Hopp til innhold

Slik var fredagens Tour-etappe

Alberto Contador rykket tidlig på etappen, men ble hentet inn på slutten av etappen opp mot Alpe d´Huez. Han ble nummer tre til slutt.

Schleck Contador

Det var Alberto Contador som rykket, mens Andy Schleck umiddelbart fulgte ham. Etter hvert tok også Schleck ansvar i bruddet.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Live-oppdateringen fra etappen som endte på Alpe d´Huez er nå avsluttet.

17.54: Thomas Voeckler går i mål tre minutter bak lagkamerat Rolland. Han mister dermed den gule trøya.

17.52: Andy Schleck vil være 53 sekunder foran bror Frank og 57 sekunder foran Evans på morgendagens tempoetappe. Utfra styrkeforholdet mellom dem de siste årene er det trolig helt på grensen for hva Andy kan klare å forsvare. Morgendagen blir også spennende!

17.51: Rolland vinner foran Sancez og Contador. Evans og Schleck-brødrene spurter inn 59 sekunder bak. Andy Schleck tar over den gule ledertrøyen.

17.50: Rolland graver dypt i kjelleren, men holder unna. Sanchez har kjørt fra Contador, og går mot tredjeplass. Contador har kjørt svært offensivt i dag etter at han rykket med 100 kilometer igjen, men det går mot tredjeplass på etappen.

17.49: Cadel Evans forsøker seg med et nytt rykk, men det ser ut til at Andy Schleck følger ham relativt greit.

17.48: Det er 1,7 kilometer igjen. Pierre Rolland har imponert som hjelperytter for Thomas Voeckler i fjellene. I dag har han kjørt for egne sjanser, og med 1,5 kilometer igjen til mål er han alene i tet. Det kan gå mot den første franske etappeseier i årets Tour de France. Sanchez og Contador klarer ikke å følge ham.

17.47: Rolland rykker og får noen meter. Samtidig forsøker Evans med et rykk. Frank Schleck må slippe, men Andy henger på.

17.46: Det er 2,3 kilometer igjen, og Sanchez og Rolland har tatt igjen Contador. Rolland forsker seg umiddelbart på et lite rykk, men Contador følger. Det ser ut til å være tøffere for Sanchez, som må gi noen få meter.

17.45: Cunego rykker fra Schleck-gruppen. Samtidig er det ryttere som faller fra, slik at det nå bare er fem ryttere igjen blant forfølgerne.

17.44: Voeckler så sliten ut allerede på det første av dagens to utenforkategoristigninger, men ser ut til å ha funnet et tempo som passer ham. Han taper ikke spesielt mye til gruppen med Schleck-brødrene og Evans. Nå er han tre minutter bak Contador.

17.43: Sanchez og Rolland kjører svært sterkt og kniper innpå noen få sekunder på Contador, som i sin tur begynner å merke kjøret. Han biter tennene sammen, men har nå bare rundt 10 sekunder igjen til forfølgerne.

17.40: Andy Schleck forsøker å få Evans til å ta en føring, men i stedet er det Frank Schleck som går opp i teten. Evans er under et minutt bak begge de to brødrene - noe som kan vise seg å være nok på tempoetappen i morgen.

17.38: Fem kilometer igjen til toppen for Contador. Det er kaotiske tilstander med publikum som løper ut i løypa. Contador må dytte bort en av dem.

17.36: Publikum buer på stakkars Thomas Voeckler, som tross heroisk innsats ser ut til å miste den gule ledertrøya. På et punkt ropte han tilbake til publikum!

17.35: Contador har fortsatt bra tempo. Sanchez som følger et snaut halvminutt lenger bak ser mer sliten ut. Det er nå Frank Schleck som tauer broder Andy og Cadel Evans bak.

17.30: Avstanden mellom Schleck-brødrene og Contador blir noe mindre.Det er nå Andy Schleck som drar gruppen.

17.28: Gruppen med blant annet brødrene Schleck og Evans består nå av syv ryttere. De taper mye tid til Contador, og er nå 1.42 bak. Mellom Contador i front og Schleck-gruppen ligger to ryttere: Peter Velits og Samuel Sanchez.

17.25: Contador kjører knallhardt, og har sikret seg et 1.30 til de andre sammenlagtkanonene. Med mindre enn ni kilometer igjen satser han alt! Melder han seg likevel på i kampen om sammenlagtseieren?

17.23: Det ser ut til å gå fryktelig tungt for Voeckler. Han er nå 1,46 bak ledelsen, men han ser så stiv ut at det trolig blir mer.

17.19: Alberto Contador satser alt opp den siste bakken. Han får et lite forsprang på Schleck og Evans.

17.17: Den gule ledertrøya kommer definitivt til å ryke for Voeckler i dag. Spørsmålet er om det er Andy Schleck eller Cadel Evans som er sterkest og som overtar som sammenlagtleder. NRK-ekspert Dag Erik Pedersen sa tidligere i dag at han regner med at Schleck trolig trenger opp mot halvannet minutt på Evans før morgendagens tempoetappe.

17.15: Alpe d´Huez er et legendarisk Tour de France-fjell. De siste 13,8 kilometerne er det Marco Pantani som har syklet raskest med 36,50. De siste årene er det imidlertid svært få som har kommet under 40 minutter på denne stigningen.

17.12: Rytterne tar fatt på den siste Cadel Evans kjører hardt fra start.

17.07: Det er Ryder Hesjedal og Pierre Rolland som leder an. De har fått 33 sekunder til gruppen der Schleck og Contador ligger.

17.02: Tetgruppen som var 14 personer sprekker opp ettersom flere av rytterne kjører knallhardt.

16.58: 14 ryttere er nå samlet i front med 25 kilometer igjen.

16.52: Samuel Sanchez brukte utforkjøringen til å hente inn gruppen til Schleck og Contador slik at de nå er fem der fremme. En ny gruppe på ni ryttere er kun 12 sekunder bak. Restene av hovedfeltet, med blant annet sammenlagtleder Thomas Voeckler, er 1.28 bak ledelsen.

16.36: Rytterne i tet nærmer seg bunnen av det første av dagens to utenforkategori-stigningene. Den siste stigningen, Alpe d´Huez, er rundt 14 kilometer lang. Rytterne har nå 41 kilometer igjen til mål

16.19: Evans har kjørt knallhardt den siste delen av klatringen. På toppen er han bare 34 sekunder bak Contador og Schleck i front. Med en god utforkjøring kan han være på hjulet når neste klatring starter.

16.18: Schleck leder an tetgruppen på toppen av fjelltoppen. Det er 60,8 kilometer igjen til mål.

16.15: Voeckler sliter og faller stadig bakover.

16.12: Cadel Evans kjører knallhardt bak lederkvartetten. Ledelsen er nå redusert til under et minutt.

16.06: Sammenlagtleder Thomas Voeckler sliter. Blir nå hentet inn av en gruppe anført av Evans.

15.59: Izagirre har falt av Contador-bruddet. Nå er de fire igjen i front.

15.55: Cadel Evans ligger i hovedfeltet mer enn to minutter bak de fem i tet. Det ser ut til at Andy Schleck er den store vinneren foreløpig.

15.50: Fem ryttere er i tetgruppen: Contador, Schleck, Izagirre, da Costa og Riblon. Gruppen leder med 33 sekunder på Voeckler i den gule ledertrøya.

15.28: I øyeblikket er Andy Schleck den som tjener mest på det som skjer. Han trenger større forsprang på Cadel Evans, og er i ferd med å få det. Foreløpig har han kontroll på Contador.

Cycling Tour De France
Foto: Laurent Cipriani / Ap

15.27: Der er rytterne i front over Col du Telegraphe. Nå bærer det litt nedover, før mektige Col du Galibier står for tur. Det er over 2500 meter over havet.

15.24: Contador leder etappen nå. Men som limt på bakhjulet sitter Andy Schleck, slik han har gjort helt siden spanjolen banket til etter 16 km. Schleck ser foreløpig komfortabel ut.

15.22: Evans har som nevnt hatt store mekaniske problemer, og ligger minuttet bak Contador nå. Veldig uheldig for Evans. Han har tidligere vært hjemsøkt av uhell i Tour de France, men i år har han gått klar. Frem til nå. Skal det ikke bli hans år i år heller?

15.20: Contador har tatt igjen utbryterne, og kjører bare rett forbi dem! Voeckler har måttet slippe Contador og Schleck. Evans har heller ikke kontakt.

15.16: Evans har problemer med sykkelen, og må bytte sykkel. Dette er dramatisk for australieren, særlig med det tempoet Contador holder nå!

15.12: Contador fortsetter å jage i front av sin gruppe, som stadig nærmer seg utbryterne. Fränk Schleck har måttet slippe. Det er når Evans, Andy Schleck og Thomas Voeckler som henger som slips etter soanjolen.

15.08: De tre som har falt fra det opprinnelige bruddet er Andre Greipel, Marcus Burghardt og Mickael Buffaz. de hentes nok snart av Contador og co.

15.05: Contador-gruppa har tatt 28 sekunder på ledergruppa på 600 metr, så her kjøres det så det griner.

Med det tempoet som nå holdes av de beste, kan det spøke for enkelte når det gjelder å komme innenfor tidsgrensen i mål.

15.05: Det opprinnelige bruddet i front teller nå 11 mann. Bak dem jager altså seks sammenlagtkanoner: Contador, Schleck-brødrene, Evans, Navarro og Voeckler.

15.02: Thomas Voeckler har tenkt seg om i to minutter, før også han skyter fart og tar igjen Contador og co.

15.00: Navarro, som er Contadors fremste hjelper i bratte motbakker, kommer til for å hjelpe til. Cadel Evans lukter faren, og kommer fremover mot de tre.

14.59: Der smeller Alberto Contador til i første stigning, etter 16 kilometer! Og Andy Schleck biter seg på. Dramaet er i gang!

14.58: Første klatring er allerede i gang. Første topp er Col du Telegraphe, som er en tøff 1. kategori som slutter på 1566 meters høyde. Deretter er det noen små bakker nedover, før Col du Galibier (2556 moh) igjen skal forseres.

15.55: Ledelsen har økt til to minutter og 46 sekunder på de siste ti minuttene. Fortsatt 14 mann i brudd.

14.45: 14 mann har fått et drøyt halvminutt på hovedfeltet. Team Leopard Trek (Schleck-guttas lag) er ikke med. De 14 er Izagirre, Urtasun, Greipel, Iglinskij, Faria da Costa, Gutierrez, Koren, Riblon, Flecha, J. Pinau, Burghardt, Buffaz, Duque, Hoogerland.

14.37: Bare sekunder etter at rittredaktør Prudhommes bil er borte, klinker fem ryttere til for å opprette et brudd.

14.30: Dagens etappe er i gang, men foreløpig kjøres det i bedagelig tempo bak rittredaktørens bil.

Andy Schleck rystet feltet med sin maktdemonstrasjon på torsdagens etappe, og hektet rivalen Alberto Contador mer eller mindre av i kampen om å vinne Tour de France.

Tøffe fjell

Cadel Evans er derimot med for fullt, og kommer til å kjempe med nebb og klør når ferden går opp sagnomsuste Alpe d'Huez (1850 moh) i dag.

Les også: Så langt forsprang trenger A. Schleck

Rytterne skal også opp på Col du Galibier tidligere på etappen, vel 2500 meter over havet. Det er med andre ord duket for knalltøff klatring i kampen om seieren.

Folkehelten Voeckler

Den store folkehelten i Frankrike om dagen, er utvilsomt Thomas Voeckler. Han har fortsatt den gule trøyen som viser at han har vært Tourens beste rytter så langt, men har gang på gang sagt at han ikke kommer til å vinne. Klarer han strabasene nok en dag?

tour

Løypeprofil, fredagens etappe.

Et annet spenningsmoment, er om noen av de mer eksplosive spurterne i det hele tatt klarer å henge med over fjellene - eller om de kommer utenfor tidsgrensen. Klarer det ikke det, kan de miste verdifulle poeng i kampen om grønn trøye, eller i verste fall bli ekskludert fra Touren, to dager før målgang i Paris.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal