Slik var fredagens Tour-etappe

Alberto Contador rykket tidlig på etappen, men ble hentet inn på slutten av etappen opp mot Alpe d´Huez. Han ble nummer tre til slutt.

Schleck Contador

Det var Alberto Contador som rykket, mens Andy Schleck umiddelbart fulgte ham. Etter hvert tok også Schleck ansvar i bruddet.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Live-oppdateringen fra etappen som endte på Alpe d´Huez er nå avsluttet.

17.54: Thomas Voeckler går i mål tre minutter bak lagkamerat Rolland. Han mister dermed den gule trøya.

17.52: Andy Schleck vil være 53 sekunder foran bror Frank og 57 sekunder foran Evans på morgendagens tempoetappe. Utfra styrkeforholdet mellom dem de siste årene er det trolig helt på grensen for hva Andy kan klare å forsvare. Morgendagen blir også spennende!

17.51: Rolland vinner foran Sancez og Contador. Evans og Schleck-brødrene spurter inn 59 sekunder bak. Andy Schleck tar over den gule ledertrøyen.

17.50: Rolland graver dypt i kjelleren, men holder unna. Sanchez har kjørt fra Contador, og går mot tredjeplass. Contador har kjørt svært offensivt i dag etter at han rykket med 100 kilometer igjen, men det går mot tredjeplass på etappen.

17.49: Cadel Evans forsøker seg med et nytt rykk, men det ser ut til at Andy Schleck følger ham relativt greit.

17.48: Det er 1,7 kilometer igjen. Pierre Rolland har imponert som hjelperytter for Thomas Voeckler i fjellene. I dag har han kjørt for egne sjanser, og med 1,5 kilometer igjen til mål er han alene i tet. Det kan gå mot den første franske etappeseier i årets Tour de France. Sanchez og Contador klarer ikke å følge ham.

17.47: Rolland rykker og får noen meter. Samtidig forsøker Evans med et rykk. Frank Schleck må slippe, men Andy henger på.

17.46: Det er 2,3 kilometer igjen, og Sanchez og Rolland har tatt igjen Contador. Rolland forsker seg umiddelbart på et lite rykk, men Contador følger. Det ser ut til å være tøffere for Sanchez, som må gi noen få meter.

17.45: Cunego rykker fra Schleck-gruppen. Samtidig er det ryttere som faller fra, slik at det nå bare er fem ryttere igjen blant forfølgerne.

17.44: Voeckler så sliten ut allerede på det første av dagens to utenforkategoristigninger, men ser ut til å ha funnet et tempo som passer ham. Han taper ikke spesielt mye til gruppen med Schleck-brødrene og Evans. Nå er han tre minutter bak Contador.

17.43: Sanchez og Rolland kjører svært sterkt og kniper innpå noen få sekunder på Contador, som i sin tur begynner å merke kjøret. Han biter tennene sammen, men har nå bare rundt 10 sekunder igjen til forfølgerne.

17.40: Andy Schleck forsøker å få Evans til å ta en føring, men i stedet er det Frank Schleck som går opp i teten. Evans er under et minutt bak begge de to brødrene - noe som kan vise seg å være nok på tempoetappen i morgen.

17.38: Fem kilometer igjen til toppen for Contador. Det er kaotiske tilstander med publikum som løper ut i løypa. Contador må dytte bort en av dem.

17.36: Publikum buer på stakkars Thomas Voeckler, som tross heroisk innsats ser ut til å miste den gule ledertrøya. På et punkt ropte han tilbake til publikum!

17.35: Contador har fortsatt bra tempo. Sanchez som følger et snaut halvminutt lenger bak ser mer sliten ut. Det er nå Frank Schleck som tauer broder Andy og Cadel Evans bak.

17.30: Avstanden mellom Schleck-brødrene og Contador blir noe mindre.Det er nå Andy Schleck som drar gruppen.

17.28: Gruppen med blant annet brødrene Schleck og Evans består nå av syv ryttere. De taper mye tid til Contador, og er nå 1.42 bak. Mellom Contador i front og Schleck-gruppen ligger to ryttere: Peter Velits og Samuel Sanchez.

17.25: Contador kjører knallhardt, og har sikret seg et 1.30 til de andre sammenlagtkanonene. Med mindre enn ni kilometer igjen satser han alt! Melder han seg likevel på i kampen om sammenlagtseieren?

17.23: Det ser ut til å gå fryktelig tungt for Voeckler. Han er nå 1,46 bak ledelsen, men han ser så stiv ut at det trolig blir mer.

17.19: Alberto Contador satser alt opp den siste bakken. Han får et lite forsprang på Schleck og Evans.

17.17: Den gule ledertrøya kommer definitivt til å ryke for Voeckler i dag. Spørsmålet er om det er Andy Schleck eller Cadel Evans som er sterkest og som overtar som sammenlagtleder. NRK-ekspert Dag Erik Pedersen sa tidligere i dag at han regner med at Schleck trolig trenger opp mot halvannet minutt på Evans før morgendagens tempoetappe.

17.15: Alpe d´Huez er et legendarisk Tour de France-fjell. De siste 13,8 kilometerne er det Marco Pantani som har syklet raskest med 36,50. De siste årene er det imidlertid svært få som har kommet under 40 minutter på denne stigningen.

17.12: Rytterne tar fatt på den siste Cadel Evans kjører hardt fra start.

17.07: Det er Ryder Hesjedal og Pierre Rolland som leder an. De har fått 33 sekunder til gruppen der Schleck og Contador ligger.

17.02: Tetgruppen som var 14 personer sprekker opp ettersom flere av rytterne kjører knallhardt.

16.58: 14 ryttere er nå samlet i front med 25 kilometer igjen.

16.52: Samuel Sanchez brukte utforkjøringen til å hente inn gruppen til Schleck og Contador slik at de nå er fem der fremme. En ny gruppe på ni ryttere er kun 12 sekunder bak. Restene av hovedfeltet, med blant annet sammenlagtleder Thomas Voeckler, er 1.28 bak ledelsen.

16.36: Rytterne i tet nærmer seg bunnen av det første av dagens to utenforkategori-stigningene. Den siste stigningen, Alpe d´Huez, er rundt 14 kilometer lang. Rytterne har nå 41 kilometer igjen til mål

16.19: Evans har kjørt knallhardt den siste delen av klatringen. På toppen er han bare 34 sekunder bak Contador og Schleck i front. Med en god utforkjøring kan han være på hjulet når neste klatring starter.

16.18: Schleck leder an tetgruppen på toppen av fjelltoppen. Det er 60,8 kilometer igjen til mål.

16.15: Voeckler sliter og faller stadig bakover.

16.12: Cadel Evans kjører knallhardt bak lederkvartetten. Ledelsen er nå redusert til under et minutt.

16.06: Sammenlagtleder Thomas Voeckler sliter. Blir nå hentet inn av en gruppe anført av Evans.

15.59: Izagirre har falt av Contador-bruddet. Nå er de fire igjen i front.

15.55: Cadel Evans ligger i hovedfeltet mer enn to minutter bak de fem i tet. Det ser ut til at Andy Schleck er den store vinneren foreløpig.

15.50: Fem ryttere er i tetgruppen: Contador, Schleck, Izagirre, da Costa og Riblon. Gruppen leder med 33 sekunder på Voeckler i den gule ledertrøya.

15.28: I øyeblikket er Andy Schleck den som tjener mest på det som skjer. Han trenger større forsprang på Cadel Evans, og er i ferd med å få det. Foreløpig har han kontroll på Contador.

Cycling Tour De France
Foto: Laurent Cipriani / Ap

15.27: Der er rytterne i front over Col du Telegraphe. Nå bærer det litt nedover, før mektige Col du Galibier står for tur. Det er over 2500 meter over havet.

15.24: Contador leder etappen nå. Men som limt på bakhjulet sitter Andy Schleck, slik han har gjort helt siden spanjolen banket til etter 16 km. Schleck ser foreløpig komfortabel ut.

15.22: Evans har som nevnt hatt store mekaniske problemer, og ligger minuttet bak Contador nå. Veldig uheldig for Evans. Han har tidligere vært hjemsøkt av uhell i Tour de France, men i år har han gått klar. Frem til nå. Skal det ikke bli hans år i år heller?

15.20: Contador har tatt igjen utbryterne, og kjører bare rett forbi dem! Voeckler har måttet slippe Contador og Schleck. Evans har heller ikke kontakt.

15.16: Evans har problemer med sykkelen, og må bytte sykkel. Dette er dramatisk for australieren, særlig med det tempoet Contador holder nå!

15.12: Contador fortsetter å jage i front av sin gruppe, som stadig nærmer seg utbryterne. Fränk Schleck har måttet slippe. Det er når Evans, Andy Schleck og Thomas Voeckler som henger som slips etter soanjolen.

15.08: De tre som har falt fra det opprinnelige bruddet er Andre Greipel, Marcus Burghardt og Mickael Buffaz. de hentes nok snart av Contador og co.

15.05: Contador-gruppa har tatt 28 sekunder på ledergruppa på 600 metr, så her kjøres det så det griner.

Med det tempoet som nå holdes av de beste, kan det spøke for enkelte når det gjelder å komme innenfor tidsgrensen i mål.

15.05: Det opprinnelige bruddet i front teller nå 11 mann. Bak dem jager altså seks sammenlagtkanoner: Contador, Schleck-brødrene, Evans, Navarro og Voeckler.

15.02: Thomas Voeckler har tenkt seg om i to minutter, før også han skyter fart og tar igjen Contador og co.

15.00: Navarro, som er Contadors fremste hjelper i bratte motbakker, kommer til for å hjelpe til. Cadel Evans lukter faren, og kommer fremover mot de tre.

14.59: Der smeller Alberto Contador til i første stigning, etter 16 kilometer! Og Andy Schleck biter seg på. Dramaet er i gang!

14.58: Første klatring er allerede i gang. Første topp er Col du Telegraphe, som er en tøff 1. kategori som slutter på 1566 meters høyde. Deretter er det noen små bakker nedover, før Col du Galibier (2556 moh) igjen skal forseres.

15.55: Ledelsen har økt til to minutter og 46 sekunder på de siste ti minuttene. Fortsatt 14 mann i brudd.

14.45: 14 mann har fått et drøyt halvminutt på hovedfeltet. Team Leopard Trek (Schleck-guttas lag) er ikke med. De 14 er Izagirre, Urtasun, Greipel, Iglinskij, Faria da Costa, Gutierrez, Koren, Riblon, Flecha, J. Pinau, Burghardt, Buffaz, Duque, Hoogerland.

14.37: Bare sekunder etter at rittredaktør Prudhommes bil er borte, klinker fem ryttere til for å opprette et brudd.

14.30: Dagens etappe er i gang, men foreløpig kjøres det i bedagelig tempo bak rittredaktørens bil.

Andy Schleck rystet feltet med sin maktdemonstrasjon på torsdagens etappe, og hektet rivalen Alberto Contador mer eller mindre av i kampen om å vinne Tour de France.

Tøffe fjell

Cadel Evans er derimot med for fullt, og kommer til å kjempe med nebb og klør når ferden går opp sagnomsuste Alpe d'Huez (1850 moh) i dag.

Les også: Så langt forsprang trenger A. Schleck

Rytterne skal også opp på Col du Galibier tidligere på etappen, vel 2500 meter over havet. Det er med andre ord duket for knalltøff klatring i kampen om seieren.

Folkehelten Voeckler

Den store folkehelten i Frankrike om dagen, er utvilsomt Thomas Voeckler. Han har fortsatt den gule trøyen som viser at han har vært Tourens beste rytter så langt, men har gang på gang sagt at han ikke kommer til å vinne. Klarer han strabasene nok en dag?

tour

Løypeprofil, fredagens etappe.

Et annet spenningsmoment, er om noen av de mer eksplosive spurterne i det hele tatt klarer å henge med over fjellene - eller om de kommer utenfor tidsgrensen. Klarer det ikke det, kan de miste verdifulle poeng i kampen om grønn trøye, eller i verste fall bli ekskludert fra Touren, to dager før målgang i Paris.

Siste nytt

 • Medaljehåpet ute for Næss/Rønningen

  Helene Næss/Marie Rønningen i 49er FX ble nummer tre i den første av lørdagens OL-seilaser, men endte tredje sist i den neste og så medaljehåpet svinne.

  De må de prestere i den siste innledende seilasen bare for å ta seg videre til medaljeseilasen. De er på 10.-plass, og ti båter får være med i den avsluttende seilasen.

  EqTrYtGLwwA
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Duestad greide finale til slutt

  Jeanette Hegg Duestad blir en av åtte rifleskyttere i kvinnenes OL-finale i helmatch. Hun gikk videre etter å ha blitt nummer åtte i kvalifiseringen.

  Duestad greide 1171 poeng i øvelsen der det fra 50 meters hold skytes 40 skudd i tre posisjoner: Knestående, liggende og stående. Hun oppnådde serien 392-394-385. Det så lenge ut til ikke å holde, men avslutningen av den 2.45 timer lange kvalifiseringen ble nervepirrende for Duestad som akkurat kloret seg fast til en finaleplass.

  22-åringen er regnet for å være Norges sterkeste OL-kort i skyting. Forrige uke var hun kun 0,6 poeng fra en overraskende bronse i luftrifle. Helmatch skal passe Duestad enda bedre, og hun skuffet ikke i finalejakten.

  Duestad endte blant de åtte beste fordi kinesiske Shi Mengyao fikk et par niere helt på slutten av sin siste serie, etter at den norske utøveren hadde skutt ferdig.

  Jenny Stene fikk ikke skytingen til å sitte fullt så godt som lagvenninnen. Hun stoppet på 1168 poeng og ble nummer 12 i kvalifiseringen. Feltet var på 37 skyttere, og kun de åtte beste gikk videre til finalen.

  Medaljekampen starter klokken 09.00. Der skal det skytes tre ganger 15 skudd i tre stillinger i samme rekkefølge. Etter ti skudd stående elimineres de to første. Deretter forsvinner en og en skytter fram til de to beste står igjen.

  Duestads form har vært formidabel i Tokyo. Før lørdagens helmatch sto hun med kun tiertreff på sine 110 skudd.

  t
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Biles dropper flere øvelser

  Turndronningen Simone Biles dropper OL-finalene i sprang og skranke. Det er uklart om hun konkurrere igjen i Tokyo-lekene.

  USAs turnforbund opplyser om Biles' forfall i en uttalelse. Tidligere har hun trukket seg fra videre deltakelse i lagfinalen og den individuelle mangekampfinalen av hensyn til sin mentale helse.

  Lørdag kom beskjeden om at hun også står over søndagens turnfinaler. Da skal det deles ut medaljer i sprang og skranke.

  Biles er kvalifisert og kan stille i frittstående mandag og bom tirsdag. Hun vil evalueres daglig for å avgjøre om hun deltar.

  24-åringen har fire OL-gull og 19 VM-gull på merittlista. Hun vant fire gull og en bronse i Rio-lekene for fem år siden. Hun fikk sølv i lagkonkurransen i Tokyo selv om hun bare deltok i sprang.

  TAsWm5__wtA
  Foto: Gregory Bull / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal