NRK Meny
Normal

Slik vil Norge begrense den norske dominansen

LIVIGNO (NRK): Den norske gulloppskriften i langrenn kan bli overført via en løpetur i de italienske alper.

Axel Teichmann

TYSK SPION: Norske gullgutter løper i flokk opp fjellsidene i Italia. Bakerst halser en gammel tysk storløper på jakt etter den norske gullformelen, Axel Teichmann.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det er vanskelig å holde tellinga når de norske langrennslandslagene i samlet flokk legger ut på løpetur i den italienske fjellheimen rundt Livigno.

I mølja befinner det seg et tosifret antall gullvinnere fra VM og/eller OL. Hele bunten tilhører den absolutte verdenseliten i langrenn.

I mølja befinner det seg også en tysker. Axel Teichmann er også verdensmester. Han har to VM-gull.

Nå går han på den tyske diplomtrenerutdanningen, samtidig som han jobber med de tyske landslagsløperne som har base i Oberhof.

– Jeg valgte å være med det norske laget fordi jeg vil lære av de beste, sier Teichmann til NRK ved øktas slutt, et par hundre meter høyere i terrenget.

Den tidligere tyske storløperen Axel Teichmann har vært med det norske landslaget på samling i Livigno.
Mens Det internasjonale skiforbundet vurderer politiske tiltak for å begrense norsk langrennsdominans, vil Norge hjelpe konkurrentene til å bli bedre.

FIS vil ta grep

Kompetansen «Der Axel» tilegner seg skal hjelpe Tyskland tilbake til langrennstoppen. Veien går altså forbi en flokk norske løpere.

Den norske dominansen har vokst seg historisk stor de siste sesongene. For stor, mener mange. De som steller med langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er bekymret.

Derfor ble det på vårmøtet i FIS diskutert å innføre regler som gjør det vanskeligere for Norge å dominere. Ingen dramatiske endringer ble vedtatt. Men diskusjonene fortsetter.

Under FIS-kongressen neste sommer kan ett eller flere av følgende tiltak bli vedtatt:

 • Mindre kvoter for Norge i verdenscupen
 • Mindre pengestøtte til Norge i forbindelse med verdenscup
 • Begrensninger av støtteapparat for de største nasjonene

Les også: Slik endres langrennssporten

Norge i Livigno

LANG, LANG REKKE: Det var en historisk løpetur Axel Teichmann fikk være med på i Livigno. For første gang gjennomførte herrer sprint, herrer allround og kvinnelaget en felles treningsøkt.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Norges svar: kunnskapsdeling

I Norge er det stor skepsis til FIS-forslagene. Den norske langrennsledelsen synes det er en dårlig ide å utjevne nivået ved å gjøre det vanskeligere for de største og beste nasjonene, som Norge og Russland.

Norges svar er å dele kunnskap. Her er lista over tiltak som allerede er iverksatt:

 • Juniorlandslagssamling med løpere fra 15 nasjoner i Norge i august i år.
 • Seminar for trenere fra 15 nasjoner i Norge i august i år.
 • Inviterer med løpere/trenere på samling. Svenske CharlotteKalla har trent med Marit Bjørgen og Therese Johaug i flere år. På Sognefjellet i sommer var Nikita Kriukov (Russland) og Josef Wenzel (Tyskland) med sprintgutta. Nå er Teichmannn med på samling i Livigno.
 • Norges landslagstrener Trond Nystad har holdt foredrag i Estland, Tyskland og Østerrike.
 • Boka «utviklingstrappa», som beskriver den norske treningsfilosofien, oversettes til tysk av universitetet i Leipzig.

Den tyske spionen har liten tro på politiske tiltak for å hindre Norge.

– Hvis du vil være best i verden, vil du konkurrere med de beste. Det spiller ingen rolle for meg om det er ni eller fem nordmenn topp 15 i et renn, fastslår Teichmann, som selv altså har sluttet å konkurrere på toppnivå.

Dilemma

Treneren for det norske allroundlaget, Trond Nystad, synes det er helt uproblematisk å dele kunnskap.

– Det finnes ingen hemmeligheter, det er egentlig ganske lett. Det handler om å jobbe hardest, sier Nystad til NRK.

Martin Johnsrud Sundby er også positiv til å ha «fiendens» øyne på seg mens han forbereder seg til ny sesong.

– For oss er det artig å ha med Axel. Han er en trivelig type. Det virker som de er nysgjerrig på hva vi driver med, og har lyst til å lære. Jeg tror det er ganske smart av Axel å være med oss en ukes tid, gliser Sundby.

Samtidig erkjenner han at kompetanseoverføring til utenlandske konkurrenter innebærer et dilemma. For selv om Sundby har vunnet både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt de to siste årene, synes han konkurransen allerede er tøff

– Det er ikke sikkert vi skal gi utlendingene så velig mange tips. Det er klart det er et dilemma, for Tyskland har utøvere som kan hevde seg. Men Tyskland er et svært viktig land å få på banen i langrenn dersom vi skal holde på med denne idretten i noen år til, påpeker Martin Johnsrud Sundby.

– Skal gjøres riktig

Marit Bjørgen deler ikke den lille skepsisen Sundby har. Selv har hun tatt imot besøk av svenske Charlotte Kalla flere sesonger på rad. Å se hvordan Bjørgen og Therese Johaug trener, ble en vekker for Kalla – som oppdaget at de norske rivalene trente mye mer enn henne.

Kanskje var det som en konsekvens av dette Kalla hevet seg så mye at hun kunne bli verdensmester på hjemmebane i Falun sist vinter.

– Det er viktig for sporten å ha med flere nasjoner. Selv om kunnskapen deles, så skal jobben gjøres, og den skal gjøres riktig, påpeker Bjørgen.

På det internasjonale trenerseminaret i Trondheim i august, la hun derfor fram sitt eget treningsopplegg i detalj, sammen med trener Egil Kristiansen.

Så er spørsmålet om den norske modellen overhodet er overførbar. Overfor NRK påpeker Axel Teichmann at utgangspunktet er svært ulikt, og sammenligner langrenn i Norge med fotball i sitt eget hjemland.

Axel Teichmann og Martin Johnsrud Sundby

EN AV GUTTA: Axel Teichmann (nr. 2 f.h.) er i gang med den treårige diplomtrenerutdannelsen i Tyskland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Må ta mer ansvar

En bred rekrutteringsbase som norsk langrenn har, kan langrennsinteresserte tyskere bare drømme om. I landet med rundt 80 millioner innbyggere, handler alt om å få det optimale ut av alle som har en viss intresse av å bevege seg bortover med ski på beina.

Likevel har Teichmann gjort seg noen refleksjoner om hva han kan ta med hjem.

– I Tyskland har du en trener som gir deg en plan du må følge. I Norge lærer du å være ansvarlig for egen trening fra du er barn. Og da er det ingen unnskyldninger, du er ansvarlig for din egen trening. De fleste her vet hva de gjør og hvorfor, understreker han.

Han er overbevist om at det vil ha en positiv effekt for tyske langrennsløpere om de lærer seg å ta ansvar og at de lærer å lytte til signalene fra sine egne kropper.

– Alle utøvere er forskjellige. Da kan ikke alle følge samme skjema, sier Teichmann.

Trenger tre-fire år

Han er strek i troen på at tysk langrenn kan gjenreises til det nivået de var på i hans egne glansdager det første tiåret etter årtusenskiftet. Men han ber om tålmodighet.

– Det kan nok ta tre-fire år før vi gjen ser en tysk gullvinner i langrenn. Vi må utvikle unge utøvere, og utvikle tankesettet til de mer etablerte, konstaterer han.

Så hvis en tysker står øverst på seierspallen i et eventuelt VM i Trondheim i 2021, har kanskje Norge seg selv å takke for å ha fått bank. Vinneroppskriften kan i hvert fall være tuftet på norsk tankegods.

Til gjengjeld kan Norge trøste seg med at det i hvert fall ikke vil gjøre langrenn til en mindre idrett på verdensbasis om en og annen gullmedalje også i framtida skulle finne veien til Tyskland.

80 millioner begeistrede tyskere gjør noe med markedsverdien.

Siste nytt

 • Tap for Martinsen i NHL-comeback

  Andreas Martinsen er tilbake i den nordamerikanske toppligaen etter å ha blitt flyttet opp fra farmerlaget Rockford IceHogs. I debutkampen for Chicago Blackhawks endte det imidlertid med 1-5-tap mot gamlelaget Colorado Avalanche.

  Anton Forsberg, J.T. Compher
  Foto: David Banks / AP
 • Nytt tap for Rangers og Zucca

  New York Rangers gikk på en ny smell da de møtte Columbus Blue Jackets på hjemmebane. Kampen endte 5-3 til bortelaget. Med dette har Rangers tapt fem av de sju siste kampene.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap
 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag