Hopp til innhold

Slik vil de bli husket

Marit Bjørgen håper hun får et ettermæle som omsorgsfull og glad. Petter Northug har et helt annet ønske.

Petter Northug og Marit Bjørgen

Både Petter Northug og Marit Bjørgen har en plass i solen, men Northug vil helst forsvinne inn i skyggen så fort han legger opp.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Jeg håper jeg er glemt den dagen jeg legger opp, det hadde vært behagelig.

Slik svarer Petter Northug på spørsmål om hvordan han ønsker å bli husket etter karrieren. Med et tosifret antall mesterskapsgull og et mangesifret antall medieoppslag av ymse karakter knyttet til sitt navn, innser Northug at ønsket neppe går i oppfyllelse med det aller først.

– Men det er lov å drømme, er det ikke det, spør han – smilende og retorisk.

– Har du lagt en plan for hvordan du skal klare det?

– Nei, jeg har ikke lagt noen detaljert plan, men jeg skal nok finne på noe, konstaterer Northug.

Therese Johaug

Therese Johaug vil bli husket som en blid person.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Rart å tenke på

Mens Norges største idrettsprofil nokså omgående kommer med svaret, trenger andre av de norske langrennsstjernene mer betenkningstid på å formulere sitt drømmeettermæle.

– Jeg er ikke gamle jenta, så det føles rart å tenke på. Jeg klarer ikke å komme på noe svar, sier Heidi Weng.

– Så vanskelig, sier Vibeke Skofterud.

Og fortsetter:

– Jeg vil bli husket som en person som har gitt alt. Og som kanskje også er litt blid. Og jeg vil gjerne bli husket en som ga av seg selv i laget.

– En energisk person

– Jeg vil bli husket akkurat som jeg er, sier Therese Johaug, og utdyper hva hun mener med det:

– Jeg er en energisk person som liker at det er god stemning. Jeg håper folk ser på meg som en blid person.

– Jeg vil bli husket som smilende, og fornøyd med det jeg har prestert, sier Kristin Størmer Steira.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som tok gull i senior-VM som junior allerede i 2007, er mer på linje med Petter Northug.

–Jeg vet ikke om jeg har behov for å bli husket! Det er bedre å ikke bli husket enn å bli husket for noe dritt. Jeg driver ikke med dette for å gå meg inn i historiebøkene, sier Uhrenholdt Jacobsen, som likevel har et ønske:

– Hvis jeg kan bli husket som naturlig, er det bra for meg.

Les videre under bildet.

SKIING/NORDIC Gold medallists from Norway, Weng, Johaug, Steira and Bjoergen celebrate after the Cross Country women's 4x5km Relay competition at the Nordic Ski World Championships in Tesero, Val di Fiemme

De vil bli husket som glade jenter, og både Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen ligger godt an.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– En som inspirerte

Tord Asle Gjerdalen vil heller bli husket for sin personlighet enn det han har prestert.

– Jeg håper å bli husket som en hederlig kar som stiller opp når det er noe. Medaljene er bare en del av det, påpeker han.

Øystein Pettersen er mer opptatt av å bli husket som et godt forbilde enn som en vinner.

– Jeg ønsker å bli husket som en fyr som inspirerte og motiverte og ga seg selv til et godt fellesskap, sier han.

– Omsorgsfull og glad

Den som har skrevet seg inn i skihistorien med aller størst skrift, er Marit Bjørgen. Hennes rekord i antall verdenscupseirer i langrenn, kommer til å leve veldig lenge. Ingen andre er i nærheten av hennes 62 triumfer.

– Jeg håper å bli husket som blid, positiv, omsorgsfull og glad. Jeg vil heller huskes som den personen jeg er og ikke for mine prestasjoner, fastslår Marit Bjørgen.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal