NRK Meny
Normal

Krever at arrangøren tar grep etter massefallene

SOTSJI (NRK.no): Flere av de norske skiskytterne mener alle fallene i OL-løypa henger sammen med «bløt påskesnø». Nå krever de at arrangøren salter skikkelig for å bedre forholdene.

Massefall

Ukrainske Andrij Deryzemlja er én av flere skiskyttere og langrennsløpere som har hatt et ublidt møte med de løse løypene i Sotsji. Her faller ukraineren ut av løypa på mandagens skiskytterjaktstart. (Bilde med tillatelse fra TV 2).

Foto: TV 2

Ann Kristin Flatland Aafedt

Ann Kristin Aafedt Flatland forteller at hun har fått hjelp av teknikktreneren til å takle de vanskelige føreforholdene i OL-løypene.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Jeg tror det er viktig at de salter ordentlig for at folk skal holde seg på beina. Det er ganske skummelt sånn det er nå, sier Ann Kristin Aafedt Flatland (31) til NRK.no.

Tirsdag kveld gikk hun inn til en niendeplass på jaktstarten hvor Tora Berger ble sølvvinner. Bare timer i forveien gikk langrennssprinten av stabelen i løypa som ligger like i nærheten - og hvor forholdene er tilnærmet like som på skiskytterstadion.

Det endte med knall og fall i herrefinalen, kunne man se på TV2s bilder.

– Jeg så alle som falt på sprinten. Og det var dessuten mange av guttene som falt på skiskytterjaktstarten på mandag. Jeg tror flere mister balansen og går over ende fordi det er bløtt og vanskelig å holde seg på beina, sier Flatland.

Fire felt av samme sving

Da mennene skulle gjøre opp om medaljene på mandagens jaktstart, var det overraskende mange løpere som fikk trøbbel.

Andrij Deryzemlja (bildet over) var nemlig ikke alene om å falle i løpet av konkurransen. Ukraineren fikk følge av hele tre andre løpere: Vladimir Tsjepelin (Hviterussland), Sergej Novikov (Hviterussland) og Jean-Philippe Le Guellec (Canada).

Samtlige gikk over ende i den samme svingen. Le Guellec attpåtil da han lå alene i tet.

– Arrangøren har gjort en altfor dårlig jobb med prepareringen, utbrøt NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Løypene er så oppkjørte, la kommentator Andreas Stabrun Smith til.

Utfordrer arrangøren

Milde temperaturer og mye kunstsnø har gitt løse løyper i langrennstraseene. Problemet kunne vært løst ved å salte skikkelig, slik at snøen binder seg og gir fastere forhold.

Derfor har den norske skiskytterleiren tatt grep og utfordret arrangøren til å gjøre saltejobben helhjertet.

– Vi har utfordret det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og OL-arrangøren på dette. Og det er vi ikke alene om å ha gjort, sier landslagstrener Espen Nordby Andersen.

– Slik værmeldingen ser ut fremover, får vi virkelig håpe at de får saltet hele løypa frem til de neste rennene, fortsetter Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anton Gafarov

Så ille kan det gå: Russiske Anton Gafarov bader i løssnøen med brekt ski. Bildet er tatt i sprintfinalen i langrenn, der Anders Gløersen gikk over ende og dro med seg Marcus Hellner og Gafarov i fallet.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Mangler saltemaskin

Landslagstreneren forteller at tilbakemeldingene har vært gode og at IBU er innstilt på at forholdene skal bedres.

Problemet er bare det at arrangøren mangler en moderne saltemaskin.

Tarjei Bø

Tarjei Bø mener OL-arrangøren mangler den nødvendig ekspertise og utstyr til å holde løypene godt preparerte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Her salter de løypa for hånd. Vi er mye lenger fremme på den biten i Norge, sier Andersen.

Han får støtte av Tarjei Bø (25).

– De salter for hånd og da blir forholdene litt bob-bob. I Norge har vi ekstrem ekspertise med saltemaskiner. Det er kunnskapen det mangler mest på her i Sotsji, mener Bø.

– Skiene velger sin egen vei

Han beskriver snøen i OL-stadionet som «bløt påskesnø».

– De fleste som går på ski vet at det ikke er lett å stå på ski i snø som er som slush. Slushen gjør det ustabilt og skiene velger sin egen vei, forklarer Bø.

Han mener dette kommer veldig tydelig frem i en teknisk krevende løype som den i Sotsji.

– Det er vanskelige nedoverbakker med høy fart. Det er kjedelig hvis dårlige løyper skal være det som fratar deg en medalje, sier Bø.

– Noen steder er det hardt fordi det er saltet godt. Så kommer man plutselig inn i masse løssnø, og da går folk på trynet, sier Flatland.

Hun forteller at hun var svært nær å gå på trynet under et testløp før lekene startet.

– Etter det har jeg fått god hjelp av teknikktreneren. Det har gått bra med meg siden det, sier Flatland.

Ulempe i enkeltstart-renn

At forholdene gjør det utfordrende å holde seg på beina, er én ting. Trener Andersen peker også på at løypene blir løsere og løsere utover i konkurransene, noe som gir de sist startende store ulemper i renn med enkeltstart.

– Når det enkeltstart går det en halvtime eller kanskje så mye som 45 minutter fra førstemann starter til sistemann er i aksjon. Da vil bli endringer i løypa. Og det er uheldig for dem som går sist.

– Alle nasjonene er klare på at om løypa blir saltet, blir forholdene like for alle. Og likt for alle bør det definitivt være i OL, sier Andersen.

Salter OL-løypene for hånd

SALTER FOR HÅND: Skiskytterne stiller spørsmål ved arrangørenes måte å tukte de vanskelige snøforholdene. Her er en funksjonær i gang med å salte løypene for hånd.

Foto: Felipe Dana / Ap

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale