Slik vil de revolusjonere langrennssporten

SOGNEFJELLET (NRK.no): Mandag trente de sju timer sammenhengende, men først onsdag har de mengdeøkt. Slik sprenger de gamle sprintgutta Øystein Pettersen (31), Johan Kjølstad (31) og John Kristian Dahl (33) grenser i langløp.

Øystein Pettersen, Jon Kristian Dahl og Johan Kjølstad trener sammen og har hårete mål for kommende sesong.

VIDEO: Se fyldig intervju med Øystein Pettersen, Johan Kjølstad og John Kristian Dahl her.

– Det har vært helt forferdelig! Han snorker hele natta og pisser og styrer, og så er han oppe og spiser energibar på natta. Han er helt håpløs!

Johan Kjølstad gliser fra øre til øre når han snakker om sin nygamle lagkamerat Øystein "Pølsa" Pettersen.

Pettersen har gått ut av sprintlandslaget og inn på langløpslaget Team United Bakeries. Der er han blitt gjenforent med to gamle kolleger fra sprintlandslaget, nemlig Kjølstad og John Kristian Dahl (33).

Selv er Pettersen olympisk mester i lagsprint fra 2010. Kjølstad har VM-gull i lagsprint, og individuelt VM-sølv i sprint, fra 2009. Dahl har verdenscupseier i sprint.

Nå vil de bli bedre enn noen tidligere har vært – i de aller lengste løpene. Kjølstad og Dahl har allerede satt standarden. Kjølstad vant langdistansecupen sesongen som gikk. Dahl vant Vasaloppet.

– Sprengte grenser

– Sist vinter sprengte denne gjengen grenser og tok langløpssirkuset til et nytt nivå. Det inspirerer i hvert fall meg som er ny på laget vanvittig. Det er skikkelig inspirerende å se på gutsen og treningsiveren. Jeg trengte et spark i ræva, og det har jeg fått, sier Pettersen.

Fleipen sitter løst når NRK.no møter dem på Sognefjellet. Men de tre voksne karene er ikke på sin første fellessamling siden tiden på sprintlandslaget bare for å ha det gøy.

De er ikke samlet for å trappe ned med det legenden Thomas Alsgaard, som selv satser for fullt på langløp, fortsatt omtaler som en konkurranseform for mosjonister.

– Vi tuller og har det artig og pusher hverandre litt med humor. Hvis en har trent en halvtime mindre, så får han høre det. For vi satser 110 prosent og trykker til. Det er en veldig treningsiver, sier Johan Kjølstad.

Hamrer på

Mandag kom det til syne i en treningsøkt som varte i sju timer sammenhengende – én time mer enn planlagt.

– Så fant vi ut at det er onsdag vi har mengdeøkt. Det gleder vi oss til, sier Øystein Pettersen halvironisk.

De rutinerte herrene mener de skal ha is nok i magen til ikke å tøye strikke for langt. Men de er tydelige på hva som må til.

– Vi sprenger grenser og gjør ting jeg aldri har gjort før. Vi går "all in", vi ser slutten på karrieren om to-tre år, og da er det bare å hamre på. Som Johan sier – skal du bli best, må du kline til, fastslår Øystein Pettersen.

John Kristian Dahl er den av dem som kan påberope seg sikker viten om hva som faktisk skal til for å vinne Vasaloppet.

Et lag som er et lag

– Du må trene tøft. Jeg har gått det før, og det er veldig greit å være med i åtte mil. Men den siste mila krever utrolig mye spesialisering, så det må mye mengde- og staketrening til. Hvis du staker tusen timer, er det et bra utgangspunkt, fastslår 33-åringen fra Kirkenes.

Allerede under årets utgave av Vasaloppet fikk de tre muligheten til å teste samholdet, da Pettersen gjorde en gjesteopptreden på laget.

Selv om det var Dahl som fikk kransen, er han klokkeklar på én ting:

– Man går for laget.

– Hva avgjør hvem som skal få gå først i mål?


– I år var det tilfeldigheter og taktiske disposisjoner mot slutten. Det er den som føler seg sterkest. Underveis gjelder det å hjelpe hverandre. Kommer vi alle samlet mot mål, har vi gode sjanser, påpeker Dahl.

Pettersen mener nettopp det lagtaktiske skal skille Team United Bakeries fra alle andre lag i sirkuset.

– Vi har diskutert det allerede. Vi er tre løpere med ganske like kvaliteter. Hvis vi går mot hverandre, er vi de tre største fiendene i feltet. Det går ikke. Vi har lyst til å bygge et lag som for første gang er et lag. Så skal vi revolusjonere langrennssporten med det, fastslår Øystein Pettersen.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Nicole Schmidhofer fra Østerrike vant lørdagens renn. Hun var 13 hundredeler foran amerikanske Mikaela Shiffrin på plassen bak. Francesca Marsaglia fra Italia ble nummer tre.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal