Hopp til innhold

Slik vil Northug fullføre sitt drømme-VM

FALUN (NRK): Med to gull rundt halsen vil Petter Northug ha mer. Her er planen fra resten av VM.

Petter Northug

GULLGROSSIST: Her viser Petter Northug fram sitt andre gull av tre mulige hittil i VM. Men han vil ikke stanse der, han jakter på tre til

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Petter Northug gliste godt etter å ha mottatt sin andre gullmedalje av tre mulige på torget i Falun søndag kveld.

Allerede da var fokus flyttet framover. For lite blir historie så fort som et skirenn, og de viktigste renne er de som ikke er gått.

Derfor har Northug allerede klare planer for de tre siste distansene.

Mandag har det vært fridag, og heller ikke tirsdag skal Northug gå konkurranse. Onsdag er det 15 km fristil på programmet.

Der er Petter Northug regjerende verdensmester, hvilket betyr at han har friplass på laget.

Skal åpne knallhardt

Nettopp friplassen som tittelforsvarer, kan få innvirkning på Northugs satsing i konkurransen.

– Jeg skal bruke muligheten godt. Jeg kommer sikkert til å ta litt sjanser der og gå for medalje og gull, og så får det heller skjære seg hvis det ikke går, sier Northug.

Det betyr at Northug kanskje bryter om han ikke ligger godt an og føler seg bra tidlig i løpet.

– Jeg kommer i hvert fall ikke til å åpne kontrollert og prøve å gå meg inn i et godt løp. Det blir heller å åpne knallhardt, fastslår han.

Fredag er det stafett i Falun. Da vet alle hvor lista ligger for Northug, som faktisk har gått Norge inn til seiere i alle de fire VM-stafettene han har gått.

– Blir en sliter

– På stafetten går jeg mest sannsynlig siste etappe. Der må man bare være forberedt på flere scenarier. Stafett er som kjent stafett, og mye kan skje. Det vet vi fra tidligere mesterskap, så man må bare være forberedt på gå ut alene, å gå ut bak – og sammen med teten, sier Northug.

Etter stafetten gjenstår bare kongedistansen, femmila. Petter Northug vant tre internasjonale mesterskapsfemmiler på rad i 2009, 2010 og 2011, men ser ikke på seg selv som favoritt denne gangen.

– Femmila blir en sliter. Men så lenge formen er bra, ser jeg ikke mørkt på å gå femmil i denne løypa. Selv om vi går to forskjellige femkilometer-sløyfer to ganger hver, ser jeg på det som en tier. Løypa passer meg bra, og det gjør avslutningen også.

Vil kjempe om det gjeveste

Petter Northug - Gull 2011 Oslo 50 km fristil, fellesstart

TREDJE STRAKE FEMMILSGULL: Her går Northug til topps på femmila i Holmenkollen i 2011 - hans tredje strake mesterskapstriumf på distansen. Han har ingenting imot å vinne igjen i Falun

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Blir det mange gull av dette?

– Det får vi se. Jeg håper å være med og kjempe om medalje når jeg stiller opp onsdag, det ville gjort meg veldig fornøyd. Fredag vet vi at bare gull er godt nok. På femmila stiller jeg som outsider, men jeg håper selvfølgelig å kjempe om det gjeveste, sier Petter Northug.

Han tok tre gull under VM både i Liberec 2009 og Holmenkollen 2011. Nå ligger han godt an til å klare minst det samme.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal