Slik var Northugs flukt til Åre

Petter Northug ville bort, ut av landet, overbevist om at alt var tapt. Han ville gjemme seg. Redningen ble ei hytte i Åre.

Petter Northug jr

Petter Northug ville flykte fra landet etter fyllekjøringen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Natt til søndag 4. mai krasjet Petter Northug i fylla. I boka «Northug - en familiehistorie» kommer det fram i detalj hva som skjedde de neste dagene.

Sverre M. Nyrønning

Forfatter av boken, Sverre M. Nyrønning.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter at Petter Northug hadde vært i politiavhør på Sentrum politistasjon i Trondheim, ble det lagt en slagplan for å få skistjernen fraktet til et hemmelig sted.

Manager Are Sørum Langås kom raskt til politistasjonen. Northug var på glattcelle, og derfor fikk de ikke møte hverandre der.

– Ville bort

Langås satt i et venterom og hadde kontakt med Northugs nærmeste. Da kom ideen om å dra til ei hytte som er eid av en av Northugs støttespillere. Flukten til Åre ble planlagt.

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier manager Are Sørum Langås i boken.

Smuglet ut av politistasjonen

Politiet innrømmet at Northug fikk særbehandling, men forstod at Northug trengte beskyttelse.

De fraktet skiløperen ut av stasjonen i en patruljebil uten at noen journalister fikk det med seg. De kjørte videre til et avtalt sted hvor advokat Rasmus Brodtkorb tok Northug med seg videre til Hell stasjon. Der ble Northug plukket opp av manageren.

– Petter snakket og snakket, gråt, funderte høylytt på hvordan han kunne ha begått en slik dramatisk dumhet, gjentok at han hadde sviktet folket sitt i Framverran, i det hele tatt: han var oppløst, fortvilt, nærmest fortapt, sier Langås i boken.

Foreldrene drar til Åre

I boken beskriver foreldrene til Northug hvordan pressefolk samlet seg på gården og til slutt banket på døra. Et helikopter surret i lufta.

– Tomas og jeg låste dørene, senket markisene, etter hvert kom flere journalister og fotografer, til slutt helt inn på tunet og banket på døren. Vi åpnet ikke, følte oss beleiret, sier pappa John Northug.

Petter Northugs bil

Petter Northugs bil fraktes vekk fra ulykkesstedet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Til slutt forsvant journalistene og foreldrene satte seg i bilen til Åre. På veien ble de forfulgt av en mørk Volvo. Den fikk de ristet av seg. De møtte på en pressebil senere, men de ble ikke oppdaget.

– Jeg var lei meg på Petters vegne. Heldigvis hadde begge i bilen overlevd, og de måtte få en ny sjanse, sier John Northug.

Foreldrene kom først til hytta og var spente på hvordan de skulle reagere.

– Så kom de, og vi så straks at Petter var sliten, men gjennom omfavnelser og tårer sa han også: Livet må gå videre, sier pappa Northug i boken.

Kriserådgiver

Denne kvelden og den kommende natten befinner fem personer seg i hytta i Åre: Petter Northug, foreldrene John og May, manageren Are Sørum Langås og en profesjonell kriserådgiver, som ankommer sent på kvelden. Veldig få mennesker visste hvord Northug og familien var.

Kriserådgiveren begynte så smått å forberede Petter Northug på nødvendigheten av å forklare seg offentlig innen kort tid.

Det var mye tårer og stillhet på hytta. Stemningen var trykket.

Rett før klokka ni på kvelden ble det sendt ut en pressemelding fra hytta. Med sine nærmeste rundt seg ble det utformet et skriv hvor Petter Northug for første gang fortalte om fyllekjøringen.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort, står det blant annet i pressemeldingen.

Søvnløs mamma

Så kom natten. Petter Northug sovnet til slutt. Det gjorde ikke moren.

– John sov, men ikke jeg. Hodet var fullt av vanskelige tanker, sier May Iren Northug.

Dagen etter bestemmer Petter Northug seg for å møte utvalgte medier og omverdenen får se han på tv, nett og i avisene som en angrende synder.

Flukten fra omverdenen var over.

Siste nytt

 • Lagerbäck forlenger til 2022

  Landslagssjef Lars Lagerbäck og assistenttrener Per Joar Hansen hadde opprinnelig kontrakter som går ut etter EM-sluttspillet neste sommer eller play off kampene i mars, dersom Norge ikke kvalifiserer seg for mesterskapet. Nå blir begge med etter det.

  Kontraktene gjelder ut den kommende VM-kvalifiseringen med forlengelse til VM 2022 om Norge kvalifiserer seg.

  - Med en positiv arbeidsgiver, støtteapparat og spillertropp var det vanskelig å si nei. Jeg trives veldig bra i jobben som norsk landslagssjef, og fotballmessig er det en spennende og lovende gruppe som har store muligheter for å fortsette utviklingen. Målet er å kvalifisere oss for EM-sluttspillet og deretter VM-sluttspillet i 2022, sier Lagerbäck.

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Malta v Norway
  Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters
 • Zucca scoret

  Mats Zuccarello ble matchvinner da Minnesota Wild slo Tamba Bay Lightning torsdag kveld. Zuccarello hadde også to målgivende pasninger i kampen Wild vant 5–4.

  Minnesota Wild har nå vunnet fem kamper på rad.

  Wild Lightning Hockey
  Foto: Chris O'meara / AP
 • Nok et nederlag for Arsenal

  Sparkingen av Unai Emery har foreløpig ikke gitt noe umiddelbar positiv virkning for Arsenal. Svenske Fredrik Ljungberg lykkes ikke med å slå bunnlaget Norwich i sin første kamp i lederstolen, ei heller rødtrøyene å slå Brighton i kveldens kamp hjemme på Emirates. Arsenal gikk på en ny smell og tapte til slutt 2-1. Adam Webster og Neal Maupay scoret målene for gjestene, mens Alexandre Lacazette scoret vertenes mål. Arsenal ligger på en skuffende 10. plass, mens Brighton klatret opp på 13.-plass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal