NRK Meny
Normal

Slik vurderer skiskytterne egen VM-form

BEITOSTØLEN (NRK): De VM-klare skiskytterne er optimistiske med tanke på egen mesterskapsform. Men ingen gir seg selv terningkast seks.

VM-utøvernes terningkast

HVEM HAR RETT?: Johannes Thingnes Bø, Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff og Emil Hegle Svendsen har vurdert egen VM-form.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Det har vært mange varierende resultater for de norske skiskytterne denne sesongen. Mens blant annet Emil Hegle Svendsen og Tiril Eckhoff valgte å ta grep hjemme i stedet for å konkurrere i USA, ser Johannes Thingnes Bø ut til å ha prikket inn formen akkurat i tide.

Skjelbreid

NRK-EKSPERT: Liv Grete Skjelbreid gir sin dom.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Uka før VM starter i Holmenkollen, råder optimismen hos utøverne selv. NRKs ekspert, Liv Grete Skjelbreid tror også flere av gullkandidatene vil lykkes.

– Selv om det har variert noe tidligere i vinter, skjer det av erfaring ofte noe med den enkelte utøver både før og under mesterskap. Vi har flere utøvere som har et toppnivå som skal holde til gull, sier Skjelbreid.

Her er VM-troppens egne terningkast på formen:

 • Emil Hegle Svensen – 4

Emil Hegle Svendsen

KRITISK: Emil Hegle Svendsen er medaljehåp for Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Formen er på vei. Jeg håper å ta noen steg den siste uka, så det sitter 100 prosent. Jeg er en kritisk type og forventer mye av meg selv, da blir det sånn, men jeg tror formen er på gang og at jeg har hatt godt av å trene i stedet for å konkurrere den siste tiden. Jeg er ingen favoritt.

Ekspertens dom: Emil sitter inne med veldig mye etter en trøblete sesong. Han har så høyt toppnivå, at det ikke overrasker meg om han tar ett eller to gull i Kollen. En Emil i form har muligheter på alle distanser.

 • Johannes Thingnes Bø – 5

– Jeg får håpe den siste prikken kommer i løpet av uka. Det er tilstanden i kroppen som gjør at det er en femmer. Jeg er litt treningstung nå, men skal finpusse og få overskudd. Jeg føler det mangler bittelitt, men det kan jeg kontrollere. Det ser ut som det er bra timing på formen.

Ekspertens dom: Johannes kommer inn i et VM med stigende selvtillit, og hans største sjanse på individuelt gull, er på sprinten. Der er han også tittelforsvarer. Jeg tror resultatet der har mye å si for resten av mesterskapet. Han kan skape spenning hele veien, men er også den mest uforutsigbare.

 • Tarjei Bø – 5

– Når VM begynner er det en sekser. Jeg har lagt en ganske tøff linje helt fra i fjor vår. Jeg har ofret ganske masse og trent tøft, så nå gjelder det å høste fruktene av det. Det siste jeg gjør blir å samle overskudd, så jeg skal ligge masse på sofaen og i senga. Jeg har trent mye frem til den siste uka. Nå må jeg bare få opp energinivået og bli klar til kamp.

Ekspertens dom: Tarjei har vist gang på gang at han er en mesterskapsløper. Hans største sjanser er jaktstart og fellesstart. Han er en god taktikker, og på sitt beste er han veldig rask på siste stående. Han har også evner til å hente ut alt av krefter på en sisterunde. Han hadde fortjent et gull nå.

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

TO FEMMERE: Brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø mener begge de bør være i toppslag idet VM starter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
 • Erlend Bjøntegaard – 5

– Jeg har tatt det litt med ro nå etter reisen til USA, og latt kroppen hente seg litt inn. Da får man overskuddet tilbake. Like viktig er det som skjer mellom øra. Å manipulere seg selv til å tro at man er i form. Så jeg er helt sikker på at det blir en pen sekser til VM.

Ekspertens dom: Erlend er en spennende utøver for fremtiden. Han blir stadig bedre og må gripe sjansene han får, noe han har klart flere ganger. Et topp 10-resultat er innen rekkevidde og vil være veldig bra.

 • Lars Helge Birkeland – 3

– Jeg håper på stigning før VM, men jeg er jo reserve, så for meg handler det bare om være klar om jeg får sjansen. Sprint og jaktstart er mulig, siden fem får gå der. Og jeg forbereder meg som om jeg skal gå.

Ekspertens dom: Lars Helge er avhengig av at noen ikke er i form eller blir syke, men da kan ha få sjansen, og da være en av dem som får oppleve en stafettmedalje.

 • Tiril Eckhoff – 5
  Tiril Eckhoff

  POSITIV: Tiril Eckhoff går for medalje på hjemmebane.

  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg må være offensiv, og jeg satser på at det er en sekser når VM starter. Jeg føler jeg har gjort mye riktig, og det har kjennes bra ut på hardøktene. Jeg føler meg godt trent og jeg gleder meg.

Ekspertens dom: Jeg føler meg veldig sikker på at den fysiske formen til Tiril er god nok til medalje. Sprinten er hennes sørste individuelle gullsjanse, og tar hun den kan det fort bli flere. En god start er viktig, og det å finne en balanse mellom det å ville nok, og det å ville for mye.

 • Fanny Horn Birkeland - 5

– Det blir veldig spennende å se hvordan formen er, for jeg har ikke gått så mange gode skirenn i år. Men nå er det mye bedre enn det har vært før i år. Jeg kan jo ikke ha skyhøye forhåpninger, men jeg håper jeg får ut det jeg er god for. Drømmen er medalje.

Ekspertens dom: Fanny har ikke vist en form denne sesongen som gjør at vi kan forvente en medalje. Greier hun en topp seks-plassering, er det veldig bra.

 • Synnøve Solemdal – 4

Synnøve Solemdal

MOTIVERT: Synnøve Solemdal jobber med selvtilliten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er veldig skummelt å vurdere egen fort, men jeg håper den er grei. Jeg må jobbe opp selvtilliten nå, ved å få gode opplevelser på standplass og i sporet på trening. Så skal jeg bygge det inn mot VM. Det har vært litt opp og ned i år, men det er lett å motivere seg til et VM på hjemmebane.

Ekspertens dom: Synnøve har innimellom vist at det er noe der som jeg håper hun får ut i Kollen. Hun har skutt bra til tider og med et optimalt løp, kan hun kjempe om medalje.

 • Marte Olsbu – 5

– Formen er stigende, så i forhold til meg selv så vil jeg trille et høyt kast. Jeg har hatt roen og gjort det jeg skal. Jeg har ikke vært syk, så alt har gått som planlagt. Det viktigste nå er å få noen gode økter, og finne godfølelsen.

Ekspertens dom: Marte kan bli en outsider. Hun har til gode å få ut hele sitt potensial på standplass og i løypa i samme renn. Jeg tror hun kan gå mange gode VM-løp og størst medaljesjanse har hun å 15 kilometer.

 • Kaia Wøien Nicolaisen - 0

– Akkurat for øyeblikket gir jeg meg selv stryk i terningkast. Det er rett og slett på grunn av sykdom. Det viktigste for meg den neste uken er å bli frisk. Så håper jeg at terningkastet kryper oppover til VM.

Ekspertens dom: Jeg håper Kaia blir frisk. Da er hun absolutt aktuell for en stafettetappe, som hun da må toppe formen til. Der kan jo medalje være innen rekkevidde. Blir hun topp 10 eller 15 i noen løp, er det veldig bra.

Idrettssjef Morten Aa Djupvik har vurdert den norske troppen under ett. Han mener terningkast fire er passene.

– De har mye mer å gå på. Vi får håpe det kommer ut under VM.

Ole Einar Bjørndalen har ikke besvart.

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd