), Pål Golberg, Norge (1), Finn-Hågen Krogh, Norge (1), Iivo Niskanen, Finland (1), Matti Heikkinen, Finland (1).

Noe må tilskrives at Therese Johaug ikke får lov til å konkurrere. Poenget forblir det samme.

Weng, Johaug, Østberg

TRIPPEL: I fjor vinter var spørsmålet som oftest ikke om det ble norsk seier, men om Heidi Weng, Therese Johaug eller Ingvild Flugstad Øverst som skulle stå øverst på pallen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mer spennende

– Jeg mener det er bra for sporten at du ikke vet hvem som vil vinne. Jeg tror alle er enig om at når det er jevnt og spennende, er det bra for å engasjere publikum, sier Jessica Diggins til NRK.

Den amerikanske jenta vant en av etappene på minitouren på Lillehammer, og tok en andreplass på fellesstarten med skibytte i Oberstdorf denne uka.

– Det er veldig morsomt at alle kan ha et håp om å vinne. Det blir mer spennende når man ikke vet, påpeker Diggins.

Det er ikke vanskelig å finne internasjonal støtte for det synet.

Tobias Angerer

ETTERLYSER TYSKERNE: Tobias Angerer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Et nytt bilde

– Det er et nytt bilde. Andre nasjoner gjør det bra. For sporten er det bra å ha flere nasjoner som slåss om pallen og slåss om seirer, sier den tidligere tyske storløperen Tobias Angerer.

Han skulle likevel sett at hans egen nasjon var bedre.

– I Tyskland er det viktig å ha en tysker i teten, da går løpet direkte på TV og får stor dekning. Vi er ikke helt der nå, men vi er på vei, sier Angerer, som samtidig beroliger Norge.

– I Norge er det kanskje et problem at dere ikke vinner alt nå, men man må slappe av. Om noen uker er det VM. Det er høydepunktet og Norge vil være veldig sterke i Lahti, fastslår han.

Mathias Fredriksson

JUBLER FOR STINA: Mathias Fredriksson.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Urovekkende mye Norge

Også svenske Mathias Fredriksson tror Norge slår tilbake.

– Vi vet at flest gode skiløpere kommer fra Norge. Den bredden er helt unik, og det ser man. Norge kan ta inn en reserve som er på pallen. Det skjer ikke i andre land. Men det er kult at alle nasjoner kan ha topper og få pallplasser, sier den tidligere verdenscupvinneren som nå er skepertkommentator i SVT.

– I fjor var det urovekkende mye Norge. Nå er det mange flere nasjoner som har løpere topp 10, da blir interessen større i de landene også, påpeker han.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal